„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Trumpiausią naktį – skaniausi patiekalai: idėjos magiškiems receptams ant Joninių laužo

Visai netrukus švęsime trumpiausios nakties – Joninių – šventę. Nuo seno tikima, kad būtent tą naktį pražysta stebuklingas paparčio žiedas, o ir ištarti burtažodžiai gali išpildyti bet kokius norus. Alkio norus šventinę naktį įmanoma patenkinti magiškai gardžiais receptais, iškeptais ant laužo, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
Lauže keptos bulvės
Lauže keptos bulvės / Shutterstock nuotr.

Svarbiausia – neperkepti

Tamsi naktis ir mirganti laužo šviesa – ne tik romantiškai skambantis derinys, bet ir puikus laikas išmėginti maisto ruošimo lauke gebėjimus. Pakanka tik turėti žibintuvėlį, ir maistą ruošti bus kur kas lengviau.

Tarp kitų taisyklių – didesnis dėmesys pačiam kepimo procesui. Patiekalai kepami virš atviros ugnies, todėl juos perkepti ar netgi sudeginti gali būti labai paprasta. Patartina naudoti kepimo groteles, taip pat iešmelius, kurie leistų išlaikyti saugų atstumą iki ugnies.

Kepant maistą ant laužo, rekomenduojama rinktis kepimui jau paruoštus mėsos produktus – taip ne tik sutaupysite laiko, bet ir nereikės pernelyg vargti patiems marinuojant mėsą. Ši taisyklė galioja ir renkantis žuvį bei jūrų gėrybes.

Renkantis daržoves, patariama rinktis kuo šviežesnes – jos ilgiau išlaikys savo kokybę keliaujant į pramogų vietą. Tarp populiariausių pasirinkimų – saldžiosios paprikos, kukurūzų burbuolės, cukinijos, įvairūs grybai ir, be abejo, bulvės. Pastarųjų net nereikia nulupti – užtenka tik nuplauti, ir jas jau galima kepti laužo žarijose.

Lengvai gardi – ant laužo kepta žuvis keta

Shutterstock nuotr./Kepta žuvis
Shutterstock nuotr./Kepta žuvis

Nors Joninės ir kitos šventės praktiškai neįsivaizduojamos be šašlykų, šįkart kviečiame išmėginti lengvai gardų – ant laužo keptos ketos receptą. Keta – negirdėtas pavadinimas, tačiau po juo slepiasi daugeliui pažįstama lašiša, nes keta – laukinė lašiša. Taigi, joje – daug organizmui reikalingų medžiagų, o su jomis – ir puikus skonis, kurį dar labiau atskleis laužo dūmas.

Patiekalui reikės:

  • 1 kg marinuotos ketos filė,
  • Lietuviškos salotos „Romaine“,
  • 6 pomidorų su šakelėmis,
  • 6 lietuviškų trumpavaisių agurkų,
  • 10–12 šviežių lietuviškų bulvių,
  • 100 g sviesto,
  • Krapų, petražolių, kitų prieskoninių žolelių,
  • Žiupsnio druskos, maltų juodųjų pipirų,
  • Šlakelio alyvuogių aliejaus,
  • Kepimui skirtų grotelių ir aliuminio folijos.

Gaminimas:

Kadangi žuvis – jau marinuota, ji keps tikrai trumpai. Joninių naktis – trumpa, tad neverta gaišti laiko marinuojant žuvį. Todėl verta pradėti nuo daržovių.

Pirmiausia, nuplaukite bulves ir kiekvieną atskirai suvyniokite į aliuminio foliją dviem sluoksniais bei dėkite tiesiai į žarijas. Ten jos keps apie pusvalandį. Beje, kepant bulves su lupenomis, jų skonis – dar ypatingesnis.

Kol bulvės kepa, pasiruoškite salotas. Pomidorus ir agurkus supjaustykite stambesniais kubeliais ir sudėkite į dubenį. „Romaine“ salotą suplėšykite rankomis ir taip pat sudėkite į dubenį. Užberkite druskos, pipirų, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir išmaišykite.

Marinuotą ketos filė įdėkite į kepimo groteles ir kepkite virš laužo, išlaikant atstumą nuo tiesioginės ugnies. Pagrindinė taisyklė kepant žuvį – neperkepti. Lašišoms, taip pat ir ketai, pakanka vos kelių minučių, kad tinkamai iškeptų, bet neišsausėtų.

Iškepusias bulves atsargiai ištraukite iš žarijų ir nulupkite aliuminio foliją. Sudėkite bulves į lėkštes ir perpjaukite pusiau. Ant abiejų puselių uždėkite po nedidelį gabaliuką sviesto, užbarstykite druskos ir pipirų bei smulkintų prieskoninių žolelių. Patiekite kartu su kepta keta ir šviežių daržovių salotomis.

Magiškai paprasti ir gardūs – daržovių iešmeliai

Shutterstock nuotr./Daržovių iešmeliai
Shutterstock nuotr./Daržovių iešmeliai

Žinoma, ne visiems patinka mėsiški patiekalai, bet ir be jų galima pagaminti kai ką gardaus ant laužo – tereikia šviežių daržovių ir šiek tiek išmonės. Lengvą Joninių vakarienę pasiruošite kepdami daržovių iešmelius.

Jums reikės:

  • 2 cukinijų,
  • 3–4 saldžiųjų paprikų,
  • 2 kukurūzų burbuolių,
  • 12–14 rudųjų pievagrybių,
  • 1 ananaso,
  • Šlakelio alyvuogių aliejaus,
  • Žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų,
  • Medinių iešmelių.

Gaminimas:

Cukinijas, kukurūzų burbuoles ir ananasą supjaustykite 3–4 cm storio riekelėmis, o paprikas perpjaukite pusiau. Sudėkite viską į dubenį, ten pat – ir pievagrybius. Užberkite druskos ir pipirų, apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

Daržoves ir ananasą, taip pat grybus tolygiai sumaukite ant iešmelių, pavyzdžiui, cukinija–paprika–kukurūzas–ananasas–pievagrybis ir pan. Kepkite ant laužo kelias minutes, vis pavartydami iešmelius, kol daržovės ir kiti produktai gražiai apskrus.

Valgyti galite tiesiai nuo iešmelių, taip pat patiekite kartu su kitais patiekalais. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs