Romėnai fokačiją gamindavo iš rupių miltų, druskos, alyvuogių aliejaus, vandens bei mažo kiekio mielių. Kartais fokačiją pagardindavo žolelėmis. Romėnų laikais fokačija buvo plėšoma ir dedama į sriubą, kuri buvo gaminama tik iš vandens, acto bei alyvuogių aliejaus. Šiandien tai neskamba patraukliai, tačiau anuomet tai buvo sotus bei pigus maistas.
- Plokščia itališka duona fokačija kepama iš mielinės tešlos ir dažnai skaninama įvairiais pagardais: prieskoninėmis žolelėmis, alyvuogėmis, svogūnais, saulėje džiovintais pomidorais, sūriu, dešra ar kumpiu.
- Ši duona labai panaši į storapadę picą, ji gali būti valgoma ir viena arba tiekiama kaip užkandis prie vyno.
- Gaminant fokačija miltus būtina išsijoti.
Itališka fokačija
Ingredientai
- Mielės 2 arbat. š. džiovintų
- Vanduo 1 st. šilto
- Cukrus 2 valg. š.
- Miltai 4 st.
- Druska 1 valg. š. rūpios
- Alyvuogių aliejus 80 ml – tešlai ir 2 valg. š. – aptepimui
- Česnakai 1 skiltelės
- Rozmarinai 1 žiupsnelis smulkintų
- Parmezano sūris 1 žiupsnelis tarkuoto
Kaip gaminti
- Mieles ištirpinkite šiltame vandenyje, suberkite cukrų, išmaišykite, palikite 3 min. pastovėti.
- Pamažu įmaišykite pusę kiekio miltų, supilkite aliejų.
- Druską ištirpinkite 2 šaukštuose šilto vandens, supilkite į tešlą. Dalimis sudėkite likusius miltus, iškrėskite tešlą ant miltais pabarstyto stalo, minkykite, kol tešla nebelips prie rankų.
- Suformuokite rutulį, patepkite paviršių alyvuogių aliejumi, įdėkite į aliejumi išteptą dubenį, uždenkite švaria šluoste ir pastatykite šiltai maždaug valandai.
- Tešla turi pakilti dvigubai. Kai tešla pakils, iškočiokite iš jos stačiakampį maždaug 1,5 cm storio paplotį, įklokite į aliejumi išteptą skardą, uždenkite, kildinkite 15 min.
- Išspauskite skiltelę česnako, sumaišykite su 2 šaukštais alyvuogių aliejaus. Subadykite paploti mediniu pagaliuku, aptepkite česnakiniu aliejumi, pabarstykite rupia druska, smulkintais rozmarinais ir tarkuotu parmezano sūriu.
- Kepkite 210 °C temperatūros orkaitėje 15–20 minučių.
Fokačija su pomidorais
Ingredientai
- Miltai 500 g kvietiniai (550 D tipo)
- Mielės 20 g šviežios
- Alyvuogių aliejus 4 valg. š.
- Cukrus 1 valg. š. arba medaus
- Druska 2 arbat. š. ir žiupsnelis jūros druskos apibarstyti
- Bazilikai 12 vnt. stiebelių
- Pomidorai 12 vnt. vyšniniai
- Cukrus 1 arbat. š.
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis
Kaip gaminti
- Miltus išsijokite ir supilkite į dubenį. Viduryje padarykite duobutę Į ją sutrupinkite mieles, užpilkite 250 ml šilto vandens, įkrėskite medaus arba cukraus, pasūdykite ir maišykite su miltais iš kraštų kol tešla pasidarys grietinės tirštumo.
- Minklę apiberkite šonuos likusiais miltais, uždenkite švariu audiniu ir palikite šiltai apie 10 minučių.
- Pakilusią tešlą išminkykite, suvoliokite į rutulį, uždenkite ir leiskite pastovėti apie valandą.
- Pastovėjusę tešlą padalykite į dvi dalis.
- Iš jų iškočiokite (arba ištempkite pirštais) maždaug 1 cm storio apvalius paplotėlius ir palikite apie pusvalandį.
- Pomidorus nuplaukite, padalykite pusiau.
- Bazilikus taip pat nuplaukite, lapelius nuskabykite ir suplėšykite.
- Į pakilusius paplotėlius įspauskite pomidorų puseles ir bazilikus, apšlakstykite aliejumi, apibarstykite šviežiai maltais pipirais, cukrumi ir stambia jūros druska.
- Duoną kepkite 250 laipsnių karštumo orkaitėje 8–10 minučių, iškepusią ištraukite ir atvėsinkite.
Aštri fokačija su imbieru ir aitriąja paprika
Ingredientai
- Miltai 500 g kvietiniai (550 D tipo)
- Mielės 20 g šviežios
- Alyvuogių aliejus 4 valg. š.
- Cukrus 1 valg. š. arba medaus
- Druska 2 arbat. š. ir žiupsnelis jūros druskos apibarstyti
- Imbieras 25 g gabaliuko
- Aitrioji paprika 1 vnt. arba pusė ankšties
- Sezamų aliejus 2 valg. š.
- Rudasis cukrus 1 valg. š.
Kaip gaminti
- Miltus išsijokite ir supilkite į dubenį. Viduryje padarykite duobutę Į ją sutrupinkite mieles, užpilkite 250 ml šilto vandens, įkrėskite medaus arba cukraus, pasūdykite ir maišykite su miltais iš kraštų kol tešla pasidarys grietinės tirštumo.
- Minklę apiberkite šonuos likusiais miltais, uždenkite švariu audiniu ir palikite šiltai apie 10 minučių.
- Pakilusią tešlą išminkykite, suvoliokite į rutulį, uždenkite ir leiskite pastovėti apie valandą.
- Pakilusią tešlą padalykite į keturias dalis, iškočiokite (arba ištampykite) maždaug 1 cm storio apvalius paplotėlius ir palikite pastovėti apie pusvalandį.
- Nulupto imbiero gabalėlį supjaustykite plonais griežinėliais.
- Aitriosios paprikos ankštelę nuplaukite, perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas ir supjaustykite labai plonomis juostelėmis.
- Į pakilusius paplotėlius įspauskite imbiero griežinėlius ir paprikų juosteles.
- Apšlakstykite aliejumi, apibarstykite ruduoju cukrumi ir rupia jūros druska.
- Fokačiją kepkite 250 laipsnių karštumo orkaitėje 8–10 minučių. Iškepusią ištraukite ir atvėsinkite.
Receptai iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė