Naudingi patarimai prieš kepant:
- Jei į kūčiukų tešlą dėsite daugiau mielių, jie bus minkštesni (tačiau nepersistenkite!). Tradiciškai kūčiukai kepami su šviežiomis mielėmis, tačiau galite naudoti ir sausas;
- Riebalai (aliejus ar sviestas) kūčiukams suteiks trapumo, pailgins galiojimo laiką. Tiesa, jei kepsite kūčiukus su sviestu, tokie jau neatitiks pasninko reikalavimų. Jei renkatės aliejų, tebūna jis neutralaus skonio.
- „Liesi“ kūčiukai, t.y. kepti be sviesto, pieno, kiaušinių, labiau tinka mirkyti, nes pamerkti ne taip greitai sutęžta.
- Mėnuo iki Kalėdų – metas kepti brandinamą šventinį pyragą: detalus receptas ir patarimai
- Nenorite „perdegti“ prieš šventes? Kalėdų stalą pradėkite ruošti jau dabar: 7 patarimai
- Nidos receptas: triušienos užtepėlė „rillettes“, idealiai tinkanti ir švenčių stalui
- Pradedame kalėdinių meduolių sezoną: naudingi patarimai ir 9 patikrinti receptai
- Jei ruošiatės kūčiukus merkti į aguonpienį, jie turėtų būti mažiau saldūs, nes saldus ir aguonų pienas. Ruošiant tešlą užteks ir 1–2 valg. šaukšt. cukraus 500 g miltų.
- Išminkyta tešla turi būti gana kieta – kietesnė nei mielinio pyrago, tačiau ir ne per sausa, lengvai formuojama.
- Jei netoleruojate glitimo, kvietinius miltus galima keisti grikių, ryžių (receptą rasite žemiau). Žaliavalgiai kūčiukus gamina iš riešutų, aguonų ir medaus, o pagamintus sudžiovina.
- Į kūčiukus dedamas aguonas verta nuplikyti verdančiu vandeniu, kelias minutes jame palaikyti, o tuomet nukošti ir apdžiovinti. Taip paruošus aguonas, kūčiukuose ryškiau jausis jų skonis.
- Įprastai kūčiukai kepami iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, su „vėjelio“ funkcija, vienu metu galite kepti ne vieną skardą, tik nepamirškite per kepimo vidurį skardų sukeisti vietomis.
Jūsų dėmesiui – keli išbandyti skirtingi kūčiukų receptai. Rasite ir tradicinių, ir „pagerintų“, ir subalansuotų tiems, kas netoleruoja glitimo:
1. Į didelį indą supilkite miltus, padarykite juose duobutę ir joje ištrinkite mieles su 0,5 šaukšto cukraus, užpilkite šlakelį šilto vandens, išmaišykite iki košelės ir švelniai apiberkite miltais. 15 min. palikite šiltoje vietoje, kad mielės pabustų – kauburėlis iškiltų.
2. Likusiame šiltame vandenyje ištirpinkite cukrų, pilkite šį saldintą vandenį, aliejų į dubenį su mielėmis bei miltais, suberkite druską bei aguonas ir imkite maišyti, o vėliau ir minkyti. Tešla turi išeiti tampri, nebelipti prie rankų, turėkite kantrybės ir stenkitės nebeberti daugiau miltų (geriau pavilgykite rankas aliejumi).
3. Išminkytą tešlą padėkite šiltoje vietoje 1 val., kad pakiltų.
4. Pakilusią tešlą gerai išminkykite, pjaustykite gabalėliais ir voliokite plonus volelius. Pjaustykite juos gabaliukais ir berkite į miltais pabarstytas skardas.
5. Priklausomai nuo gabalėlų dydžio, kepkite kūčiukus 7-9 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje (režimas su „vėjeliu“), kol gražiai paruduos.
- Mieles ištrinkite su cukrumi. Vandenį šiek tiek pašildykite ir supilkite į jį mieles bei pusę miltų. Išmaišykite, užberkite miltų sluoksnį ir padėkite šiltai, kad pakiltų.
- Iškilus tešlai, suberkite likusią dalį miltų, įpilkite aliejaus, suberkite aguonas, druską ir minkykite, kol tešla taps tampri, nebelips prie rankų.
- Išminkytą tešlą padėkite šiltoje vietoje 50–60 min., kad pakiltų.
- Pakilusią tešlą gerai išminkykite ir voliokite plonus volelius. Pjaustykite juos gabaliukais ir berkite į miltais pabarstytas skardas.
- 6–8 min. kepkite 180 °C orkaitėje, kol gražiai paruduos.
- Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite keliolikai minučių pabrinkti. Paskui nusunkite ir paskleiskite ant lentelės ar lėkštės, kad apdžiūtų.
- Mieles ištrinkite šaukštu cukraus. Pašildykite pieną iki kūno temperatūros ir supilkite į didelį dubenį. Paskui supilkite į jį ištirpusias mieles. Ant nedidelės ugnies ar mikrobangų krosnelėje išlydykite sviestą ir supilkite į pieną. Kiaušinio trynius suplakite su cukrumi ir taip pat pilkite į pieno, sviesto, mielių mišinį.
- Į dubenį po truputį berkite persijotus miltus, gerai išmaišykite, o kai bus įmanoma, pradėkite minkyti. Minkykite, kol tešla taps tąsi ir nebelips prie rankų. Jei reikia, įberkite dar vieną kitą saują miltų, tačiau nepadauginkite!
- Išminkytą tešlą dėkite į dubenį, pridenkite švariu lininiu rankšluosčiu ir šiltai pastatykite, kad pakiltų. Tai užtruks 45–60 minučių.
- Kai tešla pakils, išverskite ją ant švaraus, miltais pabarstyto stalo ir berkite aguonas. Kruopščiai išminkykite, kad aguonos tolygiai pasiskirstytų. Leiskite tešlai darsyk pakilti maždaug 30–40 minučių.
- Pakilusią tešlą perminkykite ir, atgnybdamos po gabaliuką, tarp rankų voliokite piršto storio volelius.
- Šiuos volelius pjaustykite mažais gabaliukais ir berkite į miltais pabarstytas skardas. Kepkite 6–8 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai paruduos. Stebėkite, kad nesudegtų.
- Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu, palikite kelias minutes pravėsti, o tada supilkite į arbatos sietelį, kad skystis nutekėtų.
- Mieles sumaišykite su cukrumi ir užpilkite šiltu vandeniu.
- Palikite kambario temperatūroje apie 10 minučių, kad viskas suputotų, tada įmaišykite aguonas ir aliejų.
- Suberkite visus miltus ir žiupsnelį druskos.
- Rankomis minkykite tešlą apie 10–15 minučių, padėkite į lengvai riebalais pateptą dubenį ir apdenkite maistine plėvele.
- Po valandos, kai tešla gerokai pakyla, rankomis formuokite mažojo piršto storio dešreles, pjaustykite mažyčiais gabalėliais (nes kepant išsipūs) ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
- Jei orkaitė turi tokią funkciją, nustatykite, kad keptų tik iš viršaus ir įkaitinkite iki 200 laipsnių. Jei orkaitė tokios funkcijos neturi, arba yra dujinė – kepkite kūčiukus 180 laipsnių temperatūroje, kol gražiai paruduos.
Receptas iš: g-blogas.lt
1. Verdančiu vandeniu užpilkite aguonas ir palikite keliolikai minučių pabrinkti. Tada nusunkite per sietelį, suberkite į plokščią lėkštę ir palikite apdžiūti, kol prireiks.
2. Pašildykite pieną iki kūno temperatūros, supilkite į didelį dubenį, įtrupinkite į pieną mieles ir išmaišykite šluotele, kad mielės ištirptų.
3. Kitame dubenyje išsukite trynius su cukrumu, tada supilkite į šį mišinį išlydytą (tačiau nekarštą) sviestą. Išmaišykite.
4. Trynių-cukraus-sviesto mišinį supilkite į dubenį su pienu-mielėmis, išmaišykite.
5. Į didelį dubenį, kuriame minkysite ir kildinsite tešlą, suberkite miltus, tuomet supilkite skystąjį mišinį. Maišykite, o kai galėsite, imkite minkyti. Turite išminkyti tamprią, gana minkštą, nelimpančią tešlą. Suvoliokite ją į rutulį ir su visu dubeniu dėkite valandai į šiltą vietą, kad pakiltų.
6. Į pakilusią tešlą suberkite aguonas ir kruopščiai ją darsyk perminkykite, kad aguonos tolygiai pasiskirstytų.
7. Tešlą vėl dėkite į dubenį ir darsyk 40-60 min. pakildykite (antrąjį kartą tešla turėtų labiau išsipūsti).
8. Pakilusią tešlą vėl išminkykite, pjaustykite gabaliukais, iš jų voliokite „virveles“, o šias pjaustykite smulkiais gabaliukais bei berkite ant miltais pabarstytų skardų.
9. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 8-10 min., kol pagalvėlės išsipūs ir gražiai parus. Šių kūčiukų svarbu neperkepti, tik taip jie bus traškia išore ir minkštu vidumi.
1. Sumaišykite miltus, krakmolą, ksantano dervą ir aguonas.
2. Į atskirą indą įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, druską, mieles ir gerai išplakite. Į plakinį supilkite vandenį ir vėl gerai išmaišykite.
3. Subėrę miltų mišinį, gerai išmaišykite, paminkykite.
4. Tešlą palaikykite šiltoje patalpoje 40 minučių arba dėkite į iki 50 laipsnių įkaitintą orkaitę, kad iškiltų.
5. Vėliau tešlą vėl paminkykite, suvilgę rankas kokosų aliejumi kočiokite „virveles“, kol tešla taps piršto storio. Supjaustykite ją gabaliukais ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
6. Kepkite iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių arba kol paruduos.
1. Į dubenį supilkite kambario temperatūros vandenį ir likusius produktus tokia tvarka: mielės, cukrus, miltai, aguonos, druska ir kanapių sėklos. Viską sumaišykite iki vientisos masės.
2. Supilkite aliejų ir išminkykite tešlą, kol ji nebelips prie rankų ar prie indo šonų. Tešlą palikite pastovėti šiltai bent 2 val., uždengę skepeta.
3. Išimkite pakilusią tešlą iš dubens ir padėkite ant miltais pabarstyto stalo. Atpjaukite piršto storio tešlos juostelę ir kočiokite rankomis, kol suformuosite virvelę. Supjaustykite ją maždaug 2 cm dydžio gabaliukais, pabarstykite miltais ir dėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Gabaliukus dėkite 1 cm atstumu vienas nuo kito.
4. Uždengę skepeta palikite kilti 30 min.
5. Kepkite iki 220° C įkaitintoje orkaitėje apie 10–12 min.
1. Paruošti tešlos įmaišą: vandenį pašildyti, suberti pusę kiekio miltų ir su cukrumi ištrintas mieles. Gerai išmaišyti, paviršių pabarstyti miltais ir palikti 20 minučių, kad pakiltų.
2. Kiaušinių trynius lengvai suplakti. Pakilus tešlos įmaišui, suberti likusius miltus, aguonas, supilti trynių plakinį, aliejų, pasūdyti ir minkyti tol, kol tešla nebelips prie rankų. Tešlos paviršių sulyginti ir uždengus palikti šiltai, kad pakiltų.
3. Tuomet iš tešlos suformuoti 1,5 cm storio volelius, supjaustyti 1,5 cm gabaliukais, dėti į miltais pabarstytą skardą ir kepti iki 220 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol gražiai pagels.
4. Kūčiukus valgyti su aguonų pienu ar kisieliumi.