Tešlai reikės:
- 115 g sviesto,
- 50 g cukraus,
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto,
- ¼ arb. š. druskos,
- 125 g miltų.
Obuolių įdarui:
- 2 didelių obuolių,
- 2 valg. š. miltų,
- 2 valg. š. cukraus,
- 1/8 arb. š. malto muskato riešuto.
Viršui:
- 40 g avižinių dribsnių,
- 70 g rudojo cukraus,
- ¼ arb. š. malto cinamono,
- 30 g miltų,
- 60 g sviesto.
Sūdytai karamelei:
- 200 g cukraus,
- 90 g sviesto,
- 120 ml riebios grietinėlės,
- 1 arb. š. druskos.
Gaminimas:
Pirmiausia pasiruoškime tešlą.
Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Sutarkuokite atšaldytą sviestą, supilkite vanilę ir užminkykite tešlą. Ją dėkite į sviestu išteptą ir miltais pabarstytą kepimo formą ir tolygiai išipdykite, padarydami kraštelius.
Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių. Dėkite pyrago pagrindą ir kepkite 15 minučių.
Kol pagrindas kepa, pasiruoškite įdarą. Obuolius nulupkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Dubenyje sumaišykite obuolių skilteles su cukrumi, miltais, cinamonu ir muskato riešutu, kad gražiai ir tolygiai pasidengtų.
Paruoškite trupinių sluoksnį. Dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, rudąjį cukrų, cinamoną ir miltus. Sutarkuokite atšaldytą sviestą ir trinkite tarp pirštų, kol gausite trupinius.
Išimkite apkeptą pyrago pagrindą iš orkaitės ir padidinkite kaitrą iki 180 laipsnių.
Ant pagrindo sukrėskite obuolius, paspausdami išlyginkite. Ant viršaus užbarstykite paruoštą trupinių sluoksnį ir kepkite 30-35 minutes, kol gražiai pagels.
Išimkite pyragą iš orkaitės ir leiskite jam atvėsti. Paskui dėkite į šaldytuvą nakčiai.
Pasiruoškite karamelę. Į puodą su storu dugnu berkite cukrų ir kaitinkite nuolat maišydami ant mažos ugnies, kol visiškai ištirps ir masė taps skysta bei pradės ruduoti.
Sudėkite sviestą ir toliau kaitinkite nuolat maišydami.
Pamažu maišydami supilkite grietinėlę ir galiausiai – druską.
Nuimkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti. Paruošta karamele apšlakstykite pyrago viršų ir patiekite.
Skanaus!