Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tiks mažiems ir dideliems: tinginių balandėliai, arba maltos mėsos ir kopūstų apkepas

Kasdien pamaitinti vaikus sveikais ir subalansuotais patiekalais tėvams dažnai tampa tikru iššūkiu. Juolab, kad kai kurie mažyliai nenori valgyti vieno ar kito produkto, neretai tai būna tokios reikalingos daržovės.
Maltos mėsos ir kopūstų apkepas
Maltos mėsos ir kopūstų apkepas / Tinklaraštininkės nuotr.

Kaip teigia prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai cituojama maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė, auginanti vienerių metų sūnų, dabar kurdama šeimos valgiaraštį ji kasdien susiduria su iššūkiais. Tenka pasukti galvą, ką pagaminti, kad maistas būtų subalansuotas ir tinkamas vaikams, tačiau skanus ir suaugusiems.

Asmeninio albumo nuotr. /Kristina Pišniukaitė-Šimkienė
Asmeninio albumo nuotr. /Kristina Pišniukaitė-Šimkienė

„Dabar keičiasi visos šeimos mityba, nes kaskart reikia atrasti tokius patiekalus, kuriuos lengvai pakeičiant, pavyzdžiui, pridedant druskos, pipirų ar kitų prieskonių, galėtų valgyti visa šeima. Svarbiausia gaminti iš kuo natūralesnių produktų, vengti stipriai perdirbto maisto, valytų grūdų, pridėtinio cukraus, druskos ir transriebalų“, – sako ji.

Tinklaraštininkė dalijasi ir nesudėtingu ir suaugusiųjų, ir vaikų pamėgtu balandėlių receptu.

„Vaikams iki dvejų metų reikėtų vengti druskos, tad ją galima pakeisti patiekalą gardinant kitais natūraliais prieskoniais, žolelėmis. Todėl mažyliams šiuo balandėlius geriausiai yra gaminti atskiroje formelėje“, – pataria ji.

Tinginių balandėliai arba maltos mėsos ir kopūstų apkepas

Ingredientai:

  • 450 g maltos jautienos (tinka ir kita malta mėsa arba paukštiena);
  • 1 svogūnas (jei nemėgstate, nedėkite);
  • 3 skiltelės česnako;
  • 2 morkos;
  • 1 arbat. šaukšt. saldžiosios paprikos miltelių;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 100 g plikytų ryžių;
  • 200 ml pomidorų tyrės (arba trintų pomidorų savo sultyse);
  • 250 ml jautienos sultinio;
  • 1 nedidelis šviežias kopūstas;
  • aliejaus (kepimui);
  • 100 g Čederio sūrio (nebūtina);
  • 50 g kietojo sūrio (nebūtina).

Gaminimas:

1. Pirmiausiai keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame maltą mėsą, iškepame.

2. Į keptuvę dedame smulkintą svogūną, česnaką ir tarkuotas morkas, maišydami kepiname dar 5 minutes. Suberiame prieskonius, išmaišome. Beriame ryžius, pilame pomidorų tyrę ir sultinį.

3. Sumažiname ugnį, kad padažas vos burbuliuotų, uždengiame keptuvę ir troškiname 20 min. Po šio laiko ryžiai turi būti išvirę, o padažo beveik nelikę.

4. Kopūsto lapus supjaustome stambiais gabalėliais, dedame į gerai įkaitintą keptuvę ir kepiname ant didelės kaitros maišydami apie 7–8 minutes. Kopūsto gabalėliai turi gerai apskrusti, bet ne per daug ištižti.

5. Į kepimo formą dedame 2/3 apkepinto kopūsto, tuomet mėsos ir ryžių sluoksnį, ant viršaus – likusius kopūstus ir tarkuotus sūrius. Sūriai čia nėra būtini, bet puikiai papildo skonių derinį.

6. Kepame iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?