Mielinių paukštelių kepimo edukatorė Anželika Laužikienė primena, kad lietuviai paukštukus kepdavo ir Kalėdoms, ir Trijų Karalių palydoms, būdavo ir Velykoms.
„Vieni susukdavo balandukus, kiti antytes. Pats mielinės tešlos kūrinys nėra sudėtingas, jei tinkamai užmaišyta tešla (su mielėmis, cukrumi, keliais kiaušiniais, ištirpintu sviestu).
Atsakingiausias momentas yra tešlai pakilus užrišti tokį lyg mazgelį, kurio vienoje pusėje suformuojama paukščiuko galvytė (snapelis prakerpamas su žirklėmis), o kitame lipdinio gale – uodegytė.
Akytės kuriamos iš kvapniųjų gvazdikėlių, tuomet visas mielinis paukštelis patepamos kiaušinio plakiniu ir kepamas.
Mielinei tešlai reikės:
- 2 kg kvietinių miltų;
- 1,5 stiklinės cukraus;
- žiupsnelio druskos;
- 22 g sausų mielių;
- 3 kiaušinių;
- 400 g sviesto;
- 1 l pašildyto pieno (apie 30 laipsių temperatūros);
- saujos kvepiančių gvazdikėlių.
Mielinės tešlos paruošimo būdas:
Sviestas pjaustomas nedideliais gabaliukais ir metamas į miltus. Sviestą išsitrynus su miltais, gaunama biri masė. Tada pilami visi sausi produktai: druska, cukrus, sausos mielės.
Rankomis permaišome, kad vienodai pasiskirstytų. Pasiruošę duobutę supilame tris išplaktus kiaušinius ir pašildytą pieną. Tešla minkoma apytiksliai 20 minučių. Tuomet uždengiama rankšluostėliu ir paliekama kilti maždaug valandą laiko.
Kad tešla neliptų prie rankų, naudojamas aliejus: juo ištepamos rankos. Paukštelis formuojamas iš tešlos iškočiojus ilgą ploną, pavadinkime, dešrigalį, ir užrišamas iš jo mazgas. Vienas galas skirtas uodegai, kitas galvytei, kurią susiformuojame. Akytėms naudojame kvapiuosius gvazdikėlius.
Suformuotas paukštelis dedamas į skardą, visi likę paukšteliai taip pat ten siunčiami ir aptepami kiaušinio plakiniu, kad gražiai blizgėtų. Paukšteliai kepami 180 laipsnių temperatūroje su ventiliatoriaus funkcija tol, kol gražiai apskrus. Skanaus!