„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

TOP 5 populiariausi grilio patiekalai vasaros sezonui: apsilaižysite pirštus!

Pagaliau jau galime svajoti apie lauke gaminamus patiekalus – skaniausius mėsainius, kepsnius, dešreles. Tik atsitinka atvejų, kai pasimetama receptų labirintuose ir nerandama tinkamiausio varianto, todėl 15min pristato 5 populiariausius grilio patiekalus, kurie puikiai tiks vasaros sezonui.
Grilio patiekalai vasaros sezonui
Grilio patiekalai vasaros sezonui / Vida Press nuotr.

1. Graikiški vištienos iešmeliai

Vida Press nuotr./Graikiški vištienos iešmeliai
Vida Press nuotr./Graikiški vištienos iešmeliai

Šie graikiški iešmeliai marinuojami česnakuose, šviežiose petražolėse, krapuose, citrinose ir lauro lapuose, kad suteiktų klasikinį Viduržemio jūros regiono skonį. Tai, be abejonės, geriausias vasaros šilčiausių vakarų patiekalas.

Ingredientai:

  • vištienos krūtinėlė – supjaustyta kubeliais;
  • marinatas – gaminamas iš vandens, česnakų, petražolių, krapų, medaus (arba granuliuoto cukraus), druskos, citrinos, lauro lapų;
  • druskos ir pipirų – iešmams pagardinti. Taip pat galite įberti šiek tiek itališkų prieskonių (nebūtina);
  • alyvuogių aliejaus – kepimui ant grotelių.

Gaminimas:

  • Paruoškite marinatą. Sudėkite visus vištienos marinatui skirtus ingredientus į nedidelį puodą. Išmaišykite ir užvirinkite. Išjunkite ugnį ir atidėkite į šalį 1 valandai, kad atvėstų. Turi visiškai atvėsti.
  • Marinuokite vištieną. Vištienos krūtinėlę supjaustykite 2 milimetrų storio kubeliais (iš kiekvienos krūtinėlės galima išpjauti po 10 nedidelių kubelių). Sudėkite kubelius į marinatą ir palikite juos 1 valandą mirkti.
  • Vištieną suverkite ant iešmelių. Vištienos gabalėlius nusausinkite ir popieriniais rankšluosčiais pašalinkite marinato perteklių. Vištieną suverkite ant iešmelių. Pagardinkite druska ir pipirais.
  • Apkepkite iešmelius ant grotelių. Grilio keptuvę lengvai patepkite alyvuogių aliejumi. Įkaitinkite kepsninę ant vidutinio stiprumo ugnies maždaug 5 minutes, kol ji įkais. Vištienos iešmelius kepkite po 7 min. iš kiekvienos pusės arba kol vidinė temperatūra pasieks 75 °C.

2. Antrekoto kepsnys

Vida Press nuotr./Antrekoto kepsnys
Vida Press nuotr./Antrekoto kepsnys

Švelnus ir sultingas antrekoto kepsnys su tobulai iškepta plutele yra česnakinis, sviestinis ir kupinas dar daugiau skonių. Tereikia kelių paprastų ingredientų, keptuvės arba kepsninės. Patiekalą galima papildyti bulvių koše ir keptų daržovių garnyru.

Ingredientai:

  • įsitikinkite, kad turite geros kokybės maždaug 2 milimetrų storo ir po pusę kilogramo sveriančių kepsnių;
  • druskos ir pipirų;
  • alyvuogių aliejaus – kepsninei arba keptuvei ištepti;
  • sviesto – kepimo metu kepsniui aptepti;
  • česnakas – skoniui suteikti.

Gaminimas:

  • Pirmiausia paruoškite kepsnius – likus 20-30 minučių iki kepimo pradžios išimkite juos iš šaldytuvo ir palikite kambario temperatūroje. Tada kepsnius nusausinkite ir pagardinkite druska bei pipirais.
  • Dabar laikas kepti ant grotelių. Kepsninę arba keptuvę patepkite alyvuogių aliejumi ir 3-4 minutes kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Dėkite kepsnius ant grotelių ir kepkite 1 minutę, tada pasukite juos 90 laipsnių kampu, kad susidarytų kryžminės grilio žymės, ir kepkite dar minutę.
  • Sudėkite sviestą, smulkintą česnaką ir kepsnius aptepkite šaukštu kelis kartus užpildami sviesto ir česnakų mišinio. Kepkite, kol pasieksite pageidaujamą kepsnių apkepimo lygį, tada prieš patiekdami palikite 5 minutėms.

3. Vištienos iešmeliai su ananasais

Vida Press nuotr./Vištienos iešmeliai su ananasais
Vida Press nuotr./Vištienos iešmeliai su ananasais

Sultingi ir švelnūs vištienos iešmeliai su ananasais, paprikomis ir raudonaisiais svogūnais yra lipnūs, saldūs, pikantiški ir aštrūs. Juose daug skonio suteikia lengvai paruošiamas marinatas ir naminis terijakio padažas.

Ingredientai:

  • vištienos krūtinėlė – supjaustyta 1,5 cm dydžio kubeliais;
  • terijakio marinatas – gaminamas iš vandens, sojų padažo, tamsaus sojų padažo, rudojo cukraus (arba medaus), kukurūzų krakmolo, česnakų miltelių (nebūtinai), juodojo acto ir druskos;
  • Ananasai – ant grotelių kepti ananasai yra labai saldūs ir sultingi, todėl puikiai dera su terijakio vištiena;
  • paprikų – žaliosios, geltonosios ir raudonosios paprikos, skirtos suverti ant iešmelių;
  • raudonasis svogūnas – ant iešmelių suverti;
  • alyvuogių aliejaus – kepimui ant grotelių;
  • baltųjų sezamų sėklų – pabarstyti ant viršaus.

Gaminimas:

  • Paruoškite terijakio marinatą. Į nedidelį puodą sudėkite visus terijakio marinatui skirtus ingredientus. Išmaišykite ir užvirinkite. Išjunkite ugnį ir atidėkite į šalį 1 valandai, kad atvėstų. Turi būti visiškai atvėsęs. Atidėkite 75 g puodelio terijakio padažo.
  • Marinuokite vištieną. Vištienos krūtinėlę supjaustykite 1,5 cm storio kubeliais ir sudėkite į terijakio marinatą. Išmaišykite šaukštu, kad apsemtų visus vištienos gabalėlius, ir laikykite šaldytuve bent 1 valandą (arba per naktį, kad galutinis rezultatas būtų geriausias).
  • Vištieną suverkite ant iešmelių pakaitomis su paprikomis, raudonaisiais svogūnais ir ananasais. Galima ananasus suverti ant abiejų galų, kad kubeliais supjaustytą vištieną būtų lengviau sustingdyti.
  • Apkepkite iešmelius ant grotelių. Grilio keptuvę lengvai patepkite alyvuogių aliejumi. Kepkite ant vidutinio stiprumo ugnies apie 5 minutes, kol įkais. Vištienos iešmelius kepkite po 8-10 minučių iš kiekvienos pusės arba kol vidinė temperatūra pasieks 75 °C.
  • Patiekite. Perkelkite iešmelius į lėkštę ir apšlakstykite pasiliktu terijakio padažu. Pabarstykite sezamo sėklomis ir patiekite su garuose virtais ryžiais.

4. Klasikiniai mėsainiai

Vida Press nuotr./Klasikiniai mėsainiai
Vida Press nuotr./Klasikiniai mėsainiai

Šie klasikiniai sultingi mėsainiai yra geresni nei kepsnių kepyklose, nes yra puikiai pagardinti ingredientais, kurie iškelia juos į kitą lygį. Jie tokie švelnūs, sultingi, skanūs ir aromatingi – tiesiog geriausi mėsainiai. Namuose juos galite pasigaminti vos per 10 minučių.

Ingredientai:

  • malta jautiena;
  • „panko“ džiūvėsėlių;
  • čederio sūrio;
  • petražolių
  • marinuotų agurkų sulčių – vietoj jų galite naudoti šaltą vandenį. Dažnai į mėsainių paplotėlius pilamos marinuotų agurkų sultys, nes dėl jų mėsainiai tampa sultingesni ir įgauna daug skonio. Marinuotų agurkų sulčių sudėtyje yra vandens, acto, cukraus, garstyčių sėklų, krapų ir įvairių prieskonių;
  • česnakų milteliai;
  • vorčesterio padažo;
  • druskos ir pipirų;
  • augalinio aliejaus arba purškiamo aliejaus – kepimui ant grotelių;
  • mėsainių bandelės;
  • priedai – majonezas, salotos, pomidorai, raudonieji svogūnai, marinuoti agurkai ir kečupas.

Gaminimas:

  • Pasigaminkite paplotėlius: į didelį dubenį sudėkite maltą jautieną, džiūvėsėlius, čederio sūrį, petražoles, marinuotų agurkų sultis, česnakų miltelius, vorčesterio padažą (nebūtina), druską ir pipirus. Viską gerai išmaišykite. Iš maltos jautienos mišinio suformuokite tvirtą rutulį. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir bent 1 valandą arba per naktį palaikykite šaldytuve.
  • Formuokite paplotėlius: perkelkite maltos jautienos mišinį ant didelio pergamentinio popieriaus lapo. Rankomis suplokite maltą jautieną į nedidelio storio kvadratą. Naudodami apskritą formą (arba apvalaus dubens kraštą) išpjaukite 4 mėsainių paplotėlius.
  • Kepkite mėsainių paplotėlius ant grotelių: keptuvę patepkite aliejumi ir kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies 3 minutes, kol aliejus ims šnypšti ir blizgėti. Ant grotelių dėkite kepsnelius, išdėliotus vienas nuo kito, ir kepkite po 5 minutes iš kiekvienos pusės, kol kepsnelių vidinė temperatūra pasieks 71 °C.
  • Sudėkite mėsainius: jei norite, paskrudinkite bandeles ant grotelių. Kiekvienos mėsainio bandelės apatinę dalį patepkite majonezu. Ant viršaus uždėkite salotų lapą ir keptą mėsainio paplotėlį. Ant paplotėlio uždėkite griežinėliais pjaustytų pomidorų, svogūnų ir marinuotų agurkų. Ant viršaus užtepkite kečupo ir uždėkite viršutinę bandelės pusę.

5. Ant grotelių kepta lašiša

Vida Press nuotr./Ant grotelių kepta lašiša
Vida Press nuotr./Ant grotelių kepta lašiša

Ši kepsninėje kepta lašiša ypatinga – su avokadais ir agurkais, papildyta jūros dumbliais, lašišos ikrais ir sezamo sėklomis, patiekiamas ant rudųjų ryžių ir gausiai apšlakstytas naminiu terijakio padažu. Tai puikus, lengvas ir gaivus vasaros patiekalas, kurį paruošite per mažiau nei 40 minučių (arba dar greičiau, jei naudosite iš vakaro likusius ruduosius ryžius).

Ingredientai:

  • lašišos filė – pagardinta itališkais prieskoniais, druska, juodaisiais pipirais (nebūtina) ir augaliniu aliejumi;
  • terijakio padažas – pasigaminkite jį patys per 5 minutes iš sojų padažo, rudojo cukraus, medaus, kukurūzų krakmolo ir vandens;
  • ryžių – galima naudoti ne tik ruduosius ryžius, bet ir baltuosius ryžius;
  • daržovės – drąsiai naudokite bet kokias turimas daržoves. Galima naudoti kukurūzus, avokadą, agurką ir mikrožalumynus;
  • priedai – šiuos dubenėlius papuoškite lašišos ikrais, jūros dumbliais ir skrudintomis baltųjų sezamų sėklomis.

Gaminimas:

  • Paruoškite ryžius: sudėkite ryžius į puodą su vandeniu ir užvirinkite. Sumažinkite ugnį iki silpnos ir uždenkite. Virkite, kol visiškai susigers vanduo ir ryžiai suminkštės, apie 25-40 minučių.
  • Paruoškite kukurūzus: juos ir vandenį kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies 5 min. Nusausinkite.
  • Lašišą kepkite ant grotelių: filė pagardinkite itališkais prieskoniais, druska ir pipirais (nebūtina). Lengvai patepkite aliejumi. Prieš kepdami palikite 15 minučių pastovėti. Keptuvę lengvai patepkite aliejumi ir įkaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies 5 minutes. Padėkite lašišą oda į viršų ant grotelių kampu per keptuvės briaunas. Kepkite 3 minutes, kol ant filė atsiras ryškios grilio žymės. Pasukite filė 45 laipsnių kampu ir kepkite dar 2 minutes. Apverskite lašišą ir kepkite dar 5 minutes.
  • Paruoškite terijakio padažą: virkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol padažas pradės šnypšti (apie 1 minutę). Ištirpinkite kukurūzų krakmolą vandenyje ir įmaišykite. Nuolat maišydami virkite 3 minutes, kol padažas pradės tirštėti.
  • Sudėkite ryžių dubenėlius: į kiekvieno dubenėlio dugną suberkite pusę ryžių. Ant viršaus uždėkite vieną gabalėlį keptos lašišos. Kraštelius papuoškite daržovėmis: kukurūzais, avokadais, agurkų griežinėliais ir žalumynais. Papuoškite lašišos ikrais ir jūros dumbliais. Pagal skonį lėtai pilkite terijakio padažo. Ant viršaus pabarstykite baltųjų sezamų sėklų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs