Žiūrėkite

15MIN SEIMO DEBATAI 2024: ginčai dėl gynybos finansavimo, kainų, švietimo ir sveikatos apsaugos15MIN SEIMO DEBATAI 2024: ginčai dėl gynybos finansavimo, kainų, švietimo ir sveikatos apsaugos

Tinklaraštininkės iššūkis – patiekalas iš 5 ingredientų: dalinasi 3 receptais

Prieš sukurdama populiarų tinklaraštį, plungiškė Roma Alčauskytė vis suko galvą, kaip išsiskirti iš socialiniuose tinkluose esančios kulinarų gausos. „Nusprendžiau apriboti produktų, iš kurių gaminsiu patiekalus, skaičių. Sudominti kitus pavyko, o maisto ruoša tapo įdomiu iššūkiu ir sau pačiai“, – sako tik iš penkių ingredientų gardžius patiekalus ruošianti moteris.
Roma Alčauskytė ir jos gaminti patiekalai
Roma Alčauskytė ir jos gaminti patiekalai / Tinklaraštininkės nuotr.

Prieš keletą metų Romos noras virtuvėje atsiradusiais kūriniais dalytis su kitais augo, o telefone vis daugėjo patiekalų nuotraukų. „Greitai supratau, kad draugėms visiškai neįdomu, ar gražiai šiandien patiekiau salotas ir šokoladu padengiau sūrelius. Susikūriau instagramo paskyrą, bet metus jos nepildžiau, vis neprisiruošiau, o tada... nutiko karantinas. Pritrūkau veiklos ir ryžausi plėtoti anksčiau kilusią idėją. Susidomėjimas mano tinklaraščiu greitai ūgtelėjo.“

Kodėl Roma nusprendė gaminti būtent iš penkių produktų?

„Juk gražus skaičius. Iki šiol neįtraukiu į penkių produktų sąrašą prieskonių, nes kas ką mėgsta, tą ir deda. Aišku, ką pati naudoju, surašau“, – juokiasi. Roma atvira: kartais gailisi pasirinkusi tokį mažą ingredientų skaičių, būna sunkoka išsisukti, bet juk tokia ir yra iššūkio prasmė, ar ne?

Didžiausia tinklaraštininkės aistra – desertai. „Mėgstu juos
ne tik valgyti, gaminti, bet ir fotografuoti. Pastebėjau, kad per gerą dešimtmetį mitybos įpročiai pasikeitė: seniau rinkdavausi baltąjį šokoladą ir tortus su storu karamelės sluoksniu, o dabar mieliau skanauju riešutų sviesto ar kokosinio kremo. Vieno deserto išskirti negalėčiau, bet iki šiol neatsisakau nieko, kas turi šokolado. Tik renkuosi tamsesnį.“

Vokiškas slyvų pyragas

Ingredientai:

  • 200 g kambario temperatūros sviesto;
  • 5 šaukštai cukraus;
  • 1 kiaušinio baltymas;
  • 1 stiklinė miltų;
  • 10 slyvų.

Gaminimas:

1. Dubenyje iki purumo Roma sumaišo sviestą, tris šaukštus cukraus ir kiaušinio baltymą. Tada po truputį beria miltus ir maišo. Sutirštėjusią tešlą išminko. Jeigu limpa prie rankų, dar įberia miltų.

2. Penkias didesnes slyvas supjausto į keturias dalis, išima kauliukus.

3. Ima du trečdalius tešlos ir iškloja kepimo formos (18 cm skersmens) dugną bei šonus, sudeda pusę pjaustytų slyvų ir pabarsto šaukštu cukraus. Viską užkloja likusia tešla, ant viršaus sudeda likusias pjaustytas slyvas ir užberia likusį cukrų. Kepa 170 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.

Tinklaraštininkės nuotr. /Vokiškas slyvų pyragas
Tinklaraštininkės nuotr. /Vokiškas slyvų pyragas

Morkų ir raudonųjų lęšių sriuba

Ingredientai:

  • 125 g raudonųjų lęšių;
  • 2 vidutinio dydžio morkos;
  • 1/2 česnako galvutės;
  • 1 kubelis sultinio;
  • 4 šaukštai pomidorų tyrės arba padažo.

Pagardinti: laurų lapelių, rūkytos ir aitriosios paprikų, druskos.

Gaminimas:

1. Roma lęšius užpila vandeniu tiek, kad apsemtų, ir palieka pusvalandžiui.

2. Morkas nuskuta, česnakus nulupa, viską stambiai supjausto ir pakepina keptuvėje iki auksinės spalvos.

3. Į puodą sudeda lęšius, apkepintas morkas su česnakais, sultinio kubelį, užpila vandeniu ir palieka virti ant silpnos ugnies apie 20 minučių. Nukėlusi nuo viryklės sriubą sutrina trintuvu, įmaišo pomidorų tyrę, pagardina prieskoniais ir verda dar 5 minutes. Patiekia su mėgstama duona ar duonos traškučiais.

Tinklaraštininkės nuotr. /Morkų ir raudonųjų lęšių sriuba
Tinklaraštininkės nuotr. /Morkų ir raudonųjų lęšių sriuba

Pomidorų paplotis

Ingredientai:

  • 150 g sviesto;
  • 300 g miltų;
  • 1/2 kg pomidorų;
  • česnakų;
  • mėgstamo sūrio.

Gaminimas:

1. Šaltą sviestą ji supjausto kubeliais, suberia miltus, įberia šiek tiek druskos ir rankomis sutrina iki trupinių, o kad masė suliptų, įpila penkis šaukštus vandens. Tuomet išminko tešlą ir palieka atvėsti šaldytuve.

2. Supjausto pomidorus, susmulkina česnakus ir sutarkuoja norimą kiekį sūrio.

3. Tešlą išima iš šaldytuvo, iškočioja ir ant lakšto sudeda česnakus su sūriu. Kraštų apkrauti nereikia. Ant viršaus paskirsto pjaustytus pomidorus ir sūrį. Užlanksto tešlą.

4. Kepa 180 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių. Kai kiek apskrunda tešlos ir pomidorų kraštai, išima paplotį ir leidžia šiek tiek pravėsti. Jei norisi, dar pabarsto sūriu ir žalumynais.

Tinklaraštininkės nuotr. /Pomidorų paplotis
Tinklaraštininkės nuotr. /Pomidorų paplotis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas