Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

TOP 7 geriausi ir nauji „Tinginio“ receptai

Sunku būtų rasti žmogų, nemėgstantį „Tinginio“: pagaminti jį lengva, o skonis nenusileidžia pyragui! Tačiau net ir didžiausiems tinginiams atsibosta valgyti tą patį desertą. Bet ši kategorija žmonių turi vieną nuostabią savybę – fantaziją, kuri iš vieno paprasto recepto leido atsirasti daugybei kitų skonio variacijų. Iš tiesų „Tinginio“ gaminimas gali virsti kūrybiškumo dirbtuvėmis ir smagia švente visai šeimai. Tad kviečiame drąsiai atverti eksperimentų virtuvės duris!
„Tinginys“ – geriausi receptai
„Tinginys“ – geriausi receptai / Ritos Šemelytės nuotr.

„Tinginio“ gaminimas suburia visą šeimą – vaikai laužo sausainius, mama ar tėtis lydo sviestą ir maišo kremą. Šis skanėstas niekada nenusibosta, nes gali būti praturtintas įvairiausiais priedais – džiovintais vaisiais, uogomis, sėklomis, kokosų pienu, riešutų sviestu, jie suteikia visiškai naują skonį, o svarbiausia – leidžia improvizuoti ir kurti savo receptus. Ir geriausia žinia – jis negali nepavykti, net jeigu tinkamai jo nesuformuosite – tiesiog sukrėskite į gražų indelį ir kabinkite šaukštu. Svarbiausia – naudokite kokybiškus produktus.

Ritos Šemelytės nuotr./„Tinginys“ – geriausi receptai
Ritos Šemelytės nuotr./„Tinginys“ – geriausi receptai

Gaminant „tinginį“ dažniausiai renkamės klasiką – legendinius „Gaidelio“ sausainius, jie patikrinti laiko ir niekada neleidžia sugadinti patiekalo. Šiandien siūlome išmėginti pusrytainius „Gaidelis 7 grūdai“. Šie sausainiai gaminami net iš 7 rūšių grūdų miltų: speltos, kviečių, rugių, grikių, avižų, miežių ir ryžių.

Lengva – nereikės net viryklės

1. Svajotojams – „Tinginys tropikuose“

Ritos Šemelytės nuotr./„Tinginys tropikuose“
Ritos Šemelytės nuotr./„Tinginys tropikuose“

Greitai ir lengvai sumaišomas, paprastai padaromas, bet tikrai ne prastas receptas, kuris nustebins nauju skoniu. Pagaminamas dar greičiau nei tradicinis šio deserto pirmtakas, tad visą darbą galite patikėti vaikams. Nieko nereikia kaitinti, tik maišyti, o šį procesą visą laiką lydės svaiginantis kokosų ir cinamono aromatas.

Vienai porcijai reikės:

  • Pusės pakelio pusrytainių „Gaidelis 7 grūdai“ su vanile,
  • 100 ml kokosų pieno,
  • 4 arb. š. riešutų sviesto,
  • 1 arb. š. kakavos,
  • žiupsnelio šokolado drožlių,
  • žiupsnelio cinamono.

Gaminimas:

Kol vaikai laužys sausainius, atidarykite kokosų pieno skardinę ir supilkite į indą su riešutų sviestu. Leiskite mažiesiems gerai išmaišyti ir supilti ant trupinių. Dabar beliko vėl įdarbinti šaukštą ir, sumaišius masę, sukrėsti porcijomis į dailias stiklines. Ant viršaus galima užberti šokolado drožlių arba cinamono, o gal vaikai turės savo idėjų? Tarkime, pagardinti tarkuotu kokoso riešutu, kad egzotiškų tropikų aromato jaustųsi dar daugiau? Šio „Tinginio“ varianto pliusas – galima valgyti iš karto.

2. Chalvos skonio „Tinginys“ skubantiems

Ritos Šemelytės nuotr./Chalvos skonio „Tinginys“ skubantiems
Ritos Šemelytės nuotr./Chalvos skonio „Tinginys“ skubantiems

Idealus receptas skubantiems ir mažiau patyrusiems. Šis „Tinginys“ itin savito skonio, primenantis riešutų chalvą. Karamelizuotas pienas puikiai dera su morkomis ir cinamonu ir sukuria tikrą skonių ansamblį.

Reikės:

  • 2 pakelių pusrytainių „Gaidelis 7 grūdai“ su morkomis ir cinamonu,
  • 1 skardinės (400 ml) karamelizuoto kondensuoto pieno,
  • 250 g riešutų sviesto,
  • žiupsnelio druskos,
  • 100 ml kokosų pieno.

Gaminimas:

Sausainius net prikandę iš susikaupimo lūpas laužo vaikai, o vyresni supila į didelį indą ir paruošia maišymo procesui karamelizuotą kondensuotą pieną, riešutų sviestą ir kokosų pieną. Nepamirškite ir to mažo žiupsnelio druskos – jis suteikia, regis, tą vos pastebimą, bet labai svarbų skonio akcentą. Kol mažieji užsiims maišymu, ant stalviršio patieskite maistinę plėvelę, ant kurios teks iš dubens iškrėsti jau paruoštą sausainių ir kremo masę.

Leiskite savarankiškai dirbti patiems vaikams, nes idealus formos tikslumas tikrai nėra reikalingas – daug svarbiau yra „aš tai padariau pats!“ jausmas. Suformuotą pyragą uždenkite plėvele ir iš viršaus, dar kartą gerokai paspauskite, uždėję pjaustymo lentelę. Suformuotą „Tinginį“ dėkite į šaldytuvą kelioms valandoms, kad sustingtų. Mmmm... tas pirmas kąsnelis pakylėja iki dangaus.

Reikės pasistengti

3. „Tinginys“ su charakteriu

Ritos Šemelytės nuotr./3. „Tinginys“ su charakteriu
Ritos Šemelytės nuotr./3. „Tinginys“ su charakteriu

Šis „Tinginys“ itin tvirtas, tamsios spalvos ir intensyvaus skonio. Ypatingo charakterio šiam gardėsiui suteikia vienas slaptas ingredientas – datulės. Gamindami su vaikais darbus galėsite pasiskirstyti – taip ir daug greičiau, ir smagiau!

Reikės:

  • 1 pakelio pusrytainių „Gaidelis 7 grūdai“ su kokosu ir šokoladu,
  • 100 g sviesto,
  • 0,5 skardinės (200 ml) saldaus kondensuoto pieno,
  • 150 g datulių be kauliukų,
  • 3 valg. š. kakavos.

Gaminimas:

Kol vaikai laužys sausainius, dubenyje ant mažos kaitros išlydykite sviestą, supilkite kondensuotą pieną, sudėkite kakavą ir viską išmaišykite. Nukelkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti. Datules užpilkite verdančiu vandeniu, nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite gabaliukais.

Dabar jau visą procesą galite patikėti mažiesiems. Visus ingredientus suberkite į didelį dubenį ir leiskite jiems gerai išmaišyti. Į plėvele išklotą formelę gardžią masę taip pat gali sukrėsti vaikai – tai atsakingas veiksmas, beveik prilygstantis pyrago kepimui (prisiminkite, su kokiu malonumu jie kepa smėlio „pyragus“ paplūdimyje). Gerai suspaustą „Tinginį“ dedame į šaldytuvą, kad sustingtų. Vos iškentę tas ilgiausias pasaulyje tris valandas, išimame iš formelės, supjaustome ir valgome apsilaižydami.

4. Turbo „Tinginys“ su abrikosais ir moliūgo sėklomis

Ritos Šemelytės nuotr./Turbo „Tinginys“ su abrikosais ir moliūgo sėklomis
Ritos Šemelytės nuotr./Turbo „Tinginys“ su abrikosais ir moliūgo sėklomis

Jeigu būtų galima balsuoti, šis receptas būtų Nr.1 arba tiesiog geriausių kategorijoje. Skonis nepaprastai gerai subalansuotas, puikiai tinka kaip užkandis į mokyklą vaikams ar į kelionę. Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad tai net ne „Tinginys“, o kažkoks desertas, tačiau esminiai „Tinginio“ komponentai išlaikyti – sausainiai, kondensuotas pienas ir sviestas, o priedai – kiekvieno fantazijos reikalas.

Reikės:

  • 2 pakelių pusrytainių „Gaidelis 7 grūdai“ su vanile,
  • 150 g sviesto,
  • 1 skardinės kondensuoto pieno,
  • 2 saujų moliūgų sėklų,
  • pusės puodelio džiovintų abrikosų.

Gaminimas:

Vaikai laužo sausainius, tėvai tirpina sviestą ir sumaišo su kondensuotu pienu. Viskas keliauja į didelį dubenį kartu su moliūgų sėklomis ir nuplautais bei supjaustytais abrikosais. Maišymo procesas – kaip visuomet mažųjų misija ir atsakomybė. Paruošta gardi masė sukrečiama į formą, gerai suspaudžiama, kad nė uodas snapo neįkištų ir – į šaldytuvą.

Užkandus tokio „Tinginio“, galima kalnus nuversti, tiek bus jėgų!

5. Štrudelio skonio „Tinginys“ su aguonomis

Ritos Šemelytės nuotr./Štrudelio skonio „Tinginys“ su aguonomis
Ritos Šemelytės nuotr./Štrudelio skonio „Tinginys“ su aguonomis

Tiems, kas mėgsta aguonas, šis receptas labai patiks. Tiesiog net ne „Tinginys“, o dieviška palaima, primenanti štrudelį su kokosų poskoniu. Tad kam vargti su tuo štrudeliu?

Reikės:

  • 2 pakelių pusrytainių „Gaidelis 7 grūdai“ su vanile,
  • 150 g sviesto,
  • 1 skardinės kondensuoto pieno,
  • 100 ml kokosų pieno,
  • pusės puodelio aguonų,
  • saujos kokosų drožlių.

Gaminimas:

Laužyti sausainius kur kas maloniau nei minkyti tešlą, tad neatimkite iš vaikų šio džiaugsmo. Jūs tuo tarpu ant mažos kaitros išlydykite sviestą, jam atvėsus supilkite kondensuotą pieną, kokosų pieną ir suberkite aguonas. Supilkite viską ant trupintų sausainių ir duokite mažiesiems užduotį – išmaišius visus ingredientus iš šios fantastiškai kvapnios masės suformuoti storą „dešrą“. Taip taip, dešros gali būti ir saldžios!

„Tinginį“ suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite saugiai į šaldytuvą, kad joks smaližius jos nepasiektų! Po trijų valandų atsargiai išvyniokite, apibarstykite kokosų drožlėmis, supjaustykite riekelėmis ir ragaukite. Ir... kada paskutinį kartą matėte tokias saldžias valgytojų šypsenas?

Iššūkis

6. „Močiutės tinginys“ su varške

Ritos Šemelytės nuotr./„Močiutės tinginys“ su varške
Ritos Šemelytės nuotr./„Močiutės tinginys“ su varške

Nostalgiškas, kremiško skonio, minkštas, sotus, su subtilia citrinos rūgštele – visi geriausi epitetai tinka šiam „Tinginiui“ apibūdinti. Gaminant šį skanėstą reikės padirbėti, nes sviestą reikia išsukti iki purumo, o ne išlydyti. Tad jungtinės šeimos pajėgos – į darbą!

Reikės:

  • 2 pakelių pusrytainių „Gaidelis 7 grūdai“ su vanile ar mėgstamo skonio,
  • 350 g varškės,
  • 150 g sviesto,
  • 200 ml saldaus kondensuoto pieno,
  • 2 citrinų,
  • 1 arb. š. vanilinio cukraus.

Gaminimas:

Varškę kartu su sviestu sudėkite į dubenį ir išplakite elektriniu plakikliu iki vientisos masės. Galima kremą išsukti ir šaukštu, tik procesas užtruks ilgiau. Kai neliks varškės gumulėlių, supilkite kondensuotą pieną, suberkite vanilinį cukrų, sutarkuokite vienos citrinos žievelę ir išspauskite sultis iš 2 citrinų. Viską išmaišykite.

Sausainius galima sulaužyti gabaliukais ir sumaišyti su kremu, tačiau „Tinginys“ atrodys gražiau suformuotas sluoksniais. Tik reiks nuspręsti, kokio pyrago norėsite – aukštesnio ar platesnio?

Smagų sausainių dėliojimo procesą, žinoma, palikite vaikams. Ant plokščio pagrindo vieną šalia kito dėkite 6–8 sausainius, aptepkite kremu, išlyginkite, užklokite antru sluoksniu sausainių, lengvai paspauskite. Sluoksniuokite tol, kol neliks kremo ir sausainių, ir dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

Kartu su šiuo „Tinginiu“ tinka gaivesnio skonio uogos iš močiutės sodo.

7. „Tinginys“ su paslaptimi

Ritos Šemelytės nuotr./„Tinginys“ su paslaptimi
Ritos Šemelytės nuotr./„Tinginys“ su paslaptimi

Tradicinės pailgos formos „Tinginys“ su neįprastu „inkliuzu“ viduje – supjaustę riekelėmis rasite banano įdarą. Gamindami šį „Tinginį“ pasistenkite gražiai suformuoti taip, kad bananas būtų pačiame viduryje. O gal jūs savo „Tinginiui“ patikėsite saugoti kitą „paslaptį“? Tarkime... Tiek to, nesufleruosime, tegul tai būna jūsų atradimas!

Reikės:

  • 2 pakelių pusrytainių „Gaidelis 7 grūdai“ su kokosu ir šokoladu,
  • 150 g sviesto,
  • 200 ml saldaus kondensuoto pieno,
  • 5 valg. š. kakavos,
  • 100 g šokolado,
  • 1 banano.

Gaminimas:

Vaikų sulaužytų sausainių kalnas jau pūpso dubenyje, o tėvai „buria“ kremą: lydo sviestą, maišo jį su kondensuotu pienu, kakava ir gabaliukais sulaužytu šokoladu. Pastebite, kad jau norisi improvizuoti ir įdėti dar vieną kokį nors slaptą ingredientą? Palaukite, tuoj ateis eilė ir jam!

Skystą kremą sumaišykite su sausainiais, ant stalo patieskite maistinę plėvelę ir pusę gautos masės sukrėskite ant jos. Išlyginkite gerai paspausdami šaukštu, per vidurį dėkite nuluptą bananą, ant viršaus sukrėskite likusią masę.

Dabar reikės šiek tiek įgūdžių, bet tai tikrai nebus aukštasis pilotažas. Plėvelės kraštą kilstelkite į viršų ir po truputį lenkite visą masę taip, kad susiformuotų vyniotinis, o bananas liktų viduryje kaip saldus vaisinis inkliuzas. Gerai suspauskite ir dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

O dabar jau reikės tik kantrybės, nes šiam tingiam vyniotiniui su paslaptimi šaldytuve geriausia pagulėti per naktį. Jeigu labai seilės varva, procesą galima pagreitinti – kelioms valandoms įdėkite į šaldiklį. Skanaus!

Linkime fantazuoti, gaminti ir atrasti savo receptus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas