Liežuvis yra dažnas šventinis delikatesas, kuris atsiduria ant vaišių stalo – jis labiausiai vertinamas dėl savo unikalios tekstūros ir skonio, rašoma prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai.
Pasak jį ruošiančių ekspertų, tradicinis liežuvio gaminimo būdas prasideda nuo kruopštaus nuplovimo ir virimo dideliame puode su šaltu vandeniu. Liežuvis virinamas 2–3 valandas, kol tampa minkštas ir lengvai nusilupa.
Į vandenį dažnai dedama prieskonių, tokių kaip lauro lapai, pipirai, svogūnai, morkos, česnakai ir šiek tiek druskos, kad mėsa įgautų papildomų skonio niuansų. Išvirus, liežuvis išimamas, atvėsinamas, o tada nulupama kieta oda.
Po to jis apibarstomas druska, pipirais ir kartais kvepiančiais prieskoniais, pavyzdžiui, gvazdikėliais, kurie suteikia patiekalui ypatingą aromatą.
Kaip išlaikyti šviežumą šventėms?
Įsigijus liežuvį šventėms, svarbu žinoti, kaip jį tinkamai laikyti, kad jis išliktų šviežias ir skanus. Jei liežuvis yra šviežias ir nevirtas, jis turi būti laikomas šaldytuve, sandariame inde, kad šis būtų apsaugotas nuo oro ir neperimtų kitų maisto produktų kvapų.
Vis dėlto, jei planuojate jį naudoti tik po kelių dienų, geriausia liežuvį paruošti ir laikyti šaldytuve, tačiau jei norite ilgesnio galiojimo, galima ir užšaldyti. Tai padaryti geriausia supjausčius liežutį į plonesnius griežinėlius ir sandariai supakavus į maisto maišelius, iš kurių reikėtų pašalinti perteklinį orą.
Kulinarijos technologai kviečia namuose pasigaminti jautienos liežuvį ir jį gardinti populiariausiais žiemos prieskoniais.
Gvazdikėlių skonio jautienos liežuvis
Reikės:
1 vnt. jautienos liežuvio;
80 g druskos;
3 v. š. cukraus;
2 vnt. cinamono lazdelių;
1 v. š. malto imbiero;
2 a. š. garstyčių miltelių;
1 v. š. juodųjų pipirų žirneliais;
1 v. š. muskato;
5 vnt. žvaigždinių anyžių;
10 vnt. gvazdikėlių;
1 vnt. svogūno;
3 vnt. Chalapos paprikų.
Gaminame:
1. Visus prieskonius, išskyrus gvazdikėlius, išmaišykite 1 litre šilto vandens. Druska ir cukrus turi ištirpti.
2. Įpilkite 1 litrą šalto vandens, įdėkite jautienos liežuvį, uždenkite. Svarbu, kad marinatas visiškai apsemtų liežuvį. Pastatykite šaltai marinuotis 2 dienas.
3. Į puodą įdėkite marinuotą liežuvį, suberkite susmulkintus svogūnus, Chalapos papriką ir gvazdikėlius, įpilkite vandens, kad apsemtų liežuvį. Virkite apie 2 valandas, kol liežuvis suminkštės. Stebėkite, kad virimo metu liežuvis būtų visą laiką apsemtas.
4. Išvirtą liežuvį išimkite iš vandens, nulupkite ir dar kelioms minutėms įdėkite į puodą su vandeniu, kuriame virė. Išimkite, atvėsinkite ir patiekite karštą arba atvėsusį. Galite su juo gaminti ir sumuštinius.