Kaip teigia prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai cituojama maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė, auginanti vienerių metų sūnų, dabar kurdama šeimos valgiaraštį ji kasdien susiduria su iššūkiais. Tenka pasukti galvą, ką pagaminti, kad maistas būtų subalansuotas ir tinkamas vaikams, tačiau skanus ir suaugusiems.
„Dabar keičiasi visos šeimos mityba, nes kaskart reikia atrasti tokius patiekalus, kuriuos lengvai pakeičiant, pavyzdžiui, pridedant druskos, pipirų ar kitų prieskonių, galėtų valgyti visa šeima. Svarbiausia gaminti iš kuo natūralesnių produktų, vengti stipriai perdirbto maisto, valytų grūdų, pridėtinio cukraus, druskos ir transriebalų“, – sako ji.
Tinklaraštininkė dalijasi ir nesudėtingu ir suaugusiųjų, ir vaikų pamėgtu balandėlių receptu.
„Vaikams iki dvejų metų reikėtų vengti druskos, tad ją galima pakeisti patiekalą gardinant kitais natūraliais prieskoniais, žolelėmis. Todėl mažyliams šiuo balandėlius geriausiai yra gaminti atskiroje formelėje“, – pataria ji.
Tinginių balandėliai arba maltos mėsos ir kopūstų apkepas
Ingredientai:
- 450 g maltos jautienos (tinka ir kita malta mėsa arba paukštiena);
- 1 svogūnas (jei nemėgstate, nedėkite);
- 3 skiltelės česnako;
- 2 morkos;
- 1 arbat. šaukšt. saldžiosios paprikos miltelių;
- druskos;
- pipirų;
- 100 g plikytų ryžių;
- 200 ml pomidorų tyrės (arba trintų pomidorų savo sultyse);
- 250 ml jautienos sultinio;
- 1 nedidelis šviežias kopūstas;
- aliejaus (kepimui);
- 100 g Čederio sūrio (nebūtina);
- 50 g kietojo sūrio (nebūtina).
Gaminimas:
1. Pirmiausiai keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame maltą mėsą, iškepame.
2. Į keptuvę dedame smulkintą svogūną, česnaką ir tarkuotas morkas, maišydami kepiname dar 5 minutes. Suberiame prieskonius, išmaišome. Beriame ryžius, pilame pomidorų tyrę ir sultinį.
3. Sumažiname ugnį, kad padažas vos burbuliuotų, uždengiame keptuvę ir troškiname 20 min. Po šio laiko ryžiai turi būti išvirę, o padažo beveik nelikę.
4. Kopūsto lapus supjaustome stambiais gabalėliais, dedame į gerai įkaitintą keptuvę ir kepiname ant didelės kaitros maišydami apie 7–8 minutes. Kopūsto gabalėliai turi gerai apskrusti, bet ne per daug ištižti.
5. Į kepimo formą dedame 2/3 apkepinto kopūsto, tuomet mėsos ir ryžių sluoksnį, ant viršaus – likusius kopūstus ir tarkuotus sūrius. Sūriai čia nėra būtini, bet puikiai papildo skonių derinį.
6. Kepame iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 min.