Trys receptai mėgstantiems rudens karaliaus – moliūgo – skonį

Nors už lango – tikra vasara, kalendorius sako, kad laikas į dienos meniu įtraukti ir rudens gėrybes. Viena jų – moliūgas, kurio sezonas jau prasidėjo.
Grilintas moliūgas (asociatyvinė nuotr.)
Grilintas moliūgas (asociatyvinė nuotr.) / Shutterstock nuotr.

Turbūt dažniausias iš šios daržovės gaminamas patiekalas - sriuba. Tačiau, jei jos dar nesinori, bet moliūgas virtuvėje (ar šaldytuve) stovi ir bado akis, siūlome išbandyti šiuos receptus. Patiekalai ypač patiks mėgstantiems ir dažnai naudojantiems kepsninę.

Moliūgų ir vištienos iešmeliai

Reikės:

  • 2 vištienos krūtinėlių,
  • 1 nedidelio šviežio moliūgo,
  • 1 raudonosios paprikos,
  • 1 geltonosios paprikos,
  • 1 svogūno,
  • 2 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus,
  • 2 valg. šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių,
  • 2 skiltelių česnako,
  • 1 šaukštelio maltos paprikos,
  • 1 šaukštelio džiovinto raudonėlio,
  • Pagal skonį druskos ir pipirų.

Vištieną supjaustykite kvadratėliais. Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas. Jį, taip pat paprikas, svogūną supjaustykite gabalėliais. Sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, išspaustą česnaką, papriką, raudonėlį, druską ir pipirus.Į šį marinatą sudėkite vištienos gabalėlius, gerai išmaišykite ir atidėkite į šaldytuvą maždaug 30 minučių. Jei naudojate medinius iešmelius, apie 30 min. pamirkykite juos vandenyje. Ant iešmelių pakaitomis verkite vištienos, moliūgo, paprikos ir svogūno gabalėlius. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinės temperatūros. Dėkite iešmelius ant grotelių ir kepkite apie 10-15 min. vis pasukdami, kol vištiena iškeps, o daržovės suminkštės ir lengvai paruduos. Patiekite iešmelius su tzatziki, česnakiniu ar kitu padažu ir šviežiomis daržovėmis.

Shutterstock nuotr./Moliūgų salotos (asociatyvinė nuotr.)
Shutterstock nuotr./Moliūgų salotos (asociatyvinė nuotr.)

Grilinto moliūgo salotos su feta ir apelsinų padažu

Reikės:

  • 200 g šviežio moliūgo,
  • 100 g špinatų,
  • 150 g fetos,
  • 150 g vyšninių pomidorų,
  • 2 šaukštų moliūgų sėklų,
  • 3,5 šaukšto aliejaus,
  • Šiek tiek paprikos dribsnių,
  • Pusės šaukšto obuolių sidro acto,
  • 2 šaukštų apelsinų sulčių,
  • Pagal skonį druskos, pipirų,
  • 1 raudonojo svogūno.

Pirmiausia moliūgą nulupkite, supjaustykite riekelėmis, apšlakstykite aliejumi ir pabarstykite čili dribsniais. Kepkite ant grotelių iš abiejų pusių, kol suminkštės. Atvėsinkite ir supjaustykite mažesniais gabalėliais. Moliūgų sėklas paskrudinkite sausoje keptuvėje. Sumaišykite 3 šaukštus aliejaus, actą, apelsinų sultis, įdėkite druskos ir pipirų. Lėkštėje išdėliokite špinatus, moliūgą, vyšninius pomidorus, svogūno griežinėlius ir fetos sūrį. Užpilkite padažą ant salotų ir pabarstykite skrudintomis moliūgų sėklomis.

Saldūs arba sūrūs ant grotelių kepti moliūgai

Reikės:

  • 2 sviestinių moliūgų,
  • Ketvirtadalio puodelio klevų sirupo arba skysto medaus,
  • 4 šaukštų sviesto,
  • Pusės šaukštelio cinamono,
  • 1 šaukštelio moliūgų prieskonių,
  • 1-2 dešrelių,
  • 1 puodelio mocarelos sūrio (arba kito mėgstamo sūrio).

Moliūgą perpjaukite per pusę ir išimkite sėklas. Penkias minutes pakaitinkite mikrobangų krosnelėje, kad suminkštėtų.

Įkaitinkite kepsninę iki vidutinio karščio. Sudėkite moliūgo puseles ant grotelių pjautine puse žemyn ir kepkite 15-25 min. Tada apverskite, odele žemyn ir dar kepkite, kol moliūgas bus minkštas, į jį lengvai įsmigs šakutė.

Ant dviejų moliūgų puselių tolygiai paskirstykite klevų sirupą, sviestą, cinamoną ir prieskonius. Į likusias dvi puseles įdėkite sviesto, griežinėliais supjaustytos dešros ir mocarelos sūrio.

Kepkite toliau, kol sūris ištirps ir pradės burbuliuoti, o ant saldžiųjų puselių iš prieskonių ir sirupo pasidarys glazūra.

Daugiau receptų iš moliūgų rasite čia:

Tailandietiškas karis su moliūgais, pupelėmis ir avinžirniais
Receptas: Tailandietiškas karis su moliūgais, pupelėmis ir avinžirniais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 16
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 0.50 vnt. (indelio konservuotų)
Pupelės: 0.50 vnt. (indelio konservuotų)
Kokosų pienas: 200.00 ml
Raudonojo kario pasta: 1.00 arbat. š. (jei neturite, pakeiskite šaukšteliu tarkuotos imbiero šaknies ir šaukšteliu trinto česnako)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, smulkiai supjaustytas)
Moliūgai: 300.00 g (supjaustyto mažo kąsnio kubeliais)
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Sultinys: 0.50 st. (arba vandens)
Čili pipiras: 1.00 g (pagal skonį)
Žuvies padažas: 1.00 valg. š. (arba pagal skonį)
Špinatai: 1.00 sauja (didelė; jaunų)
Kaip gaminti

1. Puode storu dugnu arba gilesnėje keptuvėje pakaitinkite 2 šaukštus kokosų pieno kartu su raudonojo kario pasta (arba, jei neturite – tarkuotą imbiero šaknį ir trintus česnakus).

2. Suberkite svogūnus ir moliūgus, ir maišydami kaitinkite porą minučių. Suberkite ciberžoles ir papriką, supilkite likusį kokosų pieną, suberkite konservuotus avinžirnius ir pupeles, įpilkite sultinio, ir virinkite ant nedidelės ugnies, kol moliūgas taps minkštas (priklausomai nuo moliūgo rūšies, užtruksite apie 8-15 minučių). 

3. Pačioje pabaigoje sudėkite špinatus, sumaišykite, ir nukelkite nuo ugnies. Jei trūksta sūrumo, įpilkite žuvies padažo (arba įberkite druskos).

4. Patiekite su virtais ryžiais, pabarstę čili pipirais, kalendrų lapeliais, ir pašlakstę laimo sultimis.

*Jei naudosite ne konservuotas pupeles ir avinžirnius, o džiovintas, jas užmerkite iš vakaro, o tada išvirkite pasūdytame vandenyje, kol taps minkštos.

Suskleisti
Rudeninis glotnutis su moliūgais
Receptas: Tirštasis kokteilis su moliūgais, avižiniais dribsniais ir vaisiais
2 asmenims
Pagaminsite per 7 min.
4.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Moliūgo tyrė: 0.25 st. (gali būti konservuota, trinta, virta)
Jogurtas: 0.75 st. (geriausia, jei jis bus graikiško stiliaus)
Obuoliai: 1.00 vnt.
Bananai: 1.00 vnt.
Augalinis pienas: 0.50 st. (migdolų, sojos ar pan.)
Meduolių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (nebūtinai)
Kaip gaminti

Pirmiausiai elektriniu trintuvu susmulkinkite avižinius dribsnius, vėliau ten pat dėkite obuolio griežinėlius, bananą, moliūgo tyrę, pieną ir jogurtą. Viską darsyk gerai sutrinkite. Norint, galima pagardinti moliūgo pyrago prieskoniais.

 

Suskleisti
Su sūriu kepti makaronai
Receptas: Makaronų apkepas su sūriu ir moliūgais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 10
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 500.00 g (be sėklų ir žievės)
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (maltų)
Makaronai: 350.00 g (trumpų)
Pienas: 50.00 ml
Parmezano sūris: 50.00 g (smulkiai tarkuoto)
Čederio sūris: 50.00 g (tarkuoto)
Mėlynųjų pelėsių sūris: 50.00 g (riebaus, pavyzdžiui, Gorgonzolos; sutrupinto)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros.

2. Supjaustykite moliūgą maždaug 1,5 cm storio griežinėliais.

3. Plačią kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, patepkite aliejumi, sudėliokite vienu sluoksniu moliūgo griežinėlius, pabarstykite druska ir pipirais ir kepkite apie 20 min., kol taps minkšti ir pradėję skrusti.

4. Į nedidelį prikaistuvį supilkite pieną, sudėkite sviestą, visą sūrį ir ant labai mažos ugnies pakaitinkite, kol sūris ištirps. Sudėkite į gautą mišinį apie 2/3 šakute sutrinto kepto moliūgo, pamaišykite, kol gausite tirštą gelsvą padažą.

5. Pagal instrukcijas ant pakuotės išvirkite makaronus, nusunkite, suberkite į didelį dubenį, ant viršaus pilkite sūrių-moliūgo padažą ir labai gerai išmaišykite.

6. Pilkite gautą makaronų masę į sviestu pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo formą aukštesniais kraštais. Ant viršaus padėliokite likusių kepto moliūgo gabalėlių, pabarstykite džiūvėsėliais.

7. Kepkite orkaitėje apie 15 min., kol viršus paskrus. Visai į pabaigą galite įjungti grilio funkciją.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis