Šakšuka
Ingredientai:
- ½ didelio svogūno;
- 2 skiltelės česnako;
- 1 didelė saldžioji paprika;
- 1 aitrusis pipiras;
- 400 g konservuotų smulkintų pomidorų savo sultyse;
- 2 šaukšteliai malto kumino;
- 1 šaukštelis saldžios paprikos miltelių;
- druskos;
- šviežiai grūstų juodųjų pipirų;
- 4-6 dideli kiaušiniai;
- persilado prieskonių.
Gaminimas:
1. Didelėje gilioje keptuvėje įkaitinti aliejų, įdėti česnako skilteles ir susmulkintą svogūną. Pakepinus suberti susmulkintą saldžiąją papriką ir dar kepinti apie 7 min. Tuomet supilti smulkintus pomidorus savo sultyse. Išilgai perpjauti čili pipirą ir įdėti į padažą.
2. Įberti saldžiosios paprikos miltelių, kumino, žiupsnį druskos, pabarstyti šviežiai grūstais juodaisiais pipirais ir troškinti atidengtoje keptuvėje ant vidutinės kaitros apie 8-10 minučių, kartkartėmis pamaišant, kol dauguma skysčio išgaruos ir masė taps tiršta.
3. Pomidorų masės paviršiuje padaryti šešias duobeles. Į jas atsargiai įleisti po kiaušinį. Pabarstyti persilado prieskoniais. Kepti orkaitėje 180°C temperatūroje apie 7 min., kol kiaušinių baltymai sukeps, o tryniai sutirštės.
4. Valgyti su skrudinta čiabata duona.
Karamelinis obuolių pyragas
Ingredientai:
bretoniškai tešlai:
- 125 sviesto;
- 125 cukraus;
- 3 kiaušinių tryniai;
- žiupsnelis druskos;
- 180 g miltų;
- 5 g kepimo miltelių.
migdoliniam kremui:
- 75 g viesto;
- 75 g cukraus pudros;
- 75 g migdolų miltų;
- 1 kiaušinis;
- 15 g kukurūzų krakmolo;
- 70 grietinėlės.
karameliniam obuolių įdarui:
- 100 g cukraus;
- 60 g grietinėlės;
- 70 g sviesto;
- 2 vidutiniai obuoliai.
Gaminimas:
1. Sviestą kambario temperatūros išsukti su cukrumi. Tuomet maišant po truputi supilti kiaušinių trynius. Supilti miltus, druską, kepimo miltelius ir gerai išmaišyti.
2. Gautą tešlą dėti į maistinę plėvelę ir palikti „pailsėti“ 2-3val. šaldytuve.
3. Tešlą iškočioti iki 5 mm storio. Kepimo skardoje suformuoti tešlą, kad būtų užpildyta apačia ir šonai. Palikti šaldytuve kuriam laikui, kad tešla sutvirtėtų.
4. Per tą laiką pagaminti kremą. Į indą sudėti visus birius produktus ir išmaišyti. Įdėti sviestą ir gerai permaišyti. Įmušti kiaušinį ir plakti iki vientisos masės. Galiausiai supilti grietinėlę ir maišyti, kol masė taps vientisa. Palikti šaldytuve, kol kremas sutvirtės.
5. Dalį cukraus kaitinti, kol pradės lydytis ir įgaus rusvą spalvą. Suberti likusį cukrų tolygiai paskirstant keptuvėje. Lėta srovele nuolat maišant šluotele supilti pašildytą grietinėlę. Sudėti sviestą ir virti, kol sviestas ištirps. Suberti pjaustytus obuolius ir šiek tiek karamelizuoti.
6. Liko suformuoti pyragą. Į skardą su tešlą supilti migdolinį kremą. Ant jo sudėti obuolius su karamele. Pyrago viršų uždengti likusios tešlos gabaliukais.
7. Kepti iki 160°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 50 min.