Anot maisto tinklaraštininkės, avižos – ne tik naudingas, bet ir labai gardus patiekalų ingredientas, kuris dažniausiai nuvertinamas nepelnytai. Todėl svarbu žinoti keletą gudrybių, kad pusryčių košė nevirstų pilka, apetito nežadinančia mase.
„Atrodo, kas čia sudėtingo išvirti košę – suberi kruopas, įpili vandens ir viskas. Tačiau iš kirvio košės neišvirsite, tam, visų pirma, reikia kokybiškų ingredientų. Aš visada renkuosi kokybiškas lietuviškas avižas. Kita svarbi gudrybė, kurią pamiršta daugelis žmonių, yra druska. Net ir mažas žiupsnelis druskos pagerins kiekvieną košę – tiek saldžią, tiek sūrią. Taip pat košės nepervirkite, kruopos turi būti kramtomos, o ne ištižusios ir gličios“, – tikina tinklaraščio autorė.
Košę iš pradžių reikėtų virti ant silpnos ugnies, kad avižos galėtų prisigerti skysčio, ir tik tuomet padidinti kaitrą.
Kaip pataria pranešime žiniasklaidai cituojama „Malsenos“ kokybės vadovė Vita Petravičiūtė, jei patinka kreminės tekstūros avižos, reikėtų jas pradėti virti šaltame vandenyje, o labiau prie širdies grubesnė košės tekstūra, avižas verta virti trumpiau. „Jei avižas įpilsite į jau verdantį vandenį, košės tekstūra bus grubesnė, labiau jausite grūdus. To priežastis paprasta – kai skysčio prisotintos avižos yra pakaitinamos, jos išskiria krakmolą. Pervirta košė gali tapti lipni. Tam, kad to išvengtumėme, košę iš pradžių reikėtų virti ant silpnos ugnies, kad avižos galėtų prisigerti skysčio, ir tik tuomet padidinti kaitrą“, – tikina specialistė.
5 gardžios avižinės košės receptai
„Dalinuosi penkiomis avižinės košės variacijomis, kurios patiks kiekvienam, net ir išrankiausiam valgytojui. Iš tiesų, tai tik dvi skirtingos košės: viena sūri, o kita saldi, bet parinkus skirtingus priedus, skoniai tikrai stebina. Pravers visiems, kurie nemėgsta valgyti nuobodžiai, arba tiems, kurių visi šeimos nariai turi skirtingus pageidavimus“, – tikina K. Pišniukaitė-Šimkienė.
2 porcijoms saldžios avižinės košės naudokite 1 stiklinę visų grūdo dalių avižinių dribsnių, 100 g tiršto kokosų pieno (iš skardinės), 200 ml pieno, 200 ml vandens ir 1 šaukštą klevų sirupo.
Sūriai košei vietoje kokosų pieno ir vandens naudokite 2 stiklines sultinio, o pagardinimui rinkitės pipirus ir sojos padažą. Nepamirškite žiupsnelio druskos!
Saldžios ir gaivios košės variantai:
Riešutų sviestas ir bananai – amžina klasika. Ant košės dėkite šaukštą riešutų sviesto, banano griežinėlių, o išnaudodami prasidedantį uogų sezoną, nepagailėkite šilauogių. Gardinkite lukštentomis kanapių sėklomis, kurios suteiks papildomos tekstūros ir traškumo.
Braškės ir juodasis šokoladas yra geriausi draugai, kurie puikiai draugaus ir su avižine koše. Ant košės dėkite šaukštą jogurto, braškes, užtarkuokite juodojo šokolado. Skonių derinį tobulai užbaigs keli šviežios mėtos lapeliai.
Saldūs pusryčiai su kokosais ir egzotiniais vaisiais bent trumpam gali nukelti į egzotiškas šalis. Ant virtos košės dubenėlio dėkite šaukštą tiršto kokosų pieno, prinokusio sultingo mango kubelių, stambių kokoso drožlių ir pabarstykite ispaninio šalavijo (chia) sėklomis.
Sočios ir maistingos košės variantai:
Lašiša ir kiaušiniai – tai ypač dažnai ant pusryčių stalo sutinkamas duetas, kuris suteiks jūsų košei papildomą kiekį baltymų. Ant viršaus dėkite 10 minučių orkaitėje keptų vyšninių pomidorų ir saulėgrąžų daigų, kad gautumėte dar daugiau vitaminų.
Išbandykite košę su Artimųjų Rytų virtuvės natomis. Nustebsite, kaip maloniai dera švelni košė ir traškūs avinžirniai. Konservuotus avinžirnius sumaišykite su šlakeliu aliejaus ir mėgstamais prieskoniais ir kepkite 20 minučių iki 190°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje su vėjelio funkcija. Traškius keptus avinžirnius berkite ant virtos košės, šalia pridėkite avokado, gražgarsčių, fetos sūrio ir juodojo sezamo.