Kaip pranešime žiniasklaidai teigia maisto ekspertė Aida Matulevičiūtė, salieras tikrai turi kuo didžiuotis: „Pirmiausiai, šią daržovę nuo kitų išskiria jos unikalus aromatas ir skonis – salsvumą keičia lengvas kartumas, kurie tarpusavyje puikiai dera. Lapkotiniai salierai yra pailgos formos, turi tvirta stiebą ir yra sultingi. Patiekaluose salieras gali atstoti prieskonius, ypač druską. Tad jei gamindami patiekalus naudojate salierus, venkite druskos – jos visiškai pakaks iš šios unikalios daržovės“.
Ne vienerius metus restoranų šefe dirbanti ir sveiką gyvenseną propaguojanti A.Matulevičiūtė priduria, jog saliere yra visa virtinė naudingųjų medžiagų. „Ši daržovė – tikras turtas. Jame gausu skaidulinių ir mineralinių medžiagų, vitaminų C ir A. Pastebėta, jog salierai mažina „blogąjį“ cholesterolį, skatina kraujotaką. Įtraukę šią daržovę į kasdienį meniu, tikrai nepasigailėsite“.
Salieruose yra labai daug vandens ir mažai kalorijų, priduria maisto ekspertė, o tiems, kas įpratę valgyti juos tik šviežius, siūlo išmėginti ir kitomis formomis – dėti salierų į sriubas, troškinius ar tiesiog kepti kepsninėje.
Kaip išsirinkti?
Parduotuvėje norint išsirinkti tinkamiausius salierų lapkočius, A.Matulevičiūtė pataria atkreipti dėmesį į kelias savybes: „Pirmiausiai, įvertinkite vizualinę saliero pusę: jis turi būti standus, nesudžiūvęs, lapeliai žalsvi, jokiu būdu nepageltę. Toks salieras bus gyvybingas ir puikiai tiks įvairiems patiekalams ruošti“.
Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė priduria, jog kol kas parduotuvėse galima nusipirkti salierų iš Ispanijos, tačiau netrukus pasirodys ir Lietuvoje užauginti lapkotiniai salierai, mat būtent vietinėms daržovėms dalis pirkėjų teikia aiškią pirmenybę.
Žaliasis vitaminų gausus kokteilis
Ingredientai:
- 2–3 salierų stiebai;
- sauja špinatų;
- 1 bananas;
- 1 žalioji citrina;
- 1 stiklinė vandens.
Gaminimas:
Špinatus nuplaukite. Juos sutrinkite elektriniu trintuvu, šalia įdėję bananą ir salierų stiebus. Į gautą kokteilį įspauskite laimo vaisiaus sulčių ir viską gerai išmaišykite.
Salierų ir vaisių kokteilis
Ingredientai:
- 2 bananai;
- 3 valg. šaukšt. mėlynių;
- 2–3 salierų stiebai;
- 0,5 citrinos;
- 1 stiklinė vandens.
Gaminimas:
Trintuvu sutrinkite salierų stiebus, mėlynes ir bananus, supilkite stiklinę vandens ir išspauskite citrinos sultis. Viską gerai išmaišykite.