Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tradiciniai švenčių patiekalai – netradiciškai

Virtuvės šefai pastebi, kad į Lietuvą po truputį ateina vakarietiška kultūra šventes švęsti ne namuose, o jei pageidaujama ant šventinio stalo matyti tradicinę silkę – tai tik pagamintą gurmaniškai.
Šventinis stalas
Šventinis stalas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Maisto kultūra ir gamybos įpročiai Lietuvoje keičiasi. Žmonės nuolat ieško naujų skonio derinių, išbando kitų šalių virtuves, nebijo naujovių virtuvėje ir lėkštėje, skaičiuoja laiką, praleistą virtuvėje“, – pastebėjo „Čiop čiop“ studijos vadovė Urtė Mikelevičiūtė.

Klasika derinama su modernumu

Lietuviai vis drąsiau paįvairina šventinių patiekalų receptūrą – tradicinius patiekalus, laikomus virtuvės klasika, derina su modernumu.

„Nusprendus pakeisti įprastą maisto asortimentą, nebūtina įkvėpimo ieškoti užsienio šalių virtuvėse ar atsisakyti tradicinių valgių – pakanka pakeisti vos keletą ingredientų ar gaminimo būdą, kad gimtų naujas patiekalas“, – pabrėžė U. Mikelevičiūtė. – Nustebsite, kaip gali pasikeisti viso patiekalo skonis, jei, pavyzdžiui, tradicinės lietuviškos baltos mišrainės ingredientus ne virsite, kaip įprasta, o apkepsite. Tradicinė silkė gali būti patiekiama kaip užkandis su marinuotais burokėliais, putpelių kiaušiniais, naminiu majonezu ir traškia duonele“.

Virtuvėje – kuo mažiau laiko

Anksčiau buvo įprasta virtuvėje plušti vos tik išaušus ankstyvam Kūčių rytui, tačiau šiuolaikinė karta skiria dėmesį ne tik naujoms idėjoms, bet ir gamybos procesui. Iššūkis – keletą skirtingų patiekalų pagaminti per itin trumpą laiką.

Asmeninio archyvo nuotr./„Čiop čiop“ kulinarijos studijos virtuvės šefas Ronaldas Nagrockis
Asmeninio archyvo nuotr./„Čiop čiop“ kulinarijos studijos virtuvės šefas Ronaldas Nagrockis

„Pastebime tendenciją, kad žmonės virtuvėje siekia praleisti kiek įmanoma mažiau laiko. Tie, kurie dažnai gamina namuose, nori ateiti į virtuvę, įdėti žalią mėsą, žuvį, duonos tešlą ar kitą gaminį į orkaitę, pasirinkti reikiamą programą, pagal kurią automatiškai nustatoma temperatūra, drėgmė, trukmė, garų kiekis bei kt., ir užsiimti kita veikla. Jiems svarbu kokybiškas rezultatas, nereikalaujantis pastangų ir laiko“, – teigė buitinės technikos „Electrolux“ ekspertas Petras Gendvilis.

Taip pat skaitykite: Kuo keisti tradicinę silkę? Žaliosios mitybos kulinarės Jurgitos Djakonovaitės receptai

U. Mikelevičiūtė pastebi, kad populiarėja ne tik gurmaniški, bet ir greitai pagaminami receptai: „Gaminimo procesas turi užimti minimalų laiką, teikti malonumą ir garantuoti puikų rezultatą. Pastebime, kad žmonės domisi netradiciniais šventiniais receptais, bet jie turi būti nesudėtingi ir nereikalauti daug laiko“.

„Čiop čiop“ kulinarijos studijos virtuvės šefas Ronaldas Nagrockis ir dalinasi receptu, skirtu paįvairinti Kalėdų vakarienę – pasigaminti skanią alternatyvą tradicinei baltai mišrainei.

Kepintų daržovių mišrainė su naminiu majonezu ir žolelėmis ant juodos duonos skrebučio

5 žmonėms reikės:

  • ketvirčio juodos duonos,
  • 1 morkos,
  • 1 svogūno,
  • ½ saliero stiebo,
  • ½ saliero šaknies,
  • ½ pankolio (šakniastiebio),
  • ½ česnako,
  • 1 šviežio rozmarino šakelės,
  • 2 šviežio čiobrelio šakelės,
  • 50 g lietuviško kietojo sūrio,
  • 1 valg. š. miežių arba kanapių sėklų,
  • 50 ml saulėgrąžų arba alyvuogių aliejaus.

Naminiam majonezui reikės:

  • 3 kiaušinių,
  • 200 ml saulėgrąžų aliejaus,        
  • 1 arbat. š. garstyčių,
  • druskos,
  • ½ citrinos.

Gaminimas:

Juodos duonos krostinis

  1. Duoną supjaustyti labai plonais, nedideliais gabaliukais ir nupjauti kraštus.
  2. Ištepti skardą aliejumi ir ant jos gražiai išdėlioti duonos riekeles – svarbu palikti tarpelius tarp kiekvieno duonos gabaliuko, kad kepant apskrustų ne tik viršus, bet ir šonai.
  3. Pabarstyti duoną druska, pipirais ir smulkintais česnakais, kepti 180 oC orkaitėje (grill funkcija), kol duona gražiai apskrus ir sukietės.
  4. Ištraukus duoną iš orkaitės iš karto užtarkuoti lietuviško kietojo sūrio.

Naminis majonezas

  1. Į indą įmušti visą kiaušinį bei du trynius, įberti druskos, garstyčių, įspausti citrinos sulčių ir gerai išplakti.
  2. Iš lėto plona srovele pilti aliejų ir labai gerai išplakti. Galima įdėti krapų, medaus ar kitų mėgstamų prieskonių.

Mišrainė

Visas daržoves supjaustyti smulkiais kubeliais. Į įkaitintą puodą supilti aliejų ir sudėti daržoves su žolelėmis. Apkepinti, kol suminkštės. Daržoves atvėsinti, sumaišyti su naminiu majonezu ir sudėti prieskonius.

Taip pat skaitykite: Išsaugokite figūrą: 6 maisto produktai, kurių reikia vengti per šventes

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai