Trašku ir tiesiog tirpsta burnoje: daržovės, jūros gėrybės ir vištiena tempura tešloje

Atšalus orams, norisi šilto ir daugiau energijos teikiančio maisto. Ir jei vasarą su malonumu krimtome žalias daržoves, rudenį jas mieliau troškiname ar kepame. Ieškant naujų receptų, ne pro šalį pasižvalgyti po ir kitas šalis. Štai Japonijoje mėgstamas patiekalas – tešloje keptos daržovės ar jūrų gėrybės. Siūlome tai išbandyti.
Krevetės tempura tešloje
Krevetės tempura tešloje / 123RF.com nuotr.

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti sudėtinga, tačiau iš tiesų tai labai paprastai gaminami patiekalai. Traški tešla vadinama tempura, jai pagaminti tereikia vos kelių ingredientų, tačiau yra kelios svarbios detalės. Bet apie viską iš eilės.

Tradiciškai tempura gaminama iš kvietinių miltų, kepimo miltelių ir vandens. Kartais į tešlą mušamas kiaušinis, kai kas kvietinius miltus maišo su kitos rūšies, pavyzdžiui, žirnių miltais, kad gautųsi įvairesnis skonis. Reikšmės turi netgi vanduo, kurį naudosite – kartais vietoj paprasto pilamas gazuotas mineralinis, kuris suteikia kepiniui purumo. Kad tešla gautųsi traški, svarbu ją maišant neperplakti, o tik sumaišyti.

Dar viena gudrybė – naudojamas aliejus. Žinoma, kad virimui reikia naudoti aukštos degimo temperatūros aliejų, šiuo atveju geriausiai tam tinka rafinuotas rapsų aliejus. Kai kas ypatingesniam skoniui suteikti šį aliejų truputį pamaišo su skrudintų sezamų aliejumi, kuris taip pat tinka kepimui.

123RF.com nuotr./Krevetės tempura tešloje
123RF.com nuotr./Krevetės tempura tešloje

Kokias daržoves galima kepti tempura tešloje? Pačias įvairiausias. Nuo morkų, svogūnų, baklažanų iki žiedinių kopūstų ar šparaginių pupelių. Svarbu jas susmulkinti nedideliais kąsnio dydžio gabaliukais, kad būtų patogu valgyti – juk japonai tai daro su lazdelėmis.

Pirmiausia reiktų pasiruošti daržoves, kadangi tešla turi būti gaminama prieš pat kepimą. Kai daržovės jau bus gatavos, galima užkaisti aliejų, o tada užmaišyti tešlą. Tešlai naudojamas vanduo turėtų būti kuo šaltesnis, kad tempura gautųsi maloniai traški. Kepimo laikas priklauso nuo produkto ir gabaliukų dydžio – kietoms daržovėms laiko reikės daugiau, minkštesnėms ir sultingesnėms – mažiau. Kepti reikia tol, kol gabaliukas pasidengs gražia auksine plutele.

Siūlome išmėginti kelis tempuros variantus ir paskui išsirinkti labiausiai patikusį.

1 receptas

123RF.com nuotr./Kalmarų žiedai tempura tešloje
123RF.com nuotr./Kalmarų žiedai tempura tešloje

Tešlai reikės:

  • 1 st. miltų,
  • ½ arb.š. druskos,
  • ½ arb.š. cukraus,
  • 1 arb.š. kepimo miltelių,
  • 1 st. šalto vandens,
  • 3 valg. š. aliejaus tešlai.

Taip pat reikės:

  • 1 st. „Obelių“ rafinuoto rapsų aliejaus kepimui,
  • 2-3 st. susmulkintų daržovių.

Gaminimas:

Daržoves nuvalykite ir supjaustykite maždaug kąsnio dydžio gabalėliais – riekelėmis arba lazdelėmis.

Dubenyje sumaišykite miltus, druską, cukrų ir kepimo miltelius. Supilkite vandenį ir 3 šaukštus aliejaus, gerai išmaišykite, kol masė taps vienalytė. Padėkite tešlą į šaldytuvą 15 minučių.

Gilioje keptuvėje iki virimo įkaitinkite aliejų. Pjaustytas daržoves pamirkykite tešloje ir dėkite į aliejų. Kepkite maždaug po 3 minutes iš kiekvienos pusės. Stebėkite ugnį, jei reikia sumažinkite, kad aliejus nedegtų ir nerūktų.

Iškepusias daržoves išgriebkite kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų riebalų perteklius.

2 receptas

123RF.com nuotr./Cukinijos tempura tešloje
123RF.com nuotr./Cukinijos tempura tešloje

Tešlai reikės:

  • ½ st. ryžių miltų,
  • ½ st. kvietinių miltų,
  • ½ arb. š. kepimo miltelių,
  • 1 kiaušinio,
  • 300 ml mineralinio vandens.

Kepsime:

  • 250 g saldžiųjų bulvių,
  • 1 didelę morką,
  • 450 g moliūgo,
  • 1 didelę žalią saldžiąją papriką,
  • 125 g ankštinių pupelių,
  • 125 g pievagrybių.

Taip pat reikės:

  • „Obelių“ rafinuoto rapsų aliejaus kepimui,
  • sojos padažo patiekimui.

Gaminimas:

Daržoves nuvalykite, supjaustykite ir padėkite šaltai.

Dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus ir kepimo miltelius, įmuškite kiaušinį ir supilkite sodos vandenį. Išmaišykite.

Į keptuvę supilkite rafinuotą rapsų aliejų ir gerai įkaitinkite, kad įmetus trupinėlį duonos imtų kilti burbuliukai.

Daržoves dalimis apvoliokite tešloje ir dėkite į įkaitintą aliejų. Kepkite pamaišydami ir apversdami, kol tolygiai gražiai apskrus. Išgriebkite kiaurasamčiu ir sudėkite ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų riebalų perteklius.

Keptas daržoves patiekite su sojos padažu.

3 receptas

123RF.com nuotr./Šparaginės pupelės tempura tešloje
123RF.com nuotr./Šparaginės pupelės tempura tešloje

Tešlai reikės:

  • 200 g kvietinių miltų,
  • 200 g žirnių miltų,
  • žiupsnelio druskos,
  • 2 kiaušinių,
  • 100 ml gazuoto mineralinio vandens,

Taip pat reikės:

  • „Obelių“ rafinuoto rapsų aliejaus kepimui.

Gaminimas:

Daržoves nuvalykite ir supjaustykite juostelėmis ar riekelėmis, kad būtų patogu valgyti.

Gilioje keptuvėje arba puode iki virimo įkaitinkite rafinuotą rapsų aliejų.

Kiaušinius išplakite su druska, suberkite abiejų rūšių miltus, supilkite mineralinį vandenį ir užmaišykite tešlą.

Daržoves po vieną apvoliokite tešloje ir dėkite kepti.

Kepkite maždaug po dvi – tris minutes iš kiekvienos pusės, kol tešla gražiai pagels.

Iškepusias daržoves išgriebkite ir sudėkite ant rankšluostinio popieriaus, kad susigertų riebalų perteklius. Patiekite šiltas su sojos arba saldžiarūgščiu padažu.

Kodėl tik daržovės? Tempura tešloje galima kepti ir mėsą bei jūros gėrybes


Lietuvoje jau seniai išpopuliarėjo tempura tešloje keptos tigrinės krevetės – tai puikus ir gana dažnas užkandis vakarėliuose. Labai gardu tešloje kepti apskrudę aštuonkojai ar kalmarų žiedai.

Aliejuje puikiai iškepa ir nedideli vištienos bei žuvies kąsniukai. Geriausiai dera prie tokių patiekalų šviežių daržovių salotos ir aštrus arba saldžiarūgštis padažas, soja. Štai keletas receptų.

Jūros gėrybių ir daržovių užkandis vakarėliui

123RF.com nuotr./Krevetės tempura tešloje
123RF.com nuotr./Krevetės tempura tešloje

Reikės:

  • 250 g kalmarų,
  • 12 didžiųjų krevečių, išdarinėtų, bet su uodegėlėmis,
  • 400 g baltos žuvies,
  • 100 g mailiaus, pavyzdžiui, stintų arba kilkių,
  • 2 nedidelių cukinijų,
  • 1 pundelio šparagų.

Tešlai:

  • 150 g kvietinių miltų,
  • 1 valg. š. krakmolo,
  • ½ arb. š. kepimo miltelių,
  • 350 ml šalto vandens.

Taip pat:

  • „Obelių“ rafinuoto rapsų aliejaus kepimui,
  • citrinos patiekimui,
  • 12 šalavijo lapelių.

Gaminimas:

Žuvį supjaustykite kąsnio dydžio gabaliukais, kalmarą – nedideliais žiedeliais. Visas jūros gėrybes nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, kad visai neliktų drėgmės.

Gerai įkaitinkite aliejų.

Pasiruoškite tešlą: dubenyje sumaišykite miltus, krakmolą ir kepimo miltelius. Supilkite šaltą vandenį ir užmaišykite tešlą.

Jūros gėrybes ir daržoves paeiliui voliokite tešloje ir kepkite įkaitintame aliejuje, kol gražiai pagels. Išgriebkite ir dėkite ant rankšluostinio popieriaus, kad susigertų riebalų perteklius.

Patiekite karštus su saldžiarūgščiu padažu.

Traškios vištienos juostelės tempura tešloje

123RF.com nuotr./Vištiena tempura tešloje
123RF.com nuotr./Vištiena tempura tešloje

Reikės:

  • 500 g vištienos krūtinėlių filė,
  • vištienos prieskonių.

Tešlai:

  • 1 didelio kiaušinio,
  • 1 arb. š. druskos,
  • 1 st. gazuoto mineralinio vandens,
  • 1,5 – 2 st. kvietinių miltų.

Kepimui:

  • „Obelių“ rafinuoto rapsų aliejaus.

Patiekimui:

  • aštraus česnakinio padažo,
  • sojos padažo.

Gaminimas:

Vištienos filė supjaustykite siauromis juostelėmis ir apibarstykite prieskoniais.

Puode labai gerai įkaitinkite aliejų.

Pasiruoškite tešlą: dubenyje sumaišykite miltus, druską, kiaušinį ir vandenį. Nepermaišykite tešlos, svarbu, kad neliktų miltų gumuliukų.

Kiekvieną vištienos gabaliuką pamirkykite tešloje, kad tolygiai pasidengtų ir kepkite kelias minutes, kol pasidengs traškia auksine plutele.

Išgriebkite ir minutei sudėkite ant rankšluostinio popieriaus, kad susigertų riebalų perteklius ir patiekite su sojos bei saldžiarūgščiu padažu.

Jei norite liesiau...

Orkaitėje keptos daržovės

123RF.com nuotr./Cukinijos tempura tešloje
123RF.com nuotr./Cukinijos tempura tešloje

Reikės:

  • 2/3 st. miltų,
  • 1 didelio kiaušinio,
  • 2/3 st. pasukų,
  • 2 st. maltų džiūvėsėlių,
  • 6 valg. š. rafinuoto rapsų aliejaus,
  • po žiupsnelį druskos ir maltų juodųjų pipirų,
  • 2 vidutinio dydžio cukinijų, supjaustytų juostelėmis.

Gaminimas:

Į dubenį suberkite miltus. Kitame inde išplakite kiaušinį ir sumaišykite su pasukomis.

Trečiajame dubenyje sumaišykite džiūvėsėlius ir 3 valg.š. rapsų aliejaus.

Cukinijas supjaustykite juostelėmis. Apvoliokite jas pirmiausia miltuose, paskui kiaušinyje ir galiausiai – džiūvėsėliuose.

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, apšlakstykite aliejumi ir išdėliokite cukinijų juosteles. Apibarstykite druska ir maltais juodaisiais pipirais.

Orkaitę įkaitinkite iki 230 laipsnių, dėkite skardą su cukinijomis ir kepkite maždaug 20-25 minutes, kol gražiai apskrus.

Kaip matote, gaminti su tempura tešla tikrai nėra sunku, o variantų pasirinkimas – didžiulis. Tad šiais patiekalais gali mėgautis ir vegetarai, ir mėsos mėgėjai.

Gardžių eksperimentų virtuvėje!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų