Nesaldu:
1. Slyvas perpjaukite perpus, išimkite kaulą ir gražiai išdėliokite ant plokščios lėkštės.
2. Į kreminį sūrį suberkite trintas česnako skilteles, žiupsnelį raudonėlių, pagal skonį pasūdykite.
3. Sūrio masę išmaišykite ir šaukštu dėkite ant kiekvienos slyvos puselės. Puoškite žalumynais.
4. Skanu patiekti su baltos duonos skrebučiais.
Pastaba. Jei norite išraiškingesnio skonio, kreminį sūrį galite keisti smulkiai tarkuotu parmezano sūriu (apie 150 g. ) sumaišytu su 2-3 šaukštais majonezo (skaniausia, „Helman‘s“, bet gali būti ir kitoks).
Receptą atsiuntė Elena Šimkienė
Vištiena:
- Vištienos krūtinėlę supjaustykite juostelėmis. Sudėkite į dubenį, supilkite aliejų ir citrinos sultis, suberkite pipirus ir įdėkite druskos pagal skonį. Viską gerai išmaišykite. Vištienos juosteles sumaukite ant medinių iešmelių.
- Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus, sudėkite vištienos iešmelius ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus, o įpjovus vištieną – viduje ji bus pilnai iškepusi (patikrinkite maždaug po 10–15 min.). Kepimo laikas priklausys nuo to, kaip storai/plonai supjaustysite mėsą.
- Kai vištienai bus likę kepti vos pora minučių, į keptuvę sudėkite sviestą ir rozmarino šakeles. Sviestui išsilydžius – pavartykite iešmelius. Paruošus – dėkite į lėkštę.
Salotos:
- Į lėkštę sudėkite suplėšytus salotų lapus, sultenes, smulkiai supjaustytus agurkus ir skiltelėmis supjaustytas slyvas.
- Keptuvėje pakepinkite lukštentas saulėgrąžas, kol ims švelniai ruduoti. Išimkite iš keptuvės ir palikite atvėsti (nedėkite karštų ant salotų).
- Nupjaukite baltos sumuštinių duonos plutelę. Supjaustykite minkštąją dalį kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, sudėkite duonos kubelius ir apkepkite iš abiejų pusių, atsakingai kiekvieną vartant, kadangi tuomet viskas super gražiai ir tolygiai apskrunda.
- Ant salotų suberkite atvėsusias saulėgrąžas ir duonos skrebučius.
Salotų užpilas:
- Visus ingredientus sudėkite į stiklainėlį, uždenkite ir stipriai pakratykite. Tuomet visi ingredientai puikiai susiplaks tarpusavyje, o aliejus neatsiskirs nuo kitų skysčių. Užpilą pilkite ant salotų arba patiekite šalia.
Receptas iš tinklaraščio SKANIOS DIENOS
1. Slyvas perpjaukite pusiau, jei labai didelės supjaustykite griežinėliais.
2. Kiaušinius išplakite su pasukomis, įmaišykite ištirpintą ir atvėsintą sviestą.
3. Miltus, kepimo miltelius, cukrų ir druską išmaišykite, suberkite į kiaušinių masę ir išplakite.
4. Į įkaitintą keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus. Tešlos ketvirtį įpilkite ir įspauskite slyvų puselių.
5. Kai apkeps, apverskite ir dar pakepkite 2-3 min.
Patiekite apibarstytus cukraus pudra ir su grietine. Pagal skonį galima naudoti ir mėgstamą sirupą.
Skanaus!
Recepto autorė Jurgita Ostanina
1. Sviestą ir kiaušinius trinkite tol, kol pasidarys puri masė. Įmaišykite varškę, džiūvėsius, miltus, cukrų, žiupsnelį druskos.
2. Dvylika slyvų perpjaukite, išimkite kauliukus. Likusias supjaustykite kubeliais, sumaišykite su medumi, 100 ml vandens ir virkite 5 minutes. Krakmolą sumaišykite su šaukštu šalto vandens, supilkite į slyvų kompotą, išmaišykite ir užvirinkite. Nukelkite nuo viryklės ir palikite atvėsti.
3. Drėgnomis rankomis iš varškės masės suformuokite paplotėlius, ant kiekvieno uždėkite po pusę slyvos.
4. Į slyvų puseles įsprauskite po gabalėlį cukraus, padarykite kukulius. Virkite pasūdytame vandenyje maždaug 15 minučių.
5. Sviestą ištirpinkite keptuvėje, suberkite džiūvėsius ir trumpai pakepinkite. Toliau kaitindami sudėkite išvirtus nuvarvintus kukulius ir maišydami apvoliokite kepintais džiūvėsiais. Grietinėlę su vaniliniu cukrumi plakite tol, kol pasidarys puri masė.
6. Kukulius patiekite su vaniline grietinėle ir slyvų kompotu.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Pirmiausia įkaitiname orkaitę iki 160 laipsnių.
2. Antienos šlauneles įtriname prieskonių mišiniu, druska ir pipirais. Dedame į keptuvę odele žemyn ir kepame apie 5 minutes ant vidutinės ugnies, kol odelė apskrus ir antiena išleis daug taukų.
3. Apkepinus antieną, nupilame taukus ir keptuvę (jei ji tinkama dėti į orkaitę, jei ne – antieną perkelkite į kitą indą) dedame į orkaitę kartu su šalotiniu svogūnu. Prieš tai svogūną perpjaukite į dvi dalis.
4. Kol antiena kepa, slyvas perpjauname per pusę.
5. Praėjus 45 min. patikriname antį. Jei reikia, vėl nupilame taukus.
6. Šalia anties dedame slyvas, pilame vyną ir vištienos sultinį. Dedame atgal į orkaitę dar maždaug 20 minučių, tik padidiname temperatūrą iki 200 laipsnių. Po 10 minučių, jei reikia, galite įpilti truputėlį daugiau sultinio, nes svarbu, kad padažas visiškai neišgaruotų.
7. Tuo tarpu peiliu susmulkiname lazdyno riešutus. Dedame juos į sausą, įkaitintą keptuvę ir apskrudiname. Supjaustome cikoriją ir apšlakstome citrinos sultimis.
8. Viską dedame į lėkštę ir valgome kartu su iškepusia antiena. Skanaus!
Saldu:
1. Slyvas išimkite iš stiklainio, labai gerai nuvarvinkite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, išimkite kauliukus, supjaustykite skiltelėmis, pabarstykite cinamonu ir pašlakstykite romu.
2. Kiaušinius iki vientisos purios masės išplakite su cukrumi, tada supilkite aliejų.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų, druską, suberkite nutarkuotas citrinos žieveles.
4. Miltų mišinį plakdama elektriniu plakikliu po truputį įmaišykite į kiaušinių masę.
5. Tešlą pilkite į specialias silikonines arba popierines keksiukų formeles užpildydama ne daugiau kaip pusę jų tūrio.
6. Ant keksiukų viršaus dėkite slyvų griežinėlių.
7. Keksiukus kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
1. Iš slyvų išimkite kauliukus ir supjaustykite į keturias dalis ar pusiau. Sudėkite į indą. Įberkite šaukštą rudojo cukraus, cinamono, supilkite brendį. Išmaišykite ir palikite pastovėti apie 15 minučių.
2. Užmaišykite tešlą: kiaušinius išsukite su ruduoju ir vaniliniu cukrumi. Po truputį suberkite miltus. Pilkite sviestą, pieną, nuo slyvų susidariusį skystį ir viską gerai išplakite.
3. Platų indą ar kelis nedidelius ištepkite sviestu, sudėkite slyvas ir viską užpilkite tešla.
4. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes. Slyvų skanėstą vėsinkite apie 15 minučių, tuomet gausiai apibarstykite miltiniu cukrumi.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. 400 g slyvų supjaustykite skiltelėmis. Pieninį šokoladą (30 g atidėkite) sukapokite.
2. Sviestą ir 170 g miltelinį cukrų gerai išsukite. Po vieną įmaišykite kiaušinius.
3. Kapučino kavą išmaišykite su dviem šaukštais šilto pieno ir supilkite į sviesto masę. Suberkite miltus, kepimo miltelius, riešutus, vanilinį cukrų (truputį palikite) ir išmaišykite. Įmaišykite kapotą pieninį šokoladą ir 400 g pjaustytų slyvų.
4. Tešlą supilkite į riebalais pateptą formą. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje 50–55 minutes. Praėjus 30 minučių, apdenkite folija. Pyragą atvėsinkite formoje.
5. Likusias slyvas supjaustykite skiltelėmis. Vynuogių sultis užvirinkite, sudėkite slyvas ir ant mažos ugnies virkite 2–3 minutes. Išgriebkite.
Puošimas:
1. Likusius tris šaukštus pieno užvirinkite su atidėtu vaniliniu cukrumi. Sudėkite kapotą baltąjį šokoladą, išmaišykite ir ištirpinkite. Atvėsinkite.
2. Grietinėlę plakite, kol susidarys putos, ir sukrėskite į baltojo šokolado masę, išmaišykite. Aptepkite atvėsusį kepinį.
3. Likusį pieninį šokoladą supjaustykite drožlėmis. Pyragą apdėkite slyvų skiltelėmis, šokolado drožlėmis, pabarstykite milteliniu cukrumi.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Kiaušinių trynius ir baltymus atskirkite. Baltymus atvėsinkite ir su trupučiu druskos plakite tol, kol susidarys standžios putos.
2. Trynius su 250 g cukraus sukite, kol virs puria mase. Suberkite maltus džiūvėsius, krakmolą, miltus, įberkite kepimo miltelių ir gerai išmaišykite.
3. Į tešlą sudėkite išplaktus baltymus ir atsargiai išmaišykite.
4. Slyvas nuplaukite, perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus. Kepimo formą pabarstykite džiūvėsiais, supilkite tešlą. Ant jos sudėkite slyvų puseles, palaistykite trupučiu aviečių sirupo. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje 35–40 minučių.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Dubenyje išmaišykite mieles, cukrų ir pieną. Palaikykite, kol ims rastis burbuliukų.
2. Tuomet suberkite miltus, druską, aliejų ir mediniu šaukštu sumaišykite iki vientisos masės.
3. Minklę 20–25 minutes minkykite rankomis, kol taps elastinga, dėkite į aliejumi išteptą indą ir palikite 20 minučių, kad pakiltų.
4. Slyvas apibarstykite kardamonu ir lengvai pamaišykite.
5. Pakilusią tešlą padalykite į dvi dalis ir iškočiokite papločius.
6. Į jų vidurį sukrėskite slyvas, padalytas per pusę. Tešlos kraštus užlenkite. Paplotėlius dėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir apie pusvalandį kildykite.
7. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–25 minutes.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.
- Mažais gabalėliais supjaustykite slyvas, užpilkite konjaku ir sumaišykite.
- Užvirinkite vandenį su 50 ml cukraus ir vanilinio cukraus.
- Sudėkite slyvas ir viską atvėsinkite. Iki purumo išplakite kiaušinius su cukrumi. Išplakite grietinėlę.
- Sumaišykite kiaušinius, grietinėlę ir slyvas. Sukrėskite masę į sudrėkintą formą ir įdėkite į šaldymo kamerą mažiausiai 12 valandų.
- Miltus išsijokite ant stalo, sumaišykite su druska. Sviestą supjaustykite mažais gabaliukais, sudėkite į miltus ir viską kapokite dideliu peiliu, kol susidarys vienodo dydžio trupiniai.
- Kiaušinius išplakite, supilkite į sviesto ir miltų trupinius, užminkykite tešlą. Ją susukite į maistinę plėvelę ir valandą laikykite šaldytuve.
- Iškočiokite apskritą lakštą, klokite į skardą, kraštus užlenkite. Slyvas perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus, supjaustykite skiltelėmis, užberkite cukraus, supilkite apelsinų sultis ir palikite 2 val.
- Į jas įmaišykite cinamoną, gvazdikėlius. Slyvų masę krėskite į kepimo skardą ir kepkite orkaitėje, kol suminkštės.
- Į pravėsusias slyvas įmaišykite kukurūzų miltus, masę sukrėskite ant pyrago papločio, kraštus užlenkite.
- Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 min., sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepkite dar 30 min., kol tešla parus.
- Pyragą skanu tiekti su ledais.
Pagaminsite per 1 val. 10 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Pirmiausia pagaminkite mielinę tešlą. Į didelį dubenį persijokite miltus, padarykite centre duobutę, į ją sudėkite mieles, berkite šaukštelį cukraus ir porą šaukštų šilto pieno, ištrinkite mieles, cukrų, pieną iki skystos tyrelės, o tuomet užberkite trupučiu miltų. Statykite dubenį į šiltą vietą 15-ai minučių – viduryje turi susidaryti kauburėlis (t.y. mielės „pabus“).
2. Į dubenį su miltais ir „pabudusiomis“ mielėmis supilkite likusį šiltą pieną, išmaišytą su likusiu cukrumi bei tešlai skirtą išlydytą sviestą (nekarštą!). Viską sumaišykite, o tuomet pradėkite minkyti. Turite išminkyti elastingą ne pernelyg kietą tešlą (papildomų miltų geriau neberti). Uždenkite dubenį su išminkyta tešla švariu rankšluosčiu ir padėkite šiltai maždaug 40–50 min., tegul tešla pakyla.
3. Slyvas nuplaukite, supjaustykite ketvirčiais išimdami kauliukus. Keturkampę (maždaug 20x25) ar ovalią kepimo skardą aukštesniais kraštais pabarstykite miltais.
4. Kai mielinė tešla pakils, darsyk gerai ją perminkykite ir iškočiokite iki 1 cm storio „blyno“ – stačiakampio ar ovalaus, priklausomai nuo to, kokią kepimo skardą naudosite. Išklokite tešla skardą suformuodami neaukštus kraštelius.
5. Mielinės tešlos pagrindą pabarstykite kapotais lazdyno riešutais, o tada klokite slyvų ketvirčius, kad padengtų visą tešlą, išskyrus kraštelius. Pabarstykite slyvų sluoksniui skirtu ruduoju cukrumi ir cinamonu.
6. Pagaminkite viršui skirtus saldžius trupinius. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir cukrų. Tuomet suberkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir greitai pirštų galais sutrinkite sviestą su miltais – turite gauti riebius rupius trupinius. Dirbkite greitai, kol sviestas neišskydo ir vietoje trupinių negavote tešlos.
7. Gautus trupinius tolygiai užberkite ant slyvų, o viršų dar pabarstykite kapotais migdolais (ar migdolų plokštelėmis).
8. Dėkite pyragą į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę (kaitinimas iš viršaus bei apačios, be ventiliatoriaus funkcijos) ir kepkite 40 min.
9. Atvėsinkite ir skanaukite. Šis pyragas išlieka skanus dvi dienas.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C (be vėjelio funkcijos);
2. Į dubenį sudėkite obuolius, slyvas, šilauoges, viską pašlakstykite citrinų sultimis ir vanilės ekstraktu, tada pabarstykite cukrumi, cinamonu ir krakmolu. Lengvai išmaišykite, kad vaisiai pasidengtų prieskoniais ir cukrumi. Išdėliokite šią masę į atskiras kepimo formeles arba į vieną didesnį kepimo indą. Paspauskite šaukštu palygindami paviršių.
3. Avižinius dribsnius, kukurūzų miltus, cukrų, kokosų aliejų, cinamoną ir druską sudėkite į elektrinį maisto smulkintuvą ir viską gerai išsukite, kad gautumėte vientisą drėgną masę. Ją sudėkite ant paruoštų vaisių, šaukštu paspausdami ir palygindami viršų, kad pasidengtų vienodu sluoksniu. Tada ant viršaus suberkite migdolų plokšteles arba skaldytus migdolus.
4. Kepkite apie 40–50 minučių, arba kol visas viršus paruduos, apskrus.
5. Patiekite desertą šiltą, su ledais arba jogurtu, šviežiomis uogomis (arba be jų), papuošę mėtos lapeliais...
Padažai ir konservavimas:
Iš uogų išimkite kauliukus. Sudėkite visus ingredientus į puodą. Užvirinkite ir virkite ant mažos ugnies apie 45 minutes. Po to viralą sutrinkite trintuvėje.
Vartokite atvėsintą. Sandariame inde galima laikyti šaldytuve.
- Iš slyvų išimkite kauliukus, supjaustykite jas į keturias dalis.
- Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais, svogūną – plonais pusžiedžiais.
- Susmulkinkite česnakus.
- Visus produktus sudėkite į indą, supilkite actą, užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite maišydami, kol sutirštės.
- Sudėkite į švarius indelius ir laikykite šaldytuve.
1. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir pamerkite į parūgštintą vandenį, kad neparuduotų.
2. Slyvaites perrinkite, sudėkite į kiaurasamtį, nuplaukite tekančiu vandeniu ir nuvarvinkite.
3. Iš vandens ir cukraus išvirkite sirupą, į jį sudėkite slyvaites ir kaitinkite neužverdant 5–7 minutes. Išgriebkite.
4. Į sirupą sudėkite obuolių skilteles ir kaitinkite neužverdant 5–7 minutes. Suberkite slyvaites ir išmaišykite.
5. Kompotą skieskite vandeniu pagal skonį.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Slyvas užpilkite cukrumi ir palaikykite kelias valandas.
2. Suberkite kubeliais pjaustytas cukinijas ir nuolat pamaišydama virkite apie 45 min.
3. Prieš baigdama virti įberkite tarkuoto imbiero.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Iš slyvų išimti kauliukus, minkštimą su visomis odelėmis sutrinti elektriniu maišikliu.
2. Košę kaitinti ant mažos ugnies, kol patamsės. Išjungti ugnį, uždengti puodą ir palikti 24 val.
3. Po paros masę dar pusvalandį pavirinti, uždengti ir palikti dar 2–4 paroms. Paskui dar kartą užvirinti, supilstyti į stiklainius, juos sustatyti į didelį puodą su vandeniu ir 80°C temperatūroje pasterizuoti 15 min.
- Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Sukrėskite į prikaistuvį ir užpilkite cukrumi. Kaitinkite ant mažos ugnies, kol cukrus pradės tirpti, o slyvos išskirs skystį. Padidinkite ugnį iki vidutinės ir virkite apie 30 min., kol gausite vientisą masę. Retkarčiais pamaišykite ją ir stebėkite, kad nepridegtų.
- Sudėkite medų ir supilkite citrinų sultis. Gerai išmaišykite ir kaitinkite, kol masė taps tiršta, džemo konsistencijos.
- Nuimkite prikaistuvį su džemu nuo ugnies. Suberkite vanilinį cukrų ir mažais gabalėliais laužytą juodąjį šokoladą. Maišykite, kol šis ištirps.
- Supilstykite paruoštą džemą į stiklainėlius. Atvėsinkite ir uždenkite dangteliais. Laikykite džemą šaldytuve.
Plačiau skaitykite: „Vasaros skoniai: ruošiame gardų džemą“