Ingredientai:
- 200 g džiovintų datulių be kauliukų;
- 100 g romo;
- 200 ml vandens;
- citrinos žievelės tarkių;
- 100 g minkšto sviesto;
- 100 g rudojo cukraus;
- žiupsnelis druskos;
- 2 kiaušiniai;
- 130 g miltų;
- 9 g kepimo miltelių.
Gaminimas:
1. Datules užpilame romu ir vandeniu, užverdame, kad nugaruotų alkoholio stiprumas. Įtarkuojame citrinos žievelės ir paliekame, kad datulės išbrinktų.
2. Kol datulės brinksta, iki šviesios purios masės išplakame sviestą su cukrumi ir po vieną įmušame kiaušinius. Įberiame šiek tiek druskytės.
3. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir suberiame į išplaktą sviesto masę.
4. Išbrinkusias datules su visu skysčiu gerai sutriname elektriniu smulkintuvu (blenderiu) ir tada viską suverčiame į tešlą.
5. Tešla būna skysta. Patogiausia ją supilti į konditerinį maišelį ir tada gražiai užpildyti keksiukų formeles (kiek daugiau negu pusę formelės tūrio).
6. Kepame iki 175 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
Kol keksiukai kepa, pasiruošiame šveicarišką sviestinį kremą.
Ingredientai:
- 3 kiaušinio baltymai;
- 150 g cukraus;
- 150 g sviesto;
- vanilės (aš naudoju vanilės pastą su sėklytėmis).
Gaminimas:
1. Imame nedidelį puodą, į jį įpilame šiek tiek vandens ir įjungiame karštį, kad vanduo imtų garuoti. Ant puodo dedame didesnį dubenį su cukrumi ir baltymais. Lengvai maišome, kol nuo garų šilumos cukraus granulės ištirps, o baltymai sutirštės.
2. Kai cukrus visiškai ištirpsta, dubenį nukeliame nuo garų vonelės ir imame masę plakti mikseriu, kol viskas pavirsta baltu, puriu, gražiu morengu.
3. Tuomet į morengo masę dedame nedideliais gabaliukais supjaustytą kambario temperatūros sviestą. Plakame, kol viskas pavirsta švelniu kremu. Pabaigoje pagardiname vanile.
4. Kremą sukrečiame į konditerinį maišelį su pageidaujamu antgaliu (aš naudojau atviros žvaigždutės) ir raitome ant atvėsusių keksiukų.
Tekstoranas – profesionalių kulinarijos studijų ir darbo įvairiuose restoranuose dienoraštis socialiniame tinkle „Facebook“. Jo autorė – žurnalistė Virginija Pupeikytė-Dzhumerova, studijavusi HRC Kulinarijos akademijoje Sofijoje, Bulgarijoje. Tekstorane galima rasti daugybę pasakojimų apie maistą ir tai, kas vyksta už profesionalios virtuvės durų. Jame publikuojamus receptus kartais ras ir 15min Maistas skaitytojai.