Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Tiks mažiems ir dideliems: sveikesnė bananų duonos versija

Bananų duona kepama dažnuose namuose, ypač tuose, kur šie vaisiai sugeba pernokti ir pasidengti rudais taškeliais. Būtent pernokę bananai yra pagrindinis šio kepinio skonio „variklis“. Jei baiminatės, kad duona (kuri realiai yra pyragas) – nuodėmingas saldumynas, išbandykite kiek sveikesnę, maistingesnę jos versiją. Sviestą čia keičia aliejus, paprastą cukrų – nerafinuotas, baltus miltus speltų, maišyti su avižiniais dribsniais.
Sveikesnė bananų duona
Sveikesnė bananų duona / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

  • 2 dideli pernokę bananai, sutrinti iki tyrės;
  • 120 g nerafinuoto rudojo cukraus (geriau smulkesnio);
  • 160 ml augalinio „pieno“ (arba paprasto pieno);
  • 80 ml švelnaus skonio aliejaus;
  • 225 g speltų miltų;
  • 50 g migdolų miltų (jei neturite, padidinkite šiuo kiekiu speltų miltų dalį);
  • 25 g avižinių dribsnių;
  • 1 arbat. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. sodos;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • žiupsnis tarkuoto muskato riešuto;
  • sauja graikinių riešutų, stambiai sukapotų.

Gaminimas:

1. Viename dubenyje sumaišykite sutrintus bananus, cukrų, augalinį ar paprastą pieną, aliejų, citrinos sultimis nugęsintą sodą. Išsukite šluotele.

2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, avižinius dribsnius, graikiškus riešutus, kepimo miltelius, druską bei prieskonius.

3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros. Pailgą keksui skirtą kepimo formą ištepkite trupučiu aliejaus.

4. Paruoštą sausųjų ingredientų mišinį suberkite į šlapiųjų, išmaišykite, kol neliks sausų miltų, tačiau stenkitės nepermaišyti.

5. Kepkite 45–50 min. arba kol į pyragą įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas bus sausas. Leiskite kelias minutes pravėsti kepimo formoje, o tada atsargiai išimkite ir pabaikite vėsinti ant grotelių.

Vida Press nuotr./Sveikesnė bananų duona
Vida Press nuotr./Sveikesnė bananų duona

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos