„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Ant Velykų stalo – netradiciniai kiaušinių patiekalai: 12 receptų

Velykų vaišių centre kasmet atsiduria kiaušiniai: valgome margučius, pralaimėjusius tvirtumo varžybose, skanaujame pagal įvairiausius receptus paruoštų įdarytų kiaušinių. O ką įdomaus galėtų paruošti tie, kam kiaušinių patiekalai prie širdies, tačiau norisi originalesnių, netikėtų receptų? Atrinkome visą receptų 12-uką!
Marinuoti kiaušiniai sojos padaže
Marinuoti kiaušiniai sojos padaže / Strelkabelka.lt nuotr.
Orkaitėje kepti kiaušiniai su „Serrano“ kumpiu
Receptas: Orkaitėje kepti kiaušiniai su „Serrano“ kumpiu
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.2 / 23
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 8.00 vnt. (nedideli)
Kumpis: 8.00 riekės (ispaniškas)
Morkos: 2.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Džiovinti pomidorai: 1.00 vnt. (sauja)
Parmezano sūris: 6.00 valg. š. (tarkuotas)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 2.00 valg. š.
Krapai: 4.00 valg. š. (smulkinti)
Pievagrybiai: 8.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Džiovintus pomidorus 10 minučių pamerkite į šaltą virintą vandenį. Išgriebusi nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite juostelėmis.
  2. Nuplautus pievagrybius susmulkinkite, porą supjaustykite griežinėliais.  Morkas nuskuskite, nuplaukite, perpjaukite išilgai pusiau, supjaustykite plonomis riekelėmis. Kumpio riekeles kelias minutes paskrudinkite sausoje gerai įkaitintoje keptuvėje.
  3. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto. Suberkite smulkintus porus ir maišydama kepinkite apie minutę. Sudėkite smulkintas morkas ir kepinkite, kol jos kiek suminkštės. Nukelkite nuo ugnies.
  4. Keturis keraminius indelius ištepkite sviestu, į kiekvieną po lygiai įdėkite džiovintų pomidorų. Pabarstykite tarkuotu parmezanu. Įkrėskite po kelis šaukštus kepintų daržovių, pabarstykite likusiu parmezanu ir smulkintais krapais. Į kiekvieną dubenėlį įtieskite po porą skrudinto kumpio riekelių, įmuškite po du kiaušinius. Pabarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15–20 min. Puoškite šviežiais šalavijų lapeliais.
Suskleisti
Duonos dubenėliai
Receptas: Kiaušiniai duonos dubenėliuose
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 7
Receptas
Ingredientai
Juoda duona: 4.00 vnt. (nedidelės apvalios tamsios duonelės)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (maži)
Kiauliena: 4.00 vnt. (gabalėliai šaltai rūkytos šoninės)
Grietinė: 4.00 arbat. š.
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (džiovinti)
Sūris: 2.00 sauja (tarkuotas fermentinis)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.

2. Duonos dubenėlių viršų nupjaukite – gausite „dangtelį“. Išskobkite duonos minkštimą taip, kad gautųsi dubenėlis. Į dubenėlių apačią dėkite po gabalėlį šaltai rūkytos kiaulienos šoninės, ant viršaus įmuškite kiaušinį. Aptepkite jį šaukšteliu grietinės, užberkite džiovintų raudonėlių, druskos, pipirų ir truputį tarkuoto fermentinio sūrio.

3. Ant kepimo popieriaus išdėliokite paruoštus duonos dubenėlius. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10–20 minučių, priklausomai nuo to, ar mėgstate skystai, ar kietai paruoštus kiaušinius. Iki kepimo pabaigos likus porai minučių, į orkaitę šalia dubenėlių padėkite ir jų dangtelius, kad šiek tiek apskrustų.

Patiekite nedelsiant. Skanaus!

Receptas Astos Černės

Plačiau skaitykite: „VELYKŲ BELAUKIANT: Kiaušiniai kitaip“

Suskleisti
Pyragas su kiaušiniais ir kumpiu 
Receptas: Pyragas su kiaušiniais ir kumpiu 
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.4 / 16
Receptas
Ingredientai
Kumpis: 250.00 g (pjaustyto riekelėmis)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (arba 6 putpelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Atšilusią tešlą kiek pakočiokite ir dėkite į kepimo skardą. Peiliu sviestui tepti 1 cm nuo krašto lengvai pjaudami pažymėkite ribą – neprapjaukite kiaurai. Tešlą subadykite šakute, tolygiai išdėliokite kumpio riekeles ir šaukite į orkaitę 10 minučių.

2. Išimkite skardą. Tiesiai į ją ant kumpio įmuškite kiaušinius ir leiskite jiems išsklisti. Pagardinkite druska, pipirais ir vėl šaukite į orkaitę 4–5 minutėms. Prieš tiekdami pabarstykite smulkintomis petražolėmis.

Patarimas. Jei esate vegetaras, kumpį galite pakeisti špinatais. Tuomet tešlą 15 minučių kepkite be nieko, tada sudėkite špinatų lapelius ir įmuškite kiaušinius.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

 

 

 

 

Suskleisti
Omletas puodelyje
Receptas: Omletas puodelyje
1 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 24
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Pienas: 1.00 valg. š.
Kumpis: 2.00 riekės (mėgstamas)
Sūris: 1.00 valg. š. (tarkuotas fermentinis)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Džiovinti itališki prieskoniai (bazilikas, mairūnas, raudonėlis ir kt.): 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Puodelį (250 ml) plonai ištepkite aliejumi. Įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir suplakite šakute. Suberkite smulkiai supjaustytas kumpio riekeles, tarkuotą fermentinį sūrį, pagardinkite druska, pipirais ir džiovintomis itališkomis žolelėmis. Maišykite šakute, kol visi produktai gerai išsimaišys.
  2. Kepkite mikrobangų krosnelėje minutę. Išimkite ir pamaišykite šakute. Tuomet kepkite dar 2 minutes, kol kiaušiniai bus iškepti, sutvirtėję.
  3. Jei norite, apibarstykite dar saujele tarkuoto fermentinio sūrio. Patiekite nedelsdami, karštą. Skanaus!
Suskleisti
Kiaušinienės keksiukai
Receptas: Kiaušinienės keksiukai
4 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
3.6 / 48
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Miltai: 1.00 valg. š.
Pienas: 200.00 ml
Sūris: 60.00 g (mėgstamo)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pomidorai: 6.00 vnt. (nedideli)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Špinatai: 2.00 sauja
Kaip gaminti

1. Kiaušinius išplakite su pienu, tarkuotu sūriu, miltais bei prieskoniais. 

2. Suberkite į kiaušinių plakinį smulkintus žalumynus – špinatus ir svogūnų laiškus. Gerai išmaišykite ir supilstykite į keksiukų formeles. Ant viršaus išdėliokite riekelėmis pjaustytus pomidoriukus, o jei norite – ir baltos duonos kubelius.

4. Kepkite iki 150 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15–25 min.

Suskleisti
Aštrūs kiaušiniai  „acar-tigu“
Receptas: Aštrūs kiaušiniai acar-tigu
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 7
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 6.00 vnt. (kietai virti lupti)
Aliejus: 300.00 ml (250 ml kiaušinių gruzdinimui ir 50 ml padažui)
Čili pipiras: 3.00 vnt. (supjaustyti 1 cm gabaliukais)
Vanduo: 0.50 st.
Actas: 1.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Cukrus: 1.00 valg. š. (galite dėti ir 2)
Šalotinis svogūnas: 3.00 vnt. (sutrinti; padažui)
Česnakai: 3.00 skiltelės (sutrintos; padažui)
Ciberžolė: 0.50 arbat. š. (padažui)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (sutrinto; padažui)
Kaip gaminti

1. Kiaušinius gruzdinkite karštame aliejuje, kol įgaus auksinę spalvą. Nusausinkite ir atidėkite į šoną.

2. Keptuvėje įkaitinkite 3 šaukštus aliejaus ir minutę-dvi maišydami pakepinkite (sauté) svogūnus, česnakus, imbierą bei ciberžolės miltelius. Pridėkite čili pipirus ir maišykite, kol pipirai suminkštės. Pridėkite vandenį, actą, cukrų ir druską. Pakepinkite kol padažas suminkštės.

3. Patiekite kiaušinius apipiltus karštu padažu. Bus aštru. Jei norite dar aštriau – iš čili pipirų neišimkite sėklų.

Suskleisti
Marinuoti kiaušiniai
Receptas: Su burokėliais marinuoti kiaušiniai
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 12
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (kietai virti)
Actas: 0.50 puodelis (marinatui)
Vanduo: 0.50 puodelis (marinatui)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Druska: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Burokėliai: 1.00 vnt. (nedidelis, sutarkuotas burokine tarka)
Kaip gaminti

1. Visus marinatui skirtus ingredientus supilkite ir suberkite į nedidelį puodą, o tada užvirkite. Paruoštą marinatą supilkite į aukštesnį stiklainį (pvz., 1 litro talpos).

2. Atsargiai „palamdykite“ rankoje kietai virtus kiaušinius – taip, kad jų lukštas suskeldėtų, tačiau liktų prikibęs, nenubyrėtų.

3. Atsargiai sudėkite kiaušinius į stiklainį su marinatu, įsitikinkite, kad visi jie panirę. Dėkite nakčiai į šaldytuvą.

3. Kitą dieną kiaušinius galite išgriebti iš marinato, nulupti ir valgyti vienus su duonos riekele ar naudoti kaip ryškų įvairių salotų papildinį.

Taip marinuoti kiaušiniai nustebins ne tik „marmuriniu“ grožiu, tačiau ir ryškesnio, pikantiškesnio skonio baltymu.

Suskleisti
Kiaušiniais ir kitais priedais įdaryta kepta paprika
Receptas: Paprikoje keptas kiaušinis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 32
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 2.00 vnt. (raudonosios)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Kietasis sūris: 30.00 g (tarkuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Paprikas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite sėklas.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.

3. Į kiekvieną paprikos puselę įmuškite po kiaušinį ir pabarstykite mėgstamais prieskoniais.

4. Įdarytas paprikas sudėkite viena šalia kitos į kepimo indą ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 20 minučių.

5. Kiaušiniams iškepus, griežinėlius pabarstykite tarkuotu sūriu.

6. Patiekite su šviežiomis daržovėmis ir juoda duona.

Suskleisti
Bandelės su puria kiaušiniene
Receptas: Bandelės su puria kiaušiniene
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.2 / 11
Receptas
Ingredientai
Prancūziškos bandelės: (apvalios) 4.00 vnt.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Griujeris: 80.00 g
Pienas: 6.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Lašiša: 80.00 g (sūdytos filė)
Česnakai: 6.00 vnt. (šviežių laiškų)
Kaip gaminti

1. Nuo bandelių nupjaukite viršūnėles, iš vidaus išskobkite po šaukštą minkštimo.

2. Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite pieną, pagal skonį įberkite maltų pipirų, druskos ir gerai išplakite konditerine šluotele.

3. Keptuvėje įkaitinkite šaukštelį sviesto, supilkite plaktus kiaušinius. Maišydama kaitinkite, kol sukrekės. Ugnį sumažinkite, keptuvę uždenkite ir kaitinkite 3–4 minutes.

3. Kiaušinienę išgriebkite į dubenį, sumaišykite su smulkintu griujeriu.

4. Į bandeles įdėkite po 2–3 šaukštus kiaušinių ir sūrio masės, ant viršaus uždėkite po ploną sūdytos lašišos riekelę. Tiekite pabarstytas smulkintais šviežiais česnakų laiškais.  

Suskleisti
Daržovių salotos su virtais kiaušiniais
Receptas: Daržovių salotos su virtais kiaušiniais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 56
Receptas
Ingredientai
Špinatai: 1.00 sauja (lapelių)
Gražgarstės: 1.00 sauja
Ridikėliai: 200.00 g
Krapai: 1.00 sauja (šviežių)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys - padažui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Medus: 1.00 arbat. š. (skysto - padažui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. ("Dižono" - padažui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (padažui)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (milteliai - padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti - padažui)
Kardamonas: 1.00 žiupsnelis (malto - padažui)
Kaip gaminti

1. Kiaušinius išvirkite, kad būtų kieti. Atvėsinkite, perpjaukite per pusę.

2. Ridikėlius nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Į dvi aukštas stiklines taures pridėkite salotų, špinatų, ridikėlių, krapų, ant viršaus – po dvi virto kiaušinio puseles. Šalia patiekite indelį su padažu.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Škotiški kiaušiniai
Receptas: Škotiški kiaušiniai
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.8 / 35
Receptas
Ingredientai
Faršas: 500.00 g (kiaulienos)
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (4 kietai virti ir 1 žalias)
Džiūvėsiai: 50.00 g (malti)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Mėsos prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Paruoškite maltą mėsą: įmuškite kiaušinį, pagardinkite prieskoniais, pagal skonį pasūdykite ir viską gerai išmaišykite.

2. Virtus kiaušinius nulupkite. Kiekvieną aplipdykite paruošta mėsa ir apvoliokite džiūvėsėliuose. 

3. Apvoliotus džiūvėsiuose kiaušinius truputį apkepkite keptuvėje, o paskui šaukite į orkaitę ir 20 minučių dar pakepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

 

Suskleisti
Kiaušiniai sluoksniuotos tešlos “lizdeliuose”
Receptas: Kiaušiniai sluoksniuotos tešlos “lizdeliuose”
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.1 / 11
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 6.00 vnt. (ir 1 tešlai patepti)
Actas: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 150.00 g (padažui)
Pienas: 2.00 st. (padažui)
Grietinė: 100.00 ml (padažui)
Duonos džiūvėsėliai (padažui) 2.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š. (padažui)
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų padažui)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis padažui)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis padažui)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis padažui)
Kaip gaminti

1. Iš šiek tiek atšilusios tešlos stikline išspauskite 12 skritulių (6 – 7 cm skersmens). Iš 6 skritulių mažesniu indu (pavyzdžiui, taurele) išspauskite 4 – 4,5 cm skersmens angas. Sveikuosius skritulius patepkite išplaktu kiaušiniu, ant kiekvieno uždėkite po skritulį su anga, dar kartą patepkite kiaušiniu ir orkaitėje kepkite 10 – 15 min.

2. Paruoškite padažą: susmulkintus svogūnus pakepinkite svieste, supilkite karštą pieną, suberkite džiūvėsėlius, prieskonius ir troškinkite, kol svogūnai visiškai suminkštės. Paskui pertrinkite per sietelį, supilkite grietinėlę ir dar truputį pakaitinkite.

3. Kiaušinius išvirkite “su marškinėliais”: po vieną atsargiai suleiskite į 1 l verdančio actu parūgštinto vandens ir virkite 3 – 4 min., kol baltymai sukrekės. Išvirusius išgriebkite kiaurasamčiu.

4. Į kiekvieną tešlos “lizdelį” dėkite po kiaušinį, užpilkite dar karštu padažu ir 10 min. kepkite orkaitėje. Iškepusius papuoškite svogūnų laiškais.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs