Įdomu, kad šis gėrimas, kurį taip gera gerti įsigalėjus vėsiems orams, kilęs iš žymiai šiltesnių kraštų – Indijos. Tačiau ir Lietuvoje jis nebėra egzotika – specializuotose arbatos parduotuvėse drąsiai teiraukitės „chai masalai“ skirto prieskonių mišinio, o jei tokio negausite, galite jį pasigaminti patys, jam reikia kelių populiarių prieskonių. Tačiau apie viską detaliau – žemiau esančiame recepte.
Naminis „masala chai“ gėrimas
Ingredientai (2-3 asm):
- 500 ml vandens;
- 1 arbat. šaukšt. „masala chai“ prieskonių mišinio;
- 1 arbat. šaukšt. kokybiškų juodosios arbatos arbatžolių;
- 1 valg. šaukšt. medaus;
- 250 ml pieno.
Gaminimas:
1. Į nedidelį prikaistuvį supilkite vandenį, suberkite prieskonius ir užkaiskite. Kai užvirs, sumažinkite karštį iki vidutinio ir, uždengę dangtį, pavirkite 10 min.
2. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir suberkite arbatžoles – tegul 4–5 min. pritraukia.
3. Perkoškite arbatą su prieskoniais į arbatinį, kuriame patieksite, dėkite medų, supilkite stipriai pašildytą pieną, išmaišykite.
4. Pilkite į puodelius, ragaukite, užsimerkite, mėgaukitės!
Pastaba: jei paruošto prieskonių mišinio nepavyko nusipirkti, pasiruoškite jo patys. Tradiciškai jį sudaro 5 pagrindiniai prieskoniai: kardamonas, imbieras, gvazdikėliai, juodieji pipirai ir cinamonas.
Visi jie turi būti džiovinti, imbierą naudokite maltą, juoduosius pipirus – stambiai maltus, o cinamono lazdelę, gvadikėlius ir kardamoną verčiau patiems pagrūsti specialioje piestelėje. Išbandykite įvairias proporcijas, tačiau skaniausia, kai mišinyje dominuoja cinamonas ir imbieras, o juodųjų pipirų yra kiek mažiau nei likusių ingredientų.
Kartais prie pagrindinių prieskonių penketuko dar prisijungia ir muskato riešutas, anyžius, tad verta paeksperimentuoti ir atrasti, kas labiausiai patinka jums.