Smagiausia, kad jų gaminimas yra toks lengvas ir paprastas, kad drąsiai galite gaminti juos kartu su vaikais.
Velykiniai šokoladiniai keksiukai – paukščių lizdeliai
Iš nurodyto tešlos kiekio iškepsite 12–15 keksiukų.
Tešlai:
- 1 pakelio „Kauno grūdų“ miltinio mišinio šokoladiniams keksiukams,
- 175 g aliejaus,
- 1 stiklinės vandens.
Kremui:
- 360 ml plakamosios grietinėlės (mažiausiai 35 proc. riebumo),
- 170 g grietinėlės sūrio,
- 60 g cukraus pudros.
Papuošimui:
- šokoladinių drožlių,
- spalvotos dražė (geriausiai, kad būtų kiaušinio formos).
Gaminimas:
Sumaišykite „Kauno grūdų“ miltinį mišinį keksiukams su aliejumi ir vandeniu ir – tešla paruošta! Dabar belieka supilstyti ją į jūsų mėgstamas keksiukų formeles ir kepti 25–30 min. 180 laipsnių orkaitėje. Iškepusius keksiukus išimkite iš formelių ir atvėsinkite.
Kol keksiukai vėsta, paruoškite kremą. Supilkite grietinėlę į dubenį ir plakite, kol masė pasidarys puri ir jos tūris padidės. Atskirame inde išplakite grietinėlės sūrį iki minkštumo ir purumo. Sudėkite išplaktą sūrį ir cukraus pudrą į plaktą grietinėlę ir išplakite masę iki standumo.
Sudėkite kremą į konditerinį maišą. Jeigu jo neturite, puikiai susitvarkysite ir su paprastu plastikiniu maišeliu: nupjaukite vieną kampuką ir sudėkite į maišelį kremą. Išspauskite kremą ant keksiukų, formuodami mažus lizdelius. Nepamirškite, kad kremu puošti galima tik visiškai atvėsusius keksiukus!
Jeigu darote tai pirmą kartą (ypač jeigu naudojate tiesiog plastikinį maišelį), prieš tai galite pasitreniruoti, tiesiog išspausdami dalį kremo ant lėkštės – taip iškart matysite rezultatą. Aišku, jeigu darote keksiukus kartu su vaikais, su treniruotės vaisiais greičiausiai teks atsisveikinti.
Ant kremo viršaus užbarstykite šiek tiek šokoladinių drožlių į uždėkite 1–3 dražė saldainius. Velykiniai keksiukai paruošti.
Margintos varškės spurgytės
Ar pažįstate ką nors, kas nemėgtų varškės spurgyčių? Net jeigu ir taip, tai nėra priežastis nesimėgauti spurgytėmis patiems. O Velykoms siūlome pagaminti ne paprastas spurgas, o ypatingas spurgytes, kurios savo dydžiu ir forma primins kiaušinius. Pateiksime jums paprastesnį ir sudėtingesnį jų puošybos variantą.
Tešlai:
- 1 pakelio „Kauno grūdų“ mišinio spurgytėms,
- 400–600 g varškės,
- 70–80 ml aliejaus,
- 100–150 ml vandens.
Papuošimui:
- miltelinio cukraus.
Glajui:
- 1 kiaušinio baltymo,
- 150 g miltelinio cukraus,
- įvairių spalvų maistinių dažų.
Gaminimas:
Dideliame dubenyje sumaišykite visus ingredientus. Jeigu gaminate su vaikais, leiskite jiems patiems suberti visus produktus ir gerai juos išmaišyti – nes tai viskas, ko reikia, norint paruošti tešlą. Palikite ją pastovėti 10 minučių.
Suformuokite graikinio riešuto dydžio spurgytes. Jeigu neplanuojate spurgų ypatingai puošti, formuokite jas tiesiog kiaušinio formos. Jeigu norėtumėte jas vėliau papuošti glajumi, turėkite omenyje, kad puošiama bus tik viena spurgos pusė, tad spurgytė turėtų būti plokštesnė, negu paprastai. Kitaip tariant, priminti ne cepeliną, o žemaičių blyną.
Virkite spurgas gerai įkaitintame aliejuje, kol gražiai paruduos. Išėmę dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų likęs aliejus. Vėliau perdėkite į švarų dubenį.
Na, o dabar, kai visos spurgos yra iškeptos ir atvėso, galite jas papuošti. Pats paprasčiausias (bet ne prasčiausias) variantas yra tiesiog pabarstyti spurgas milteliniu cukrumi. Tačiau jeigu turite noro ir įkvėpimo, galite šiuos varškinius kiaušinius išmarginti.
Spurgyčių marginimui paruoškite glajų. Išplakite kiaušinio baltymą iki standžių putų, sudėkite pusę miltelinio cukraus ir dar kartą išplakite iki standumo. Sudėkite likusį cukrų ir gerai išmaišykite. Glajus paruoštas. Galite naudoti baltą glajų arba padalinti jį į kelias dalis ir nuspalvinti maistiniais dažais.
O dabar laukia pati įdomiausia dalis – spurgų marginimas. Sudėkite spurgas ant lygaus paviršiaus. Įdėkite glajų į konditerijos maišą arba paprastą plastikinį maišelį nupjautu kampu ir papuoškite spurgas, kaip tik jūsų širdis geidžia. Drąsiai įtraukite vaikus į puošybos procesą, jiems turėtų patikti toks neįprastas „kiaušinių“ marginimas. Leiskite glajui kiek apdžiūti. Jeigu norite, prieš puošdami glajumi, galite aplieti spurgas šokoladu – taip jos atrodys dar efektingiau.
Velykiniai nameliai ir kiti skanumynai
Norėtume pasiūlyti jums receptą, kuris pravers puošiant Velykų stalą. Iškepkite mažus namelius, patupdykite šalia mažą žaislinį paukštuką, pamerkite medžio šakelę su kačiukais – ir velykinė dekoracija paruošta. Paukščiuką ir šakelę surasite, o kaip pasigaminti namuką, papasakosime.
Tešlai:
- 1 pakelio „Kauno grūdų“ miltinio mišinio imbieriniams sausainiams,
- 100–110 g sviesto,
- 100 g medaus,
- 20–30 ml vandens.
Glajui:
- 1 kiaušinio baltymo,
- 150 g cukraus pudros,
- įvairių spalvų maistinių dažų (nebūtinai).
Gaminimas:
Sumaišykite tešlai skirtus produktus ir išminkykite vientisą tešlą. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir palaikykite ją šaldytuve 1–2 val.
Paruoškite būsimo namelio trafaretus: išpjaukite iš popieriaus ar kartono norimo dydžio sienas, stogo detales, namelio dugną.
Iškočiokite tešlą ir pagal trafaretus išpjaukite namelio dalis. Jeigu namelyje bus langai ir durys, išpjaukite jas dabar. Kepkite 8–10 min. 180–200 laipsnių orkaitėje.
Paruoškite glajų taip, kaip aprašyta varškės spurgyčių recepte. Sulipdykite namelio dalis su glajumi, leiskite jam išdžiūti, ir jūsų namelis paruoštas.
Ir turbūt nė nereikia sakyti, kad iš šios tešlos galite iškepti traškius zuikučius, viščiukus, kiaušinius ir išmarginti juos glajumi. O norėdami pradžiuginti senelius, pagaminkite kartu su vaikais valgomus velykinius atvirukus. Tiesiog iškepkite atvirutės dydžio sausainius ir leiskite vaikams juos papuošti. Vyresnieji gali ir palinkėjimą ant atvirutės užrašyti. Garantuojame, kad seneliai bus sužavėti!
Smagių ir skanių Velykų!