Užupio picerija, Vilnius, Lietuva
„Geriausia pluta! Nuostabus sūris, grybai ir pomidorai! Plonytė plonytė, beveik permatoma, bet tvirta. Vietomis irgi šiek tiek apdegusi, nuo malkomis kūrenamos krosnies. Tešla esą brandinama 24 valandas. Autentiška ir neįsivaizduoju, kad būtų geriau nei keliaujant į Neapolį!“
Taip „Užupio picerijoje“ užsisakytą picą apibūdino „The New York Times“.
Vilniečiams puikiai žinoma vieta aplenkė įvairiose pasaulio kampeliuose esančias picerijas. Kviečiame pasižvalgyti po jų sąrašą ir jų pristatymą.
Ugnis ir ledas, Katmandu, Nepalas
„Italo savininko itališka pica iš vietinių ingredientų paskutinėje vietoje, kokią tik įsivaizduojate. (Kalkutoje, Indijoje, taip pat yra antroji vieta, kuri buvo ne mažiau gera.) Emigrantų lobis!"
La Terraza de la Nonna Chipilo, Puebla, Meksika
„La Terraza“ patiekia picą, kuri mane nukelia į jaunystę Niujorke, tiksliau, Staten Islande. Meksikietiškos picos paprastai būna storos su nedaug padažo ar sūrio ir tokiais priedais kaip avokadas ir ananasai. „La Terraza“ picos yra plonos, jose daug padažo, sūrio ir aliejaus. Vadybininkas Salvadoras savo amato išmoko Los Andžele ir savo žinias parsivežė į Čipilą. Jis nenaudoja avokadų ir švelniai atkalbinėja žmones nuo salsos ar kečupo naudojimo ant picų.“
Hideaway Pizza, Stillwater, Oklahoma, JAV
„Septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje jie turėjo „VW Bugs“ automobilių parką, kuriais pristatydavo picas. Ši pica yra tikrai, tikrai geriausia, kokią esu valgęs nuo Niujorko iki Italijos ir visose Jungtinėse Valstijose. Pluta nėra nei plona, nei stora. Jei ieškotumėte kategorijos, kuri galėtų įtikinti skeptiką, kodėl tai tikrai geriausia pica, – tai geriausias gabalėlis, kurį galima valgyti kitą dieną. Likučiai (jei jums pasisekė, kad jų liko) yra skanesni už bet kurią kitą, kurią kada nors valgiau šaltą.“
Nnea, Amsterdamas, Nyderlandai
„Savininkas yra picų pamišėlis, kuris kiekvieną vakarą pats intensyviai kepa tešlą kartu su dar dviem tokiais pat pamišusiais vaikinais. Jie daugiausia dėmesio skiria tik geriausiems, dažniausiai vietiniams ingredientams, o kramtomoji, skani tešla kažkaip tirpsta burnoje. Jei paprašysite, jie jums surengs aistringą paskaitą apie tai, kas daro (t.y. jų) picą puikią.
Vieną vakarą savininkas man pasakė kalbą apie tai, kokia protinga esu, kad nuolat ateinu vėliau vakare, nes esą tešla ilgiau bręsta ir vakare įgauna dar daugiau skonio. Neįsivaizduoju, ar tai tiesa, bet man patinka aistra.“
Bei Mama Lisi, Diuseldorfas, Vokietija
„Šeimai priklausantis ir jos valdomas restoranas yra persmelktas miesto istorijos. Mažoji Italija – tai italų imigrantų darbininkų šeimų kvartalas, kuris liko gyventi uždarius čia veikusį stiklo fabriką.
Per 15 metų „Bei Mama Lisi“ iš esmės nepasikeitė – išlaikė senovinį, bet žavų Viduržemio jūros regiono interjerą ir leido kalbėti apie išskirtinę autentiško maisto kokybę.“
Pizza Meine Liebe, Northcote, Australija
„Ši vieta veikia jau 20 metų! Picoms naudojami švieži ingredientai, picų pagrindai yra romėniško stiliaus ir puikiai dera su įdarais. Atmosfera šilta, draugiška, jauki ir įtraukianti. Šalia yra vyno ir kokteilių baras „Joe's Shoe Store“ – dar viena puiki vieta miste. Beje, „Time Out“ neseniai High Street Northcote gatvę pavadino šauniausia gatve pasaulyje.“
Nomade Pizza, Nazarė, Portugalija
“Nomade pizza įsikūrusi nuostabioje vietoje su vaizdu į Atlanto vandenyną. Mėgstame ten ateiti saulėlydžio metu. Tiesa, reikalinga rezervacija, nors tai lauko erdvė, nes jiems tenka viską nešti į vietą. Pica gaminama rankomis, kepama malkomis kūrenamoje krosnyje ir yra pati geriausia, kokią esu valgęs.“
Zorbaz, Detroit Lakes, Minesota, JAV
„The Lowden“ su pepperoni, jalapenais ir pomidorų bei žemės riešutų sviesto pagrindu. Tai geriausia meksikiečių-italų picerija pasaulyje. Ji taip pat yra prie pat ežero.“
Mineo's Pizza House, Pitsburgas, JAV
„Ši pica skiriasi nuo bet kurios kitos, kurios man teko ragauti. Sūris sunkus, prieš valgant jį reikia pailsinti ir jis blogai keliauja. Pitsburgo stiliaus, ketvirtadalio dydžio, o pluta yra al dente. Tokios plutos dar niekur nesu valgęs.“
Victorio's, Ohajas, JAV
„Tai plonos plutos, kvadratinė pica, skirta išsinešti. Pluta nėra traški, nedideli kvadratėliai yra sulankstomi, išskyrus kampus. Įdarai dedami tarp padažo ir sūrio. Padažas pasižymi ryškiu rūgštumu, kuris leidžia manyti, kad jis ruoštas neilgai, jei apskritai ruoštas; dešros gabaliukai su daug pankolio suteikia pikantiškumo. Patiekiama popieriniame maišelyje, kuris nuo karščio picą, atrodo, vis išpučia. Mano gimtojo miesto picerija, veikianti jau daugiau nei 50 metų.“
Vienuolis, Kiotas, Japonija
„Rami ir kukli vieta ant kalno šlaito, esančio Kiote. Vakarienė patiekiama omakase stiliumi, derinama su sake. Virtuvės šefas Yoshihiro Imai ir personalas labai dėmesingas, įdomus, kuklus ir kvalifikuotas. Kiekvienas patiekalas buvo išskirtinis. Picos pluta buvo traški, bet minkšta. Geriausias patiekalas mano gyvenime.“
El Pan de la Chola, Mirafloresas, Peru
„Didelė, bet jauki trijų aukštų pramoninė erdvė, kurioje galėtumėte valandų valandas sėdėti prie nešiojamojo kompiuterio, valgydami ne šio pasaulio duoną ar picas ir gerdami šviežius gėrimus. Pasirinkau „Pomodoro“ picą dėl paprastumo ir pažįstamumo, bet buvau nustebinta, kaip gerai viskas pavyko ir kaip pluta iš auksinės rudos ir kramtomos tapo puri ir kaip tik reikiamo kiekio iškepusi. Pomidorai išvirto į mažus saldžius gabalėlius, o ant sūrio buvo išsibarsčiusios česnakinio aliejaus balos. Niekada nesitikėjau, kad Peru rasiu tokią picą!“
Mamma Jamma, Rio de Žaneiras, Brazilija
„Mano pasirinkta pica apgaulinga, nes, nors atrodo gana paprasta, skonių derinys tai kompensuoja. Rekomenduočiau, jei esate su grupe žmonių, užsisakyti po skirtingą picą ir paragauti visko po truputį. Taip pat paprašykite užkandžių duonos ir padažo.“
Lavana, Kigalis, Ruanda
„Picerija įsikūrusi po pagrindiniu restoranu, gražiame sode, iš kurio atsiveria vaizdas į Ruandos kalvas. Picų krosnis pastatyta dideliame jūriniame konteineryje, todėl galite matyti, kaip virėjai priešais jus gamina picas. Vis dėlto pagrindinė atrakcija yra picos pluta. Girdėjau, kad ją gamina iš vietinių miltų – miežių ir kviečių gemalų mišinio, bet kad ir kas tai bebūtų, ji yra tobulai minkšta ir traški. Dabar gyvenu Ostine – ir čia yra daug gerų picerijų, bet geresnės už šią dar neradau.“