Turbūt dažniausias iš šios daržovės gaminamas patiekalas - sriuba. Tačiau, jei jos dar nesinori, bet moliūgas virtuvėje (ar šaldytuve) stovi ir bado akis, siūlome išbandyti šiuos receptus. Patiekalai ypač patiks mėgstantiems ir dažnai naudojantiems kepsninę.
Moliūgų ir vištienos iešmeliai
Reikės:
- 2 vištienos krūtinėlių,
- 1 nedidelio šviežio moliūgo,
- 1 raudonosios paprikos,
- 1 geltonosios paprikos,
- 1 svogūno,
- 2 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus,
- 2 valg. šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių,
- 2 skiltelių česnako,
- 1 šaukštelio maltos paprikos,
- 1 šaukštelio džiovinto raudonėlio,
- Pagal skonį druskos ir pipirų.
Vištieną supjaustykite kvadratėliais. Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas. Jį, taip pat paprikas, svogūną supjaustykite gabalėliais. Sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, išspaustą česnaką, papriką, raudonėlį, druską ir pipirus.Į šį marinatą sudėkite vištienos gabalėlius, gerai išmaišykite ir atidėkite į šaldytuvą maždaug 30 minučių. Jei naudojate medinius iešmelius, apie 30 min. pamirkykite juos vandenyje. Ant iešmelių pakaitomis verkite vištienos, moliūgo, paprikos ir svogūno gabalėlius. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinės temperatūros. Dėkite iešmelius ant grotelių ir kepkite apie 10-15 min. vis pasukdami, kol vištiena iškeps, o daržovės suminkštės ir lengvai paruduos. Patiekite iešmelius su tzatziki, česnakiniu ar kitu padažu ir šviežiomis daržovėmis.
Grilinto moliūgo salotos su feta ir apelsinų padažu
Reikės:
- 200 g šviežio moliūgo,
- 100 g špinatų,
- 150 g fetos,
- 150 g vyšninių pomidorų,
- 2 šaukštų moliūgų sėklų,
- 3,5 šaukšto aliejaus,
- Šiek tiek paprikos dribsnių,
- Pusės šaukšto obuolių sidro acto,
- 2 šaukštų apelsinų sulčių,
- Pagal skonį druskos, pipirų,
- 1 raudonojo svogūno.
Pirmiausia moliūgą nulupkite, supjaustykite riekelėmis, apšlakstykite aliejumi ir pabarstykite čili dribsniais. Kepkite ant grotelių iš abiejų pusių, kol suminkštės. Atvėsinkite ir supjaustykite mažesniais gabalėliais. Moliūgų sėklas paskrudinkite sausoje keptuvėje. Sumaišykite 3 šaukštus aliejaus, actą, apelsinų sultis, įdėkite druskos ir pipirų. Lėkštėje išdėliokite špinatus, moliūgą, vyšninius pomidorus, svogūno griežinėlius ir fetos sūrį. Užpilkite padažą ant salotų ir pabarstykite skrudintomis moliūgų sėklomis.
Saldūs arba sūrūs ant grotelių kepti moliūgai
Reikės:
- 2 sviestinių moliūgų,
- Ketvirtadalio puodelio klevų sirupo arba skysto medaus,
- 4 šaukštų sviesto,
- Pusės šaukštelio cinamono,
- 1 šaukštelio moliūgų prieskonių,
- 1-2 dešrelių,
- 1 puodelio mocarelos sūrio (arba kito mėgstamo sūrio).
Moliūgą perpjaukite per pusę ir išimkite sėklas. Penkias minutes pakaitinkite mikrobangų krosnelėje, kad suminkštėtų.
Įkaitinkite kepsninę iki vidutinio karščio. Sudėkite moliūgo puseles ant grotelių pjautine puse žemyn ir kepkite 15-25 min. Tada apverskite, odele žemyn ir dar kepkite, kol moliūgas bus minkštas, į jį lengvai įsmigs šakutė.
Ant dviejų moliūgų puselių tolygiai paskirstykite klevų sirupą, sviestą, cinamoną ir prieskonius. Į likusias dvi puseles įdėkite sviesto, griežinėliais supjaustytos dešros ir mocarelos sūrio.
Kepkite toliau, kol sūris ištirps ir pradės burbuliuoti, o ant saldžiųjų puselių iš prieskonių ir sirupo pasidarys glazūra.
Daugiau receptų iš moliūgų rasite čia: