Visas sotus patiekalas, pamaitinsiantis šeimą ar draugų būrį, gali tekainuoti kelis eurus.
Kugelis ar cepelinai – vieni mėgstamiausių daugelio patiekalų, tačiau reikia pripažinti, kad jiems paruošti reikia laiko. O daugiausiai darbo reikalauja bulvių skutimas. Jeigu žinote, kad kitą dieną neturėsite tam laiko, bulves nuskusti galima ir anksčiau – o tinkamai laikomos bus gražios ir po kelių dienų. Pranešime žiniasklaidai „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pataria daryti taip:
-
Paruoškite indą su dangčiu ir sudėkite į jį nuskustas bulves. Geriausia, jeigu ir indas, ir dangtis yra nepermatomi.
-
Užpilkite jas vandeniu taip, kad visos absoliučiai daržovės būtų panardintos.
-
Įpilkite pusę arbatinio šaukštelio acto ir sandariai uždarykite dangtį. Nepakelkite jo tol, kol nenuspręsite ruošti bulvių.
-
Pastatykite puodą į šaldytuvą ir patiekalą pagaminkite per 4 dienas.
Tačiau jeigu kepate bulvių plokštainį pagal siūlomus receptus, bulvių per daug nebus – iškart galite kepti ir kelias skardas. Išleisite vos kelis eurus, o viena sužavės tuos, kurie neįsivaizduoja sočios vakarienės be mėsos, o kita nepaliks abejingų ir vegetarų.
Lengvai paruošiamas kugelis ir du jo variantai: su šonine arba su grybais
Porcijos: 6-8
Gaminimo laikas: apie 2 val.
Reikės:
- 1 kg šviežių bulvių,
- aliejaus,
- sviesto,
- 1 vidutinio dydžio svogūno,
- 200 ml pieno,
- 2 kiaušinių,
- druskos,
- pipirų,
- 1 lauro lapo.
Priklausomai nuo kepamo kugelio, taip pat reikės: 100 g smulkintos šaltai rūkytos šoninės arba poros saujų pievagrybių.
Jeigu ruošiate su šonine. Keptuvėje pakepkite šoninę kartu su smulkintu svogūnu ir šlakeliu aliejaus.
Jeigu kepate su grybais. Grybus susmulkinkite ir kelias minutes kartu su svogūnu apkepkite keptuvėje su sviestu, pagardinkite druska ir pipirais.
Bulves sutarkuokite. Tarkius užpilkite gerai pakaitintu pienu, įmuškite kiaušinius, sudėkite šoninę arba grybus. Pagardinkite druska ir pipirais, įdėkite lauro lapą, gerai išmaišykite ir supilkite į kepimo indą, pateptą aliejumi ar sviestu.
Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 80-90 minučių, kol paviršius įgaus auksiškai rudą atspalvį.