Sveiką mitybą propaguojanti tinklaraštininkė sako, kad viskas prasideda nuo maisto planavimo ir tinkamo produktų laikymo. Ji ragina drąsiau eksperimentuoti ir nebūtinai aklai sekti receptais.
Štai kokius patarimus I.Greičiūnaitė pateikia e.parduotuvės „Barbora“ pranešime žiniasklaidai:
1. Maisto gaminimą namuose ypač palengvina planavimas, kurį reikėtų pradėti nuo virtuvės spintelių revizijos. „Virtuvės spintelėse galima rasti bazinių produktų, kurie pasufleruos idėją pietums ar vakarienei. Aš visada peržvelgiu kruopų skyrių, daržoves, ankštines daržoves, baltyminius produktus (kiaušinius, žuvį, mėsą), iš jų visada galima susimaišyti skanų ir maistingą patiekalą. Pavyzdžiui, vieną dieną tai gali būti dubenėlis su grikiais, keptomis daržovėmis, kiaušiniu ir avokadu, kitą – ryžių, daržovių ir lašišos dubenėlis, o trečią – avinžirnių troškinys“, – sako maisto tinklaraštininkė.
Anot jos, maisto planavimas yra puikus būdas sutaupyti laiko, išlaidų ir smarkiai nenukrypti nuo pilnavertės mitybos. Tai taip pat padeda sumažinti maisto švaistymą. Pamačius, jog vienų ar kitų pagrindinių produktų namuose trūksta, verta juos įtraukti į būsimų pirkinių sąrašą.
2. Receptai gali būti puikus, įkvepiantis gidas, padedantis nepaklysti, tačiau verta ir eksperimentuoti, nepabijoti pasirinktam patiekalui suteikti savitą skonį.
„Nereikėtų bijoti pakeisti vienos ar kitos daržovės ar įmaišyti šiek tiek kitokių prieskonių, suteikiančių patiekalui autentiškumo ir savito skonio. Maisto gamybos interpretacijas gali įkvėpti ir spintelių peržiūra, pvz., daugelyje receptų nesunkiai galima vienas kruopas pakeisti kitomis, kurių šiuo metu turite namuose“, – pataria tinklaraštininkė.
3. Kad patiekalas puikiai pavyktų, svarbu jo ingredientų kokybė, o tai nemaža dalimi priklauso ir nuo to, kur laikote produktus.
Šaldytuve laikykite brokolius, grybus, įvairius žalumynus.
Tokias daržoves kaip bulvės, pomidorai, svogūnai, cukinijos, morkos reikėtų laikyti kambario temperatūroje – taip užtikrinsite geriausią jų išsilaikymą ir maistingumą. Šaldytuve laikykite brokolius, grybus, įvairius žalumynus. Beje, pastarieji linkę gan greitai vysti, todėl maisto tinklaraštininkė rekomenduoja juos pamerkti kaip gėles – ilgiau išliks švieži ir žali.
4. Tinklaraštininkė dalinasi įspūdžiu, jog viena dažniausių klaidų, kuri pasitaiko ir patyrusiems namų virtuvės šefams, – netinkamas aliejų naudojimas.
„Jeigu patiekalui naudojate aliejų, rekomenduoju atidžiau pasižiūrėti į jo paskirtį, ar jis tinkamas gaminimui aukštoje temperatūroje, ar vertingesnis, kai naudojamas šaltuose patiekaluose, salotose ir pan. Tarkime, jei esate įpratę vartoti alyvuogių aliejų, reikėtų žinoti, kad maisto ruošimui aukštoje temperatūroje tinkamas tik itin tyras ir kokybiškas alyvuogių aliejus. Kepimui aukštoje temperatūroje ypač tinka kokosų aliejus, turintis aukštą smilkimo temperatūrą“, – sako „Nestoro maisto“ autorė.
5. Verta prisiminti, jog daugelį daržovių verčiau jau virti kiek trumpiau, negu pervirti. Pervirtos daržovės praranda ir išvaizdą, ir skonį, ir maistingąsias savybes. Maisto tinklaraštininkė sako, kad daržovių nereikėtų virti ilgiau kaip 3–7 min., žinoma, priklausomai nuo konkrečios gėrybės. Pavyzdžiui, ilgiau verdamos morkos, bulvės, o vos kelių minučių užteks brokoliams, cukinijai, žiediniam kopūstui. Dar geresnis būdas – daržoves ruošti garuose.
I.Greičiūnaitė dalinasi savo mėgstamu receptu, kuris labai lengvai pasiduoda improvizacijoms. Tai vienos keptuvės patiekalas, kurį pavyks paruošti bet kuriam namų virtuvės šefui.
„Burito“ dubenėlis
Ingredientai (2 asm.):
- 1/2 svogūno;
- 2 skiltelės česnako;
- 1 arbat. šaukšt. saldžiosios paprikos miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. kumino;
- 1 nedidelė saldžioji bulvė;
- 1/2 brokolio;
- 1 skardinė raudonųjų pupelių;
- 1 nedidelė skardinė kukurūzų;
- 200 g ryžių;
- 1 skardinė smulkintų konservuotų pomidorų;
- apie 400 ml sultinio;
- 80 g kietojo sūrio;
- druskos;
- pipirų.
patiekimui:
- avokado;
- žaliosios citrinos;
- šviežios kalendros;
- aitriosios paprikos.
Gaminimas:
1. Svogūną, česnaką ir prieskonius sudedame į keptuvę su įkaitintu aliejumi, porą minučių pakepiname. Sudedame smulkintą saldžiąją bulvę, brokolį, pupeles, kukurūzus, ryžius ir viską sumaišome. Supilame pomidorų skardinę, sultinį, palaukiame, kol užvirs. Kai užverda, pamažiname ugnį ir, uždengę dangčiu, troškiname apie 15 min. arba kol ryžiai ir bulvės suminkštėja. Nepamirštame kartais pamaišyti.
2. Ryžiams ir bulvėms suminkštėjus, įmaišome tarkuotą sūrį. Ragaujame, ar netrūksta druskos bei pipirų.
3. Gardiname avokadu, žaliosios citrinos sultimis, kalendra bei aitriosiomis paprikomis.