Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Top 7 skaniausi namuose gaminti užkandžiai vaikams

Vaikai, nesulaukę pietų, varsto šaldytuvo dureles, šmirinėja po virtuvės spinteles, čežina saldainių popierėlius, užkandžiauja nesveikais skanėstais? Turime gerų idėjų – pasigaminti gardžių užkandžių namuose.
Užkandžiai
Užkandžiai / 123RF.com nuotr.

Nuo ryto iki vakaro lakstydami lauke, pliuškendamiesi ežere, spardydami kamuolį vaikai parlekia namo su vėjeliu, iš tolo šaukdami: „Mama, noriu valgyti!“. „Amžinai alkani“, – sako tėvai pasitikdami vaikus, kurie ypač vasarą tiesiog akyse ūgteli.

Kartais tenka ir atsidusti, nes jau viskas išbandyta ir išragauta, ką dar pasiūlyti savo brangiausiems? Plačiau atverkite virtuvės duris naujiems receptams ir senų patiekalų transformacijoms. Vos keli nauji ingredientai iš esmės pakeis skonį, o išradingai patiekti užkandžiai dar labiau sužadins smaližių apetitą. Vieni užkandžiai pagaminami akimirksniu, kitiems reikės šiek tiek laiko, bet viską atperka, kai vaikai smagiai kramsnoja net ausys linksta!

Paprasta kaip „du kart du“

Sausainiai „Gaidelis“ su riešutų sviestu mažiems ir dideliems smaližiams

15min montažas/Sausainiai „Gaidelis“
15min montažas/Sausainiai „Gaidelis“

Šiam paprastam, bet genialiam užkandžiui tereikia vos kelių ingredientų. Pirmiausia, kokybiškų sausainių. Daugelis tėvų iš vaikystės prisimena, kaip skanaudavo legendinius sausainius „Gaidelis“, todėl tokius perka ir savo vaikams. Galite išmėginti ir naujuosius „Gaidelis 7 grūdai“ sausainius su papildomais vitaminais, mineralinėmis medžiagomis ir skaidulomis. Antra, reikia riešutų sviesto, jis labai naudingas augančiam organizmui. Kai tik pasidarysite riešutų sviestą, pasiruošę jį laižyti smaližiai iš karto išsirikiuos su šaukštais.

Reikės:

  • 2 pakelių pusrytainių „Gaidelis 7 grūdai“,
  • 200 g kepintų ir sūdytų žemės riešutų,
  • mėgstamų uogų pagal sezoną.

Gaminimas:

Viskas, kas padaryta namuose, yra skaniausia, todėl ir riešutų sviestą pasigaminkite patys, tuo labiau kad tai visai nesunku. Sudėkite riešutų branduolius į smulkintuvą ir trinkite iki vientisos masės, kol ji taps tiršta, drėgna ir išsiskirs aliejus. Paskaninkite žiupsneliu druskos. Dabar traukite iš pakelio pusrytainius ir leiskite pasireikšti vaikams – tegul kabina šaukšteliu riešutų sviesto tiek, kiek širdis geidžia, ir tepa ant sausainių.

Galite susisluoksniuoti kelių „aukštų“ tortuką arba tepti po vieną sausainį ir iš karto kramsnoti. Ar dar liko sausainių? Nepamirškite šalia padėti ir sezoninių uogų, kurių rūgštelė dar labiau praturtins skonių paletę.

Mocarelos vėrinukų improvizacijos

123RF.com nuotr./Mocarelos vėrinukų improvizacijos
123RF.com nuotr./Mocarelos vėrinukų improvizacijos

Dažniausiai kviečiate vaikus valgyti, kai užkandžiai jau patiekti ant stalo? Šį kartą darykite atvirkščiai – pirma vaikai, po to valgis. Šio patiekalo gaminimas visus įtrauks į bendrą darbą, kuris labiau primena smagų žaidimą ir ypač žadina apetitą, nereikės net raginti ragauti. Taigi, paberkite ant stalo medinių iešmelių ir išdėliokite lėkštes su skirtingais ingredientais. Svarbiausia, kad būtų išlaikytas balansas tarp „sveika“ ir „skanu“. Spaudžiam „startą“ ir kimbam į darbą.

Reikės:

  • 150 g mocarelos sūrio rutuliukų,
  • 250 g vyšninių (arba didesnių) pomidorų,
  • saujelės bazilikų lapelių,
  • 3 valg. š. alyvuogių aliejaus,
  • po žiupsnelį druskos, pipirų.

Gaminimas:

Aliejų pagardinkite druska ir pipirais, mocarelos sūrį išimkite iš indelio, nusausinkite ir apšlakstykite aliejumi. Ant iešmelio verkite paeiliui: baziliko lapelį, sūrį, pomidorą. Tuo pačiu metu galite pamokyti vaikus ir pasaulio pažinimo – kokios šalies vėliavos spalvas matote lėkštėje? Žaidimą tęskite ir toliau: ant iešmelio ar dantų krapštuko galite suverti ir daugiau ingredientų variantų.

1. Ant dantų krapštuko suverkite mocarelos sūrį, kumpio griežinėlį ir įsmeikite į meliono riekę, patiekite su žalumynais. Valgykite kartu su vaisiumi – viskas persipins kartu: meliono saldumas ypač dera su kumpiu.

123RF.com nuotr./Mocarelos vėrinukų improvizacijos
123RF.com nuotr./Mocarelos vėrinukų improvizacijos

2. Mocarelos sūrį pasmeikite kartu su agurko griežinėliu, gervuoge (galite keisti ir kitomis uogomis), žalumyno lapeliu. Šiam užkandžiui gaivumo suteikia agurkas, o ypatingo pikantiškumo – gervuogė.

123RF.com nuotr./Mocarelos vėrinukų improvizacijos
123RF.com nuotr./Mocarelos vėrinukų improvizacijos

3. Braškė, mocarela, mėtos lapelis – labai pikantiškas užkandukas. Smagiausia dalis – valgyti tiesiai nuo iešmelio.

123RF.com nuotr./Mocarelos vėrinukų improvizacijos
123RF.com nuotr./Mocarelos vėrinukų improvizacijos

Reikės paplušėti

Daržovių lazdelės su humusu: sveika ir sotu

123RF.com nuotr./Humusas su daržovėmis
123RF.com nuotr./Humusas su daržovėmis

Šiame recepte pagrindiniu smuiku griežia humusas – labai sotus ir naudingas užkandis, nes gaminamas iš ankštinių daržovių, kuriose gausu vitaminų ir mineralų, reikalingų augančiam organizmui. Ir dar tos traškios morkytės, su kuriomis kaip su lazdelėmis vaikai kabina humusą – nespėsite nė mirktelėti, kaip visa lėkštė šio užkandžio bus mikliai išlaižyta.

Humusui reikės:

  • 1,5 stiklinės konservuotų avinžirnių,
  • 1/3 stiklinės sezamų pastos,
  • kelių skiltelių česnako,
  • 2 citrinų sulčių,
  • 1 valg. š. aliejaus,
  • druskos, pipirų pagal skonį.

Dažyti į humusą tinka:

  • morkos,
  • brokoliai,
  • žiediniai kopūstai,
  • agurkai,
  • cukinija.

Gaminimas:

Avinžirnius iškrėskite į kiaurasamtį ir duokite vaikams smagų darbą – kiekvieną avinžirnį reikia nulupti, kad išgautumėte kremišką humusą – odelė nusineria labai lengvai, reikia tik spustelėti piršteliais. Virtuvėje užvirs tikras avinžirnių mūšis!

Kai klegesys nurims, avinžirnius surinkite į smulkintuvą, sudėkite sezamų pastą, sutrintas česnako skilteles, supilkite citrinų sultis, aliejų, įberkite druskos ir pipirų. Sutrinkite ir paragaukite – gal trūksta druskos? Jei humusas per tirštas, įpilkite skysčio iš skardinės. Sudėkite humusą į lėkštės vidurį, o aplink išdėliokite lazdelėmis pjaustytas morkas, gabalėliais suraikytą kopūstą, skiltelėmis – avokadą, kubeliais – moliūgą (jį iškepkite iš anksto orkaitėje). Papuoškite žalumynais.

Na, tiesiog meno kūrinys, savo ryškiomis spalvomis žadinantis apetitą. Vaikus susodinkite aplink lėkštę – kiekvienas renkasi mėgstamos daržovės gabaliuką ir kabina humusą. Ilgą laiką girdėsis tik palaimingas čepsėjimas.

Skaniausios pasaulyje naminės buritos

123RF.com nuotr./Buritos
123RF.com nuotr./Buritos

Kaip pavadinsi, taip nepagadinsi – buritos, mėsos ir daržovių suktinukai, lavašai ar naminiai kebabai. Galite šeimoje skelbti recepto, kurio dar niekas neišbandė ir neatrado, konkursą. Juk vaikai gali būti tokie kūrybingi, tik nereikia varžyti jų fantazijos.

Reikės:

  • 1 pakuotės lavašų arba tortilijų,
  • 200 g vištienos filė,
  • ¼ stiklinės kokosų pieno,
  • 1 agurko,
  • 5 pomidorų,
  • 1 avokado,
  • saujos petražolių, laiškinių svogūnų,
  • pagal skonį druskos, pipirų, prieskoninių žolelių.

Gaminimas:

Tėveliams teks sudėtingiausias darbas – iškepti vištienos gabaliukus. Vištieną galima kepti iš karto, nebūtina marinuoti. Mėsą supjaustykite gabaliukais, pasūdykite, įberkite pipirų ir mėgstamų žolelių. Dėkite į įkaitintą keptuvę su aliejumi. Kepkite nuolat apversdami keletą minučių. Perkepti nereikia, nes mėsa taps sausa. Baigiant kepti įpilkite kokosų pieno ir dar patroškinkite.

Supjaustykite daržoves gabaliukais ir kvieskite vaikus – kiekvienam padėkite ant stalo po lavašo paplotėlį ir tegul susideda savo „rinkinuką“ iš mėsos ir daržovių. Mažiesiems vaikams padėkite susukti lavašą, o vyresnieji turėtų patys susidoroti su užduotimi. Valgyti galima iš karto – plačiai išsižioja alkanos burnos, kuriose akimirksniu pradingsta sočios ir gardžios buritos.

Ryžių miltų lapų suktinukai – patiems alkaniausiems

123RF.com nuotr./Ryžių miltų lapų suktinukai
123RF.com nuotr./Ryžių miltų lapų suktinukai

Šį kartą nustebinsite vaikus, nes priešpiečiai dvelks Azijos šalių egzotišku skoniu. Plonyčiai kaip popierius ryžių miltų lapai tradiciškai gaminami Vietname – jie trumpai kepami kaip lietiniai ir džiovinami, todėl prieš valgant jų termiškai apdoroti nereikia. Ypač tinka labai išalkusiems vaikams, kurie negali ilgai laukti priešpiečių.

Reikės:

  • 1 pak. ryžių miltų lapų,
  • 100 g vištienos,
  • 1 paprikos,
  • 1 morkos,
  • 1 agurko,
  • ¼ mėlynojo kopūsto,
  • salotų lapų,
  • žalumynų.

Gaminimas:

Egzotiškus suktinukus pagaminsite per kelias minutes, tik prieš tai reikia pasiruošti vištieną. O gal turite likučių nuo vakarykščių pietų? Į šiuos suktinukus galima sudėti viską, ką turite skanaus šaldytuve. Ryžių lapus išimkite iš pakuotės ir po vieną pamerkite į šaltą vandenį 1 min.

Ištraukite, nusausinkite ir dėkite įdarą – į šį etapą gali įsitraukti vaikai ir „susikomplektuoti“ tai, ką labiausiai mėgsta. Susukite lapą kuo stangriau, vieną galą užlenkite, o iš kito tegu kyšo visos įdaro gėrybės. Nieko nelaukdami, valgykite iš karto ir dalinkitės įspūdžiais – kieno suktinukas skaniausias?

Aukšta klasė

Vištienos iešmeliai su pomidorais ir cukinijomis

123RF.com nuotr./Vištienos vėrinukai
123RF.com nuotr./Vištienos vėrinukai

Ar kepsime iešmelius ant grilio? Nebūtinai, pikniką galima surengti ir namų virtuvėje. Bus smagaus darbelio ir tėvams, ir vaikams, nes kiekvienas galės susiverti savo „asmeninį“ iešmelį, pasirinkdamas mėgstamiausius ingredientus. Medinis iešmelis nedidelis ir neaštrus, jį galima patikėti ir mažiems, ir dideliems vaikams. Pasiraitojam rankoves ir kimbam į darbą. Tiesą sakant, darbo ne tiek ir daug, bet iš vakaro reikės pasiruošti vištienos krūtinėlę.

Reikės:

  • 2 vnt. vištienos filė.

Marinatui:

  • 3 valg. š. aliejaus,
  • 3 skiltelių česnako,
  • 2 valg. š. citrinos sulčių,
  • 1–2 arb. š. medaus,
  • 2 valg. š. sojos padažo,
  • 1 arb. š. raudonosios paprikos miltelių.

Garnyrui:

  • 0,5 kg mažų pomidoriukų,
  • 1 vnt. cukinijos.

Gaminimas:

Užduotis tėvams – iš vakaro supjaustykite vištieną nedideliais vienodo dydžio gabaliukais. Dabar maišome marinato ingredientus – perpjauname pusiau citriną ir duodame vaikams išspausti jos sultis tiesiog rankomis. Gali būti, kad bus daugiau krykštavimo ir sėklų lakstymo po pakampes, nei išsispaus sulčių į indelį, bet kiek bus, tiek užteks. Į sultis įdėkite medaus, įpilkite aliejaus ir leiskite vaikams maišyti. Tegul makaluoja šaukšteliu, kol medus ištirps.

Spaustuku sutraiškykite česnaką – virtuvėje dabar pakimba ne tik citrinos aromato debesėlis. Česnaką sudėkite į marinatą, supilkite soją ir tegul vaikai stebi, kaip keičiasi marinato tirštumas ir spalva. Paskutinis akcentas – paprikos milteliai, suteikiantys marinatui gražios raudonos spalvos. Tikra užburianti valgio gaminimo alchemija.

Paruoštą marinatą užpilkite ant mėsos ir padėkite į šaldytuvą nakčiai. Kai užgrius išalkusių vaikų ir jų draugų armija, įjunkite orkaitę ir pradėkite verti iešmelius. Į šį procesą įtraukite ir vaikus, tegu jie skelbia pageidavimų koncertą. Vieniems patiks iešmelis su pomidoriukais, kitiems su konservuoto ananaso gabaliuku, paprikos ar cukinijos griežinėliu.

Kartais vaikai ne itin mėgsta cukiniją, tačiau ją tereikia išmoningai pateikti – supjaustykite labai plonomis riekelėmis, susukite ritinėliu ir suverkite ant iešmo.

Kai iešmeliai suverti, padėkite juos ant kepimo indo, apačioje įpilkite vandens, kad mėsa kepdama neišsausėtų. Kepkite 200 laipsnių karštyje apie 20 minučių, kol mėsa gražiai apskrus. Kai tik praversite orkaitės dureles, išvirs gardus baltas garas, iš karto atviliosiantis vaikus į virtuvę, nereikės net kviesti. Griebkite rankomis ir gardžiai kąskite gabaliukus mėsos ir daržovių tiesiai nuo iešmelio. Skanumėlis!

Naminis mėsainis su viso grūdo duonele ir naminiu kotletu

123RF.com nuotr./Naminis mėsainis
123RF.com nuotr./Naminis mėsainis

Parodykite vaiką, kuris nemėgtų mėsainių. Tikriausiai tokių nebūna. O tam, kad lengviau praeitumėte pro greitojo maisto restoraną, pažadėkite vaikams išsikepti dar gardesnių mėsainių namuose.

Visas procesas skaidrus ir kontroliuojamas – svarbiausia, kuo sveikesnė bandelė su viso grūdo miltais ir naminis kotletas (tik nesakykite žodžio „kotletas“ vaikams girdint, dings visa intriga). Vaikai tikrai neteks žado stebėdami, kaip jų akyse gimsta mėgstamas užkandis.

Reikės:

  • 4 viso grūdo bandelių,
  • 800 g jautienos,
  • 1 svogūno,
  • 2 skiltelių česnako,
  • 1 kiaušinio,
  • 1 valg. š. garstyčių,
  • 1 arb. š. druskos,
  • žiupsnelio pipirų,
  • 4 riekelių sūrio,
  • 1 pomidoro,
  • kelių salotų lapų,
  • 1 raudonojo svogūno.

Padažui:

  • 4 valg. š. graikinio jogurto,
  • 1 valg. š. majonezo,
  • 4 valg. š. pomidorų padažo.

Gaminimas:

Užduotį galima palengvinti ir bandeles, užuot kepus namie, nusipirkti parduotuvėje. Rinkitės viso grūdo miltų, kad jose būtų kuo daugiau skaidulų. Ištraukite iš šaldytuvo faršą ir leiskite jam apšilti šonus kambario temperatūroje. Dubenyje sumaišykite mėsą su druska ir pipirais (tik daug nepilkite, juk valgys vaikai), įmuškite kiaušinį, sudėkite garstyčias, susmulkintą, pakepintą svogūną ir česnaką.

Viską išmaišykite ir kvieskite prisijungti vaikus – žinoma, pirmiausia visi turi švariai nusiplauti rankas. Formuokite kotletukus, šiek tiek didesnius nei bandelės, nes kepdama mėsa truputį susitrauks. Patapšnokite paplotėlius tarp delnų iš viršaus, apačios, sudėkite ant kepimo popieriaus ir šaukite į įkaitintą orkaitę.

Kol mėsa kepa, pasiruoškite padažą: jogurtą sumaišykite su majonezu, šiek tiek pasūdykite ir papipirinkite. Kai mėsa beveik iškeps, į orkaitę sudėkite bandeles, kad jos lengvai paskrustų.

Ant apatinės bandelės patepkite padažo, uždėkite kotletuką, apjuoskite riekele violetinio svogūno, raudono pomidoro, užklokite salotos lapu, sūrio riekele. Antrą bandelės pusę patepkite pomidorų padažu ir užvožkite mėsainį. Štai ir viskas. Visiems jau varva seilės, nes taip skaniai kvepia traškios daržovės, sultinga mėsytė ir minkšta bandelė!

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais