Iš tiesų tai vienas universaliausių, maistingiausių ir pigiausių maisto produktų, iš kurio galima sukursite meniu kone visai savaitei – tiek gardžius desertus, tiek ir maistingus pietus.
Avižos, priešingai nei kiti Lietuvoje populiarūs grūdai, puikiai dera tiek sūriuose patiekaluose, tiek užkandžiuose, tiek desertuose.
„Aš avižas atradau prieš metus, kai mečiau sau iššūkį ir visą mėnesį pusryčiams valgiau tik avižinę košę. Dėl šio eksperimento atradau ne tik daugybę patiekalų ir skonių, bet ir kitų avižų privalumų. Pavyzdžiui, avižose yra daugiau baltymų bei gerųjų riebalų nei daugumoje kitų grūdų. Avižų universalumas stebina – jas renkasi ir augalinę mitybą propaguojantys, ir profesionalūs sportininkai, net ir netoleruojantys glitimo. Be to, gaminti su avižomis apsimoka – su jomis galima sukurti daug skirtingų visos savaitės patiekalų, kurie neapsiriboja tik pusryčiais“, – tikina tinklaraštininkė.
Avižiniuose dribsniuose gausu geležies, B grupės vitaminų, kalcio, netirpių maistinių skaidulų.
Dėl itin gausaus naudingųjų medžiagų kiekio, avižos vadinamos vienu maistingiausių produktų pasaulyje, jos priskiriamos net funkcinio maisto kategorijai. Avižiniuose dribsniuose gausu geležies, B grupės vitaminų, kalcio, netirpių maistinių skaidulų. Tačiau, kaip pranešime žiniasklaidai teigia „Malsenos“ kokybės vadovė Vita Petravičiūtė, ne visos avižos ir jų maistingumas vienodas, svarbu pasirinkti kokybiškas.
„Lietuviams pasisekė, nes jie gali įsigyti vietos ūkininkų auginamų kokybiškų avižų – mūsų klimatas palankus joms augti. Nors maistinės avižos Lietuvoje auga dar sąlyginai neilgai – jas iš Skandinavijos atvežėme prieš septynerius metus, ši kultūra kasmet populiarėja, o pasirinkimas lentynose – didėja. Kokybiškas avižas atskirti nesudėtinga – visų pirma išsiaiškinkite, ar gamintojas renkasi aukščiausios kokybės grūdus. Antra, jas atidžiai apžiūrėkite – maistui skirtos avižos turėtų būti nuo gelsvos iki auksinės spalvos, patamsėjusių avižų skonis bus prastesnis. Taip pat atkreipkite dėmesį, ar avižos neturi pašalinių kvapų ar matomų priemaišų“, – sako V.Petravičiūtė.
5 receptai su avižomis – nuo pusryčių iki deserto
Svarbu žinoti, jog avižos sensta ir apkarsta greičiau nei kiti grūdai, nes jose yra ypač daug naudingų nesočiųjų riebalų rūgščių. Jeigu jūsų spintelėje užsiliko avižinių dribsnių – išbandykite maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorės Gabrielės Žutautaitės sukurtus receptus visai savaitei. Jie padės atrasti naujų būdų, kaip iš vieno ingrediento kurti skirtingus patiekalus ir užkandžius.
Avižinis „Budos“ dubenėlis su burokėlių humusu pietums
Ingredientai:
- 0,5 stiklinės (apie 50 g) viso grūdo avižinių dribsnių;
- 2 nedidelės morkos;
- 0,5 avokado;
- ¼ smulkinto raudonojo svogūno;
- nedidelis agurkas;
- 1 kiaušinis;
- šlakelis aliejaus;
- citrinos sulčių;
- druskos;
- 1 stiklinės sultinio (galite jį paruošti iš pusės kubelio sultinio);
- gabalėlis sviesto;
- burokėlių humuso ar kitos turimos užtepėlės (pagardinimui).
Gaminimas:
1. Išilgai supjaustykite morkas ir jas apkepkite keptuvėje.
2. Puode, tirpintame svieste, trumpai pakepkite dribsnius, o tuomet išvirkite juos sultinyje. Uždenkite dangčiu.
3. Tuo metu keptuvėje įkaitinkite aliejų, įmuškite kiaušinį. Kepkite tol, kol kiaušinio baltymas iškepa, o trynys lieka skystas.
4. Patiekite dubenį: išklokite avižinius dribsnius, kraštuose dėliokite daržoves, per vidurį dėkite keptą kiaušinį ir gerą šaukštą burokėlių humuso ar kitos užtepėlės. Daržoves pabarstykite druska, pipirais ir apšlakstykite citrinos sultimis. Gardinkite mėgstamomis sėklomis ar daigais.
Avižų ir avinžirnių paplotėliai vakarienei
Ingredientai:
- 1 skardinė konservuotų avinžirnių su skysčiu;
- 2/3 stiklinės (60-70 g) greitai paruošiamų avižinių dribsnių;
- 1 česnako skiltelė,
- 0,5 arbat. šaukšt. svogūno miltelių;
- 0,5 arbat. šaukšt. saldžiosios paprikos miltelių;
- žiupsnis rūkytos paprikos miltelių;
- džiūvėsėlių;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros.
2. Nusunkite avinžirnius, skystį pasiilkite – jo prireiks.
3. Smulkintuve susmulkinkite avižinius dribsnius, supilkite pusę stiklinės nusunkto skysčio, sudėkite likusius ingredientus ir sutrinkite iki vientisos masės. Rankomis formuokite paplotėlius, juos apvoliokite džiūvėsėliuose.
4. Paplotėlius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos ir aliejumi pateptos skardos ir kepkite 30-40 minučių, kol gražiai apskrus.
5. Patiekite su mėgstamu jogurto ar grietinės padažu, ypač tinka graikiškasis „tzatziki“. Paplotėlius taip pat galite patiekti kaip priedą šalia mėgstamų šviežių ar marinuotų salotų.
Kokosinis kokteilis su avižomis pusryčiams
Ingredientai:
- 1 bananas;
- 1 valg. šaukšt. kokoso drožlių;
- 2 valg. šaukšt. greitai paruošiamų avižinių dribsnių;
- 100 ml kokosų pieno;
- 50 ml vandens;
- po žiupsnį ciberžolės ir imbiero;
- turimo tropinio vaisiaus (mango, ananaso) gabalėlių;
- mėgstamų riešutų.
Gaminimas:
Visus ingredientus suplakite elektriniu plaktuvu. Išplaktą kokteilį apibarstykite dar trupučiu ciberžolės miltelių, gardinkite mėgstamais smulkintais riešutais.
Avižinių dribsnių rutuliukai
Ingredientai:
- 1 stiklinė viso grūdo avižinių dribsnių;
- 0,5 stiklinės riešutų sviesto
- 4 valg. šaukšt. skysto saldiklio (medaus ar klevų sirupo);
- 0,5 stiklinės mėgstamų džiovintų vaisių arba riešutų.
Gaminimas:
1. Į dubenį sudėkite visus ingredientus ir gerai išmaišykite iki vientisos masės. Masę pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą – taip lengviau formuosis rutuliukai.
2. Iš atvėsusios masės formuokite norimo dydžio rutuliukus. Juos galite apvolioti kokosų drožlėse.
Suformuotus rutuliukus laikykite šaldytuve iki savaitės.
Desertinis avižų „trupinainis“ su uogiene
Ingredientai:
- 1 stiklinė viso grūdo avižinių dribsnių;
- 100 g kvietinių miltų;
- 50 g rudojo cukraus;
- 140 g tirpinto sviesto;
- mėgstamo džemo;
- žiupsnis druskos.
trupininiams:
- 1 stiklinė greitai paruošiamų avižinių dribsnių;
- 1 stiklinė miltų;
- 1/3 stiklinės cukraus;
- apie 70 g tirpinto sviesto;
- žiupsnis druskos.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros.
2. Susmulkinkite viso grūdo avižinius dribsnius. Ištirpinkite sviestą.
3. Dubenyje sumaišykite dribsnius, kvietinius miltus, cukrų, dosnų žiupsnį druskos. Po truputį pilkite tirpintą sviestą ir maišykite masę. Ją gerai suslėkite kepimo inde, išklotame kepimo popieriumi. Kepkite apie 15-20 minučių, kol masė išsausės.
4. Paruoškite trupininį sluoksnį. Dubenyje gerai išmaišykite ingredientus. Juos palengva apliekite sviestu ir maišykite rankomis, kol masė primins drėgną smėlį.
5. Iškepus pirmam sluoksniui, jį ištraukite iš orkaitės. Tolygiai paskirstykite džemą. Viską gausiai pabarstykite trupiniais. Kepkite orkaitėje dar 35-40 minučių, kol viršutinis sluoksnis gražiai paruduos.
Iškeptam pyragui leiskite kiek atvėsti ir tik tada pjaustykite.