Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tradicijomis apipintą kūčią ragavo net Lietuvos bajorai: istorinis receptas

Kūčios – bene jaukiausia ir laukiamiausia metų vakarienė per kurią džiaugiamės ir skanaujame pasiilgtų tradicinių patiekalų, jų ant stalo dedame 12-a ar dar net daugiau. Prieš kelis šimtus metų mūsų proseneliai Kūčias šventė kiek kitaip, tačiau nemaža dalis tradicijų išliko ir iki šių dienų.
Kūčia
Kūčia / Restorano „Kuchmistrai“ nuotr.

Dvarų paveldo tyrinėtojas Marius Daraškevičius pasakoja, kad XIX a. Kūčios buvo laikomos metų kulminacija. Tą dieną griežtai laikytasi sauso pasninko, o vakarienė spinduliuodavo ramybe, geru žodžiu būdavo prisimenami Anapilin išėję artimieji.

„Didžiuosiuose dvaruose prie Kūčių stalo susėdavo ne tik bajorų šeima, bet ir tie, kurie jos neturėjo, buvo vieniši. Dažniausiai tai būdavo kelios dešimtys įvairios kilmės bei finansinės padėties asmenų. Šios šventės vertybėmis buvo laikoma rimtis, supratingumas bei dalinimasis“, – aiškina dvarų paveldo tyrinėtojas.

Linos Fisheye nuotr. /Marius Daraškevičius
Linos Fisheye nuotr. /Marius Daraškevičius

Šventinio stalo estetika XIX a. nepasižymėjo prabanga – ant jo nebūdavo nei kolekcinio sidabro, nei porceliano. Visgi, pasak M.Daraškevičiaus, Kūčių vakarą kartais buvo ruošiamas atskiras stalas, prie kurio susėsdavo tik ponų šeima, prieš tai atlikę dvaro šeimininkų pareigą ir pabuvę su šventės svečiais. Toks stalas jau galėjo būti padengtas brangiais, iš ankstesnių kartų paveldėtais indais ar sidabriniais stalo įrankiais.

Kūčių vakarienė buvo kukli net ir turtinguose dvaruose. Išskyrus prieskonius, silkę, džiovintus vaisus ar riešutus, ant jo dažniausiai būdavo patiekiamos paties dvaro gėrybės iš sodų, daržų, miškų bei laukų. Ant stalo taip pat būdavo patiekiama karštai paruošta žuvis, barščiai, kūčiukai, kūčia, kompotas, kisielius, gira, vynas.

M.Daraškevičius pasakoja, kad panašius valgius, kuriuos ant Kūčių stalo galime rasti ir šiandien, tuomet ragaudavo ne tik bajorai, bet ir grafai, mat ši šventė nebuvo skirta pasipuikavimui.

Istorinės kūčios receptas

Istorinę dvarų kultūrą ir gastronominį palikimą puoselėjantis senojoje Zyplių dvaro virtuvėje įsikūręs restoranas „Kuchmistrai“ teikia ypatingą reikšmę lietuvių virtuvės tradicijoms ir nuolat skatina maisto mylėtojus nusikelti į XIX a. bei susipažinti su gurmaniškais mūsų protėvių patiekalais.

Restorano „Kuchmistrai“ nuotr. /Kūčių stalas
Restorano „Kuchmistrai“ nuotr. /Kūčių stalas

Restorano virtuvės šefas-kuchmistras dalijasi ypatingu kūčios receptu, padėsiančiu atnešti į pandemijos sujauktas Kūčias šiek tiek senųjų lietuvių tradicijomis kvepiančių skonių.

Tradicinė kūčia pagal „Kuchmistrus“

Ingredientai:

  • 50 g avižų kruopų;
  • 50 g kviečių kruopų;
  • 50 g miežių kruopų;
  • 90 g džiovintų spanguolių;
  • 20 g pistacijų branduolių;
  • 20 g lazdyno riešutų;
  • 70 g medaus;
  • 20 g aguonų.

Gaminimas:

1. Aguonas užpilame vandeniu ir bent 24 val. jas mirkome. Tuomet perkošiame ir sutriname kavamale.

2. Į 2 atskirus puodus pilame vandens, žiupsnelį druskos ir užverdame. Miežius verdame 15 min., kviečius ir avižas kartu – 20 min. Išvirtas kruopas perkošiame ir perplauname šaltu vandeniu.

3. Riešutus sutriname plokščia peilio dalimi, medų pašildome, kad būtų skystesnis. Dedame visus ingredientus į didesnį indą ir gerai sumaišome.

Restorano „Kuchmistrai“ nuotr. /Kūčia
Restorano „Kuchmistrai“ nuotr. /Kūčia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant