Populiaraus maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė G.Žutautaitė, sako, kad norint pasigaminti sočius, skanius, tačiau nebrangius pusryčius daug fantazijos nereikia. Jiems ji pati dažnai panaudoja įvairiausius vakarykščių pietų ar vakarienės likučius, o jos pusryčių lėkštė neįsivaizduojama be bene kiekviename šaldytuve randamų produktų: kiaušinių, duonos, įvairiausių daržovių, kuriomis ji stengiasi mėgautis pagal sezoniškumą.
„Vasarą pusryčiams renkatės sumuštinius, jogurtą su uogomis ar granolą, o rudenį ir žiemą racione turėtų atsirasti daugiau šildančio maisto: kruopų, košių, keptų daržovių“, – teigia ji ir dalijasi keliomis gudrybės, kuriomis vadovaujasi gamindama skanius ir taupius pusryčius.
Svarbiausia – balansas. Sveikiems pusryčiams turėtų galioti tos pačios taisyklės, kaip ir likusiam dienos meniu. Jeigu valgome net ir paprasčiausią sumuštinį, prie jo nepamirškime ir daržovių ar daugiau baltymų – žuvies, mėsos, kiaušinio ar tiesiog saujos riešutų.
Nepamirškite sezoniškumo. Tiek gamindama pietus, tiek vakarienę, tiek ruošdama pusryčius tinklaraštininkė į racioną stengiasi įtraukti kuo daugiau daržovių. Jas ji renkasi pagal sezoniškumą. Mat tokiu būdu ne tik valgome daugiau vietinių augintojų užaugintų sodo bei daržo gėrybių, bet ir sutaupome – sezoniniai vaisiai ir daržovės siūlomi už geriausią kainą. Todėl smidrus ji pataria valgyti pavasarį, o keptą moliūgą – rudenį.
Norite sutaupyti laiko – pasiruoškite iš vakaro. Nors pusryčius laiko vienu svarbiausių dienos malonumų, taisyklėmis jų tinklaraštininkė neapriboja – dažniausiai valgo tada, kada norisi, o skubantiems, pusryčius pataria pasiruošti iš vakaro. Užsipilti avižų košės arba išsivirti grikių. Košes G.Žutautaitė taip pat gardina įvairiausiomis daržovėmis, kiaušiniais arba pačios pasigamintomis moliūgų tyrėmis.
Pusryčiai – puikus metas sunaudoti likučius. Žuvies, mėsos, daržovių ar sūrio, pavyzdžiui, mocarelos, likučiai – puikus priedas prie įvairiausių pusryčių patiekalų – viso grūdo sumuštinių, tortilijų suktinukų. Na, ir žinoma, kiaušinių. Visgi, netgi kepant paprasčiausią kiaušinienę galima pasitelkti fantaziją. Pavyzdžiui, papildyti ją pievagrybiais ar kitais mėgstamais grybais, kuriuos randate šaldytuve. Taip pat ir sūriais, jau minėta mocarela, įvairiausiais žalumynais. Jeigu tradicinė kiaušinienė ar omletas kiek pabodo – visuomet galite išsikepti fritatą ar išsivirti kiaušinių be lukšto.
Tinklaraštininkė dalijasi ir keliais paprastai paruošiamų pusryčių patiekalų receptais.
Sumuštinis su šprotais
Ingredientai:
- mėgstamos duonos;
- majonezo;
- rūkytų šprotų;
- plonai pjaustytų vyšninių pomidorų;
- marinuotų svogūnų;
- daug kalendros ir krapų;
- citrinos žievelės;
- aitriosios paprikos dribsnių.
Gaminimas:
Ant duonos tepame majonezą, dedame šprotus, pomidorus, svogūnus – viską papuošiame žalumynais ir apibarstome citrinos žievele ir aitriosios paprikos dribsniais.
Lapiniame kopūste (kale) kepti kiaušiniai
Ingredientai:
- lapinio kopūsto (kale);
- šlakelio aliejaus;
- susmulkinto svogūno;
- kelių skiltelių česnako;
- kelių kiaušinių.
Gaminame:
1. Nupjauname kietuosius lapinio kopūsto kotus, nuplikome juos verdančiu vandeniu. Nusunkiame vandens perteklių ir kiek pasmulkiname kopūstą.
2. Dedame kopūstus į keptuvę, kurioje jau čirška svogūnas ir česnakas. Įmušame kiaušinius, pagardiname mėgstamais prieskoniais, uždengiame keptuvę dangčiu ir kepame iki pageidaujamos kiaušinio konsistencijos.
Moliūgų košė
Ingredientai (1 porcijai):
- 50 g avižinių dribsnių;
- 1–2 valg. šaukšt. moliūgų tyrės;
- 100–150 ml migdolų arba kito mėgstamo augalinio gėrimo;
- žiupsnelio kvapiųjų pipirų;
- 1/3 arbat. šaukšt. cinamono
po žiupsnelį:
- muskato miltelių;
- maltų gvazdikėlių;
- imbiero miltelių;
- druskos;
- lašelis vanilės esencijos.
Gaminame:
1. Puode įkaitiname migdolų „pieną“, jam užvirus, suberiame avižinius dribsnius. Po 3 minučių į verdančią košę sudedame moliūgų tyrę ir visus prieskonius.
2. Košę gerai išmaišome ir leidžiame dar kelias minutes pavirti.
3. Tiekiame su mėgstamais riešutais, moliūgo sėklomis, apšlakstome klevų sirupu.