Šie blyneliai ypatingi tuo, jog jiems nereikia jokių ypatingų ingredientų, tačiau vienas jų gali ir kiek nustebinti. Tai konservuoti kukurūzai. O iš tiesų priklausomai nuo priedų, su kukurūzais galima paruošti pačių įvairiausių patiekalų, blyneliams jie ypač tinka, nes turi šiek tiek neįkyraus saldumo, rašoma prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai.
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kukurūzus galima vartoti net ir sergantiems celiakija, nes juose nėra gliuteno: „Atsargesni turėtų būti cukriniu diabetu sergantys žmonės – nors nuo vienos kukurūzų burbuolės cukraus lygis į aukštumas nepakils, kito angliavandeniais turtingo maisto tą dieną reikėtų valgyti saikingiau.“
Kukurūzų burbuoles dažniausiai trumpai termiškai apdorojame, todėl juose išlieka daug organizmui naudingų medžiagų.
Gelsvuose kukurūzuose yra liuteino ir zeaksantino, kurie užtikrina gerą regos, odos, gleivinių būklę, o ferulos rūgštis svarbi Alzheimerio ligos ir kitų neurodegeneracinių susirgimų, cukrininio diabeto, vėžio prevencijai. „Įdomu tai, kad verdant ar kepant kukurūzų burbuoles ryškiau atsiskleidžia jų skonis, be to, nors vitamino C ir sumažėja, betakarotenų kiekis padidėja, tad galima sakyti, kad terminis apdorojimas nekeičia kukurūzų maistinės vertės. Be to, kukurūzų burbuoles dažniausiai trumpai termiškai apdorojame, todėl juose išlieka daug organizmui naudingų medžiagų – vitaminų B ir C, kai kurių karotinoidų“, – teigia dr. E.Gavelienė.
Ingredientai
Paprikos:
2.00 vnt. (raudonosios; supjaustytos ketvirčiais)
Salotos:
4.00 sauja (gražgarsčių ar kitokių mėgstamų)
Avokadai:
2.00 vnt. (supjaustyti riekelėmis)
Kefyras:
125.00 ml (kefyro padažui)
Jelapenai:
1.00 vnt. (supjaustytas (ir dar šiek tiek patiekimui); kefyro padažui)
Druska:
1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; kefyro padažu)
Kaip gaminti
1. Kol kaista grilis (arba orkaitė), pasigaminkite kefyro padažą: mažame indelyje sumaišykite visus ingredientus, įberkite druskos, pipirų ir plakite (geriausia kapokite mažu elektriniu smulkintuvu), kol gausite vientisą kreminę žalsvos spalvos masę.
2. Kai grilio grotelės gerai įkais (apie 200–210 laipsnių temperatūra), paprikų ketvirčius ir kukurūzų burbuoles ištepkite 2 šaukštais aliejaus, sudėkite ant grotelių ir kepkite kartais vis apversdami, kol apskrus, o paprikų odelė apdegs.
3. Supjaustykite halumio sūrį juostelėmis ir patepkite likusiu aliejumi iš abiejų pusių. Dėkite ant grilio grotelių ir apkepkite trumpai, kol sūris sušils ir truputį apskrus.
4. Aštriu peiliu nupjaukite kukurūzo grūdelius nuo burbuolių (laikydami statmenai burbuolę ant pjaustymo lentutės, braukite peiliu apačion palei burbuolės kietą kotą nuo viršaus iki apačios iš 4 pusių), padalinkite kukurūzus į lėkštes.
5. Paprikas galite supjaustyti plonesnėmis juostelėmis ir taip pat padalinkite serviravimo lėkštėse.
6. Dėkite po saują salotų lapų, po keletą gabalėlių kepto halumio sūrio, po kelias juosteles avokado, pašlakstykite kefyro padažu ir pabarstykite jelapeno pipirais, druska ir grūstais juodaisiais pipirais.
Suskleisti
Tinka ir lietuviškame meniu
Pasak kulinarijos technologės Linos Barčaitės, kukurūzų burbuoles galima kepti ne tik ant grilio, bet ir orkaitėje – tereikia jas aptepti sviestu, suvynioti į foliją ir maždaug pusvalandį pakepti orkaitėje, didesnėje kaitroje, o patiekti dar pagardinus žolelių sviestu ir druska.
Kaip gaminti
- Pripilkite daug vandens į tokio dydžio puodą, kad jame tilptų visos burbuolės ir nebūtų išlindusios iš vandens.
- Puodą užvirinkite, įberkite šaukštelį cukraus ir sudėkite kukurūzus, virkite lygiai 4 min. (ne ilgiau, nes kuo ilgiau kukurūzai verda, tuo darosi kietesni).
- Ką tik iš puodo ištrauktus sultingus kukurūzus aptepkite sviestu ir pabarstykite druska.
- Valgykite iškart.
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių karščio. Kukurūzų burbuoles įtrinkite sviestu, druska ir pipirais pagal skonį. Pašaukite 25 minutėm į orkaitę.
2. Apskrudusias kukurūzų burbuoles apibarstykite čili milteliais, kalendra, pavilgykite žaliosios citrinos sultimis.
Suskleisti
„Galite burbuoles grilinti, patepę jas norimu padažu ar prieš tai šiek tiek pamarinavę su aliejumi, žolelėmis, druska ir citrinos sultimis – tokios jos patinka ir vaikams, ir suaugusiems. O blynus tikrai paįvairinsite konservuotais kukurūzais – prie jų patiekite šviežių daržovių salotų ir jogurtinio padažo. Nebūtina naudoti kvietinių miltų – įvairovei išbandykite kitokius: žirnių, kukurūzų, grikių, avižų, sorų ar jų mišinius“, – pataria recepto autorė L.Barčaitė.
Blyneliai su kukurūzais
Ingredientai:
- 200–300 g miltų;
- 200 ml pieno;
- 140 g konservuotų kukurūzų;
- 2 kiaušiniai;
- druskos;
- pipirų;
- aliejaus (kepimui).
Gaminimas:
Kiaušinius suplakite su pienu, supilkite prieskonius ir miltus. Viską gerai sumaišykite iki grietinės tirštumo masės.
Dėkite kukurūzus (galite pilti ir skystį iš skardinės), lengvai permaišykite. Kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje su aliejumi. Galima valgyti su jogurtiniu padažu, skanu su salotomis ar daržovėmis.
Ingredientai
Krapai:
2.00 sauja (po saują blynams ir padažui)
Sūris:
2.00 valg. š. (tarkuoto kietojo; blynams)
Druska:
1.00 arbat. š. (kupino blynams ir dar po žiupsnį padažui ir salotoms)
Juodieji pipirai:
3.00 žiupsnelis (šviežiai maltų; blynams, salotoms ir padažui)
Jogurtas:
200.00 ml (tiršto graikiško; padažui)
Kaip gaminti
Į tešlą verta įmaišyti ir šviežių prieskoninių žolelių, šiam receptui ypač tinka krapai. Tokių blynų tešlai visai nenaudoju kvietinių miltų, o ją tirštinu kelias šaukštais kukurūzų miltų.
Prie šių blynų dar paruošiu lengvą jogurinį padažą su česnakais ir krapais bei sezonines pomidorų salotas. Daržovių blynams, padažui ir salotoms naudoju vienintelį ir patį mėgstamiausią savo prieskonį - kokybiškus šviežiai maltus juoduosius Tellicherry pipirus, kurie dar labiau paryškina šviežių daržovių skonį.
1. Pirma pasiruoškite cukiniją. Burokine tarka sutarkuokite cukiniją, jei jos žievelė minkšta, nuskusti nereikės, beliks tik išimti peraugusias sėklas. Į sutarkuotas cukinijas įmaišykite kupiną šaukštelį druskos ir rankomis jas išminkykite, kad išsiskirtų kuo daugiau sulčių. Taip paruoštas cukinijas sukrėskite į rėtį ir vis pagniaužydami rankomis palikte virš indo apie 10 minučių, kad nuvarvėtų kuo daugiau cukinijų sulčių.
2. Pasiruoškite blynų tešlą. Į nusunktas cukinijas įmuškite kelis kiaušinius, suberkite tarkuotą sūrį, smulkiai pjaustytus krapus, pusžiedžiais plonai supjaustytus svogūnus, kukurūzų miltus ir keliatą kartų pasukdami pipirų malūnėlį įberkite juodųjų pipirų. Kukurūzus nupjaustykite peiliu nuo burbuolės ir suberkite prie kitų ingredientų. Užmaišykite blynų tešlą bei iš karto juos kepkite įkaitintoje keptuvėje ant alyvuogių aliejaus.
3. Paruoškite padažą prie blynų. Į tirštą jogurtą įspauskite citrinų sulčių, įpilkite tyro alyvuogių aliejaus, įberkite druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Česnakus smulkiai sukapokite kartu su krapais ir įmaišykite į padažą.
4. Paruoškite pomidorų salotas. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, o svogūnus pusžiedžiais, įberkite smulkintų bazilikų, druskos ir kokybiškų juodųjų pipirų. Salotas skaninkite tyru alyvuogių aliejumi ir išmaišykite.
Šiltus daržovių blynus valgykite su padažu ir salotomis.
Suskleisti