Trakiškiečiai baltą mišrainę iškeitė į sraigių delikatesus: „Tradiciniai valgiai jau nusibodę“

Trakiškio kaime Janina Krištaponienė jau daugiau nei dešimtmetį yra entuziastinga sraigių augintoja. Niekas kitas Panevėžio apskrityje negalėtų apie šiuos šliaužiojančius gyvūnėlius tiek daug ir su tokiu užsidegimu papasakoti. Ūkininkė užsiima ne tik sraigių auginimu, bet ir ruošia pačius įvairiausius sraigių patiekalus ir džiaugiasi, kad prancūzišku delikatesu laikomos sraigės vis dažnai nugula ir ant trakiškiečių pietų stalo.
Janina Krištaponienė
Janina Krištaponienė / Rimvydo Ančerevičiaus/www.jp.lt nuotr.

Nuo spurgų iki ikrų

Sraigių ūkio savininkė J.Krištaponienė lenkia rankų pirštus ir vardija mėgstamiausius gyventojų patiekalus: „Pirmąja vietą užima tradicinė „burgundiška“ sraigė. Ji gaminama kiaute ir mėgstama bei vertinama visame pasaulyje. Tai bene pagrindinis produktas ir pas mus labiausiai perkamas. Antroji vieta atitenka sraigei su pievagrybiais ir česnakiniu sviestu. Taip pat labai populiari ir žmonių pamėgta sraigė su daržovėmis. Tai vienintelis produktas, kuriame sraigės yra susmulkinamos. Jis nėra šaldytas ir galima iš karto valgyti, tai yra tepti ant paskrudintos duonos, batono ar trapučio. Realiai – kur užtepsi, ten ir tiks.“

Janina sraiges ne tik perdirba į mėsą, bet ir gamina ikrus, nes kiaušinėliai yra valgomi. Sraigių ikrai balti, o dydžiu ir forma labai panašūs į lašišų, tačiau šiuo metu, kol dar vyksta veisimas, šeimininkė sraigių ikrų negamina.

„Veisimas jau beveik baigtas, dabar uždėti paskutiniai perinami kiaušinėliai. Duosim sraigutėm vieną kitą savaitėlę pailsėti ir tada jau kiaušinėlius rinksim kaip ikrus maistui“, – pasakojo J.Krištaponienė.

O bene naujausias sraigių ūkyje gaminamas gurmaniškas patiekalas – spurgytės su sraige.

„Tai nesmulkintos sraigės tešloje. Suformuotas spurgytes verdame aliejuje, tada jas atvėsinam ir užšaldom. Tai yra kaip gatavas produktas, tereikia jas atitirpinti. Kas nori šiltų spurgų, galima tiesiog kelias sekundes pašildyti mikrobangų krosnelėje“, – patarė šeimininkė.

Keičiasi tradicijos

Vis naujų receptų sumananti sraigių augintoja sako, kad viską galvoja ir daro pati, receptų internete neieško, jokių specialių kursų nelanko.

„Esu kulinarė, ir man patinka gaminti. Visada noriu kažką naujo pagaminti ir kažką pati sugalvoti“, – sakė Janina. O paklausta, kuris sraigių patiekalas jai asmeniškai skaniausias, atsakė: „Viską mėgstu, nors pirmam paragavimui prireikė šešerių metų. Iš pradžių nedrįsau, kažkaip buvo nepriimtina, bet kada pradėjau gaminti produktus, buvau tiesiog priversta tą daryti – kaip neparagausi, juk privalai, nes reikia skonį žinoti. Tai kai pradėjau, valgau viską.“

Rimvydo Ančerevičiaus/www.jp.lt nuotr./Sraigių ūkis
Rimvydo Ančerevičiaus/www.jp.lt nuotr./Sraigių ūkis

Janina džiaugėsi, kad jos paruošti sraigių patiekalai prigijo ir trakiškiečiams, atsiranda vis daugiau ir daugiau valgančiųjų.

„Ir per Velykas, ir prieš šventes žmonės vis ėjo ir ėjo. Tomis dienomis sraigės parduotuvėje buvo bene perkamiausias produktas. Vieni sakė, jau nusibodo baltos mišrainės, nieko nebenori – na, nebent kažko egzotiško. Kiti gyventojai delikatesais norėjo pavaišinti per šventes pas juo atvykusius svečius, – sakė Janina ir tęsė: – Manau, kad tikrai mūsų tradiciniai valgiai jau nusibodę. Gal, sakyčiau, žmonės kitaip žiūri, nori ir ieško naujovių. Jeigu pradžioje, kai įkūrėme sraigių ūkį, galvojome, kad čia nieko nebus, niekas nevalgys, bet žiūrim – nieko panašaus. Viskas gerai, norinčiųjų maitintis gurmaniškai tikrai nemažai.“

Grįžta antrą kartą – paragauti

J.Krištaponienė sako, kad savo ūkyje kartu su vyru augina tiek sraigių, kad patys jas galėtų perdirbti ir realizuoti – Trakiškyje esančioje krautuvėlėje.

„Pagrinde sraigių produktais prekiaujame parduotuvėje. Taip pat ekskursijų metu lankytojai perka produktus, organizuojam ir degustacijas. Realizuojam patys ir niekur nevežam, nebent jeigu kas paprašo, išsiunčiam į kitus miestus per autobusų siuntas. Kadangi šaldytas produktas, reikalingas ir greitas pristatymas“, – paaiškino pašnekovė.

Paklausus, ar ekskursijų lankytojai drąsūs ir ryžtasi ragauti gurmaniškų užkandžių, J.Krištaponienė pasakojo, kad tie, kurie nedrįso, grįžta antrą kartą.

„Iš viso pulko atvažiavusiųjų atsiranda vienas kitas, kuris nevalgo, bet iš tikrųjų sraigės labai populiarėja. Ypač jas mėgsta jauni žmonės. Pastebim, kad jeigu ekskursantai vieną kartą neišdrįso paragauti, tai būtinai jiems kirba galvoje, kad gal be reikalo, ir dažnai grįžta dar kartą, – kalbėjo moteris ir tęsė: – Prisimenu, kaip praėjusiais metais į sraigių ūkį iš Ukmergės atvyko pagyvenę žmonės, organizacijos „Bočiai“ nariai. Jie sudalyvavo ekskursijoje po ūkį, tada pasiūliau ir padegustuoti, bet lankytojai kategoriškai atsisakė, bijojo ir manė, kad jų organizmai tokių naujovių turbūt nepriims. Šiais metais skambina tie patys „Bočiai“ ir sako, kad jau yra pasiruošę, pribrendę ir nori padegustuoti sraigių patiekalų.“

Sraigės – vertingas maistas

Ne paslaptis, kad sraigių mėsa ir ikrai yra ne tik labai skanūs, bet ir dėl didelio kiekio lengvai pasisavinamų baltymų, vitaminų ir mikroelementų yra itin naudingi organizmui. Reguliarus sraigių valgymas yra naudingas skrandžio ligų profilaktikai, padeda iš organizmo pašalinti radionuklidus. Sraigių mėsa ypač vertinga, nes ją valgant iš organizmo pašalinamas cholesterolio perteklius. Šiuos moliuskus rekomenduojama valgyti nėščioms ir maitinančioms moterims, vaikams ir suaugusiesiems, sergantiems ligomis, kai būtina kaulinio-kremzlinio audinio regeneracija ir sutvirtinimas. Be kalcio, sraigių mėsoje yra ir daug magnio bei kitų žmogui būtinų mikroelementų.

Tai, kad žmonės vis labiau domisi sraigių nauda organizmui, pastebi ir pati J.Krištaponienė.

„Neseniai skambino viena moteris, kuri labai domėjosi, ar tikrai sraigė turi tiek daug baltymo. Ji nori mesti svorį, maitintis baltymingu maistu ir kad jame nebūtų riebalo. Iš tiesų sraigė turi daug baltymo, ir jis yra kitoks nei vištos kiaušinio. Teko skaityti literatūroje, kad vienos sraigės baltymas atstoja trijų kiaušinių baltymą. O moteris man pasakojo, kad net jūros gėrybėse nėra tiek daug baltymo, kiek jo turi sraigės“, – kalbėjo Janina.

Anot pašnekovės, sraigės galėtų būti net kasdienis maistas, iš jų daug ką galima gaminti: sriubas, įvairius troškinius, plovą, guliašą, šašlyką ir kitus, bet svarbiausia – nepersivalgyti.

„Jų reikėtų suvalgyti labai nedaug, nes sraigės ypač maistingos. Vienam kartui sočiai užtenka šešių sraigių. Nepamirškime, kad organizmas ilgai virškina ir sotumo jausmas ateina vėliau. Kad ir kaip skanu bebūtų, geriau sustoti dar būnant šiek tiek alkanam“, – patarė J.Krištaponienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis