Ingredientai:
- 500 g miltų;
- 300 ml pieno;
- 2 kiaušiniai (kambario temperatūros);
- 25 g šviežių mielių;
- 100 g cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
- didelis žiupsnis druskos;
- 2 saldžiarūgščiai obuoliai, nulupti, be sėklų, sutarkuoti stambia („burokine“) tarka;
- aliejaus, virimui;
- cukraus pudros, pabarstyti.
Gaminimas:
1. Į mažą dubenėlį sudėkite mieles, užberkite šaukšteliu cukraus, įpilkite šlakelį šilto pieno ir ištrinkite iki košelės.
2. Į didelį dubenį suberkite miltus, druską, vanilinį cukrų, supilkite iki kūno temperatūros pašildytą pieną, su cukrumi išplaktus kiaušinius, mielių tyrelę, išmaišykite. Galiausiai suberkite ir tarkuotus obuolius, išmaišykite, o tada dėkite šiltai, kad tešla pakiltų. Tai užtruks apie 40 min.
3. Giliame, tačiau nedideliame puode ar prikaistuvyje įkaitinkite aliejų, jis turi būti vidutiniškai karštas, kad spurgos virtų, tačiau nedegtų. Galite įmesti šaukštelį tešlos, jei jis kyla nuo dugno, ima čirškėti, apie jį susidaro burbuliukai, aliejus įkaitęs.
4. Dideliu šaukštu kabinkite tešlos ir atsargiai leiskite į įkaitintą aliejų. priklausomai nuo puodo skersmens, vienu metu virkite 3–5 spurgas. Išvirusias dėkite ant popieriniu rankšluosčiu išklotos plačios lėkštės, kad susigertų riebalų perteklius. Nesijaudinkite, jei spurgos bus netvarkingos, nevienodos formos – juk neformavote jų rankomis, todėl jos būtent tokios. Tačiau juk svarbu skonis!
5. Kiek atvėsusias spurgas pabarstykite cukraus pudra ir ragaukite.