„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Tobulos gaspačo sriubos paslaptys: kokių klaidų nedaryti ir kaip paskaninti, jei trūksta skonio

Kai pomidorų prinoksta tiek, jog nėra kur dėti, arba jie atpinga taip, jog būtų nuodėmė nepirkti, metas šias daržoves valgyti visu pajėgumu. Galima konservuoti žiemai, tačiau karštu oru verčiau ne kaisti, o pasiruošti šaltos ispaniškos gaspačo sriubos. Šį kartą primename, kokių klaidų gaminant šį patiekalą verčiau nedaryti ir kaip jį paskanint.
Šalta pomidorų sriuba „Gaspaco“
Šalta pomidorų sriuba „Gaspaco“

Klaida Nr. 1: Ruošiate gaspačo ne pomidorų sezono metu. Tai, kad apie šio patiekalo ruošimo gudrybes rašome būtent liepos pabaigoje, o ne birželio pradžioje ar viduržiemį, joks atsitiktinumas – skani gaspačo yra ruošiama iš gerai, natūraliomis sąlygomis prinokusių pomidorų. Tik liepą–rugpjūtį paruošite tokią sriubą, kurioje puikiai derės sunokusių pomidorų rūgštumas ir saldumas. Taigi, nedelskite ir ieškokite pomidorų.

Klaida Nr. 2: Tingite pašalinti pomidorų odeles. Gaspačo – trinta sriuba ir jokie aktyvūs kramtymo veiksmai ją valgant nereikalingi. Kaip ir aplink dantis besiveliančių odelių graibaliojimas iš burnos. Tad verčiau nepatingėkite ir pašalinkite pomidorų odeles. O tai padarysite taip: pomidorų viršūnėlėje aštriu peiliu įpjaukite x formos kryželį, tada dėkite pomidorus į puodą ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palaikykite 30 sek. ir perdėkite į kitą indą su lediniu vandeniu. Imkite po vieną pomidorą ir lengvai pašalinsite odeles. Nepamirškite išpjaustyti ir žalių vietų, kur pomidoras jungėsi su stiebeliu.

Vida Press nuotr./Pomidorai
Vida Press nuotr./Pomidorai

Klaida Nr. 3: Šykštite prieskonių. Šaltajai pomidorų sriubai neužtenka vien tik gerai prinokusių pomidorų, gerai sužaisti prieskoniais taip pat svarbu. Jums prireiks druskos, juodųjų pipirų, baltojo vyno acto ar citrinos sulčių, jei pomidorai rūgštoki, žiupsnio cukraus, o jei mėgstate aštriau, taip pat ir aitriosios paprikos. Pagaminę sriubą ir nutaikę skonį dėkite ją gerai atšalti. O atšalusią vėl ragaukite, nes skonis gali atrodyti kiek priblėsęs, jei reikia, įberkite dar truputį reikiamų prieskonių.

Klaida Nr. 4: Paruošėte ir iškart valgote. Šaltoji sriuba reiškia ne tai, jog ji nėra virta, bet tai, kad ją reikia valgyti TIKRAI šaltą. Gaspačo būtina bent porai valandų dėti į šaldytuvą – patiekalas atšals, o skoniai geriau susimaišys. Karštą dieną būtent to ir reikia!

Klaida Nr. 5: Pamirštate paskaninti priedais. Ši klaida gal ir nėra tokia esminė, tačiau visgi skaniausia yra ne paprasčiausia sutrintų pomidorų sriuba, o tokia, kuri patiekiama su kokiais nors tekstūros suteikiančiais priedais ant viršaus. Tai gali būti česnaku pagardinti baltos, kubeliais supjaustytos duonos skrebučiai, pakepintos sėklos, šaukštas jogurto, o gal smulkiai sukapota saldžioji paprika ar agurkas.

Mariaus Žičiaus nuotr./Šaltoji pomidorų sriuba „Gazpacho“
Mariaus Žičiaus nuotr./Šaltoji pomidorų sriuba „Gazpacho“

Kaip paskaninti, jei skoniui trūksta intensyvumo: jei paruošėte gaspačo, bet paragavus akivaizdu, kad skonis galėtų būti sodresnis, intensyvesnis, įpilkite į sriubos puodą valgomąjį šaukštą kokybiško balzaminio acto. Būtent jis suteiks patiekalui tokį reikalingą paskutinį skonio štrichą.

Jūsų dėmesiui – keli šaltos pomidorų sriubos receptai:

Ispaniška pomidorų sriuba (gaspačas)
Receptas: Ispaniška pomidorų sriuba (gaspačas)
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 53
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 700.00 g (arba 8 vnt.)
Svogūnai: 200.00 g (arba 2 vnt.)
Agurkai: 100.00 g
Česnakai: 3.00 skiltelės
Actas: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (baltųjų pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Duona: 4.00 vnt. (Skrebučiams 4 riekelės sumuštinių duonos)
Aliejus: 2.00 valg. š. (Skrebučiams)
Kaip gaminti

1. Agurką nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Pomidorus nuplikykite ir nulupkite. Du pomidorus supjaustykite kubeliais, kitus – didesniais gabaliukais. Svogūnus sukapokite, česnakus sutrinkite su druska.

2. Stambiau supjaustytus pomidorus ir svogūnus trinkite maišikliu, kol masė pasidarys vienalytė. Į ją sudėkite česnakus, supilkite actą, įpilkite 3 stiklines šalto virinto vandens, įliekite aliejaus. Viską gerai išmaišykite ir 2 val. palaikykite šaldytuve.

3. Paruoškite skrebučius: duoną supjaustykite kubeliais, suberkite į skardą, apšlakstykite aliejumi ir 15–20 min. kepkite 180°C karštumo orkaitėje.

4. Atšaldytą sriubą supilkite į dubenį. Skrebučius ir likusias daržoves patiekite atskiruose indeliuose.

Suskleisti
Pomidorų gaspačo
Receptas: Pomidorų gaspačo
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 500.00 g
Agurkai: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (pusė saldžiosios)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Actas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Petražolės: 2.00 vnt. (kelios šakelės)
Prancūziškasis batonas 2.00 riekės
Kaip gaminti

1. Visas daržoves (pomidorus, agurką, saldžiąją papriką, svogūną, česnaką, petražoles) ir prancūziškojo batono riekeles sudėkite į indą ir susmulkinkite trintuvu. Gautą masę pertrinkite per sietelį.

2. Sriubą pagal skonį pagardinkite druska, juodaisiais pipirais, actu ir dėkite į šaldytuvą kelioms valandoms.

3. Skanaukite šaltą su šlakeliu alyvuogių aliejaus.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gidonas Šapiro-Bilas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gidonas Šapiro-Bilas

Receptas Gidono Šapiro-Bilo

 

 

 

 

 

Suskleisti
Šaltoji pomidorų sriuba „Gazpacho“
Receptas: Šalta pomidorų sriuba (gaspačas)
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.3 / 86
Receptas
Ingredientai
Jautienos sultinys: 750.00 ml (neriebaus)
Sultys: 200.00 ml (pomidorų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (trečdalis puodelio smulkiai sukapotų)
Paprikos: 1.00 vnt. (žalių saldžiųjų, trečdalis puodelio mažais gabalėliais pjaustytų)
Agurkai: 2.00 vnt. (pusė puodelio kubeliais arba griežinėliais pjaustytų)
Pomidorai: 4.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (lapkotis)
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š. (aštraus)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių)
Druska: 1.00 arbat. š.
Petražolės: 1.00 valg. š. (šviežių, smulkintų)
Kaip gaminti

1. Visus recepte nurodytus produktus, išskyrus agurkus, sudėkite į indą ir sutrinkite elektriniu maišikliu. Per naktį laikykite šaldytuve.

2. Prieš patiekdami, sudėkite agurkus.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
 Andalūziškas gaspačas
Receptas: Andalūziškas gaspačas
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 12
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 750.00 g
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji raudona)
Agurkai: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Duona: 4.00 riekės (sumuštinių)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių)
Vanduo: 250.00 ml (šalto virinto vandens)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite odelę. 2 pomidorus supjaustykite kubeliais.
  2. Papriką perpjaukite pusiau ir išimkite sėklas. Atpjaukite porą juostelių ir jas supjaustykite šiaudeliais.
  3. Svogūną nulupkite perpjaukite pusiau, atpjaukite vieną griežinėlį ir supjaustykite kubeliais.
  4. Vieną agurką taip pat supjaustykite kubeliais.
  5. Į plokščią lėkštutę sudėkite kubeliais supjaustytas daržoves.
  6. Likusias daržoves sudėkite į elektrinio plaktuvo indą ir sutrinkite.
  7. Į daržovių tyrę sudėkite grūstus česnakus, sumaišytus su citrinų sultimis ir aliejumi. Pasūdykite, pagardinkite pipirais, supilkite vandenį ir porai valandų padėkite į šaldytuvą.
  8. Kubeliais supjaustytą duoną pakepinkite svieste ir sudėkite į atskirą lėkštutę.
  9. Atšalusią sriubą išpilstykite į dubenėlius.
  10. Daržovių kubelius ir duonos skrebučius patiekite atskirai – jų kiekvienas valgytojas įsidės tiek, kiek norės.
Suskleisti
Ispaniška trintinė (gaspačas)
Receptas: Ispaniška trintinė (gaspačas)
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
4.4 / 14
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 4.00 vnt.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Batonas: 2.00 riekės
Paprikos: 1.00 vnt. (žaliosios)
Petražolės: 2.00 valg. š. (susmulkintų)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (2 valg. š. – susmulkintų)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Actas: 1.00 st. (0,25 - raudonojo vyno)
Alyvuogių aliejus: 1.00 puodelis (0,25)
Sultys: 1.00 st. (pomidorų)
Tabasko padažas: 1.00 ml (keli lašai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Agurkai: 2.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. – sulčių)
Kaip gaminti
  1. Batoną supjaustykite kubeliais, pakepinkite ant aliejaus.
  2. Pomidorus ir agurkus nulupkite ir susmulkinkite.
  3. Išimkite saldžiųjų paprikų sėklas, susmulkinkinkite.
  4. Visus produktus ir pakepintus batono kubelius smulkintuvu susmulkinkite iki vientisos masės.
  5. Sudėkite į molinį indą, sandariai uždenkite ir dėkite į šaldytuvą porai valandų, kad susimaišytų skoniai. Skanaus.

Receptą atsiuntė Lina M.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs