Trys receptai su avokadais

Avokadas kilęs iš Pietų Amerikos, pirmieji iš europiečių jo paragavo ispanai. Jie ir suteikė šiam vaisiui keistą pavadinimą – avokadas, beveik neatpažįstamai iškraipę vietinį pavadinimą „ahuakatl“, išvertus šis žodis reikštų „miško aliejus“.
Avokadas
Avokadas / Fotolia nuotr.

Priešingai nei visi vaisiai, avokadas yra visiškai nesaldus. Ar tai pliusas, ar minusas, spręskite patys. Siekiantiems sulieknėti, neabejotinai, tai didelis pliusas – avokade ne tik nėra daug cukraus, bet jis pasižymi ir kitomis dietinėmis savybėmis, net santykinai didelis (kaip vaisiui) riebalų kiekis nėra kliūtis įtraukti jį į kasdieninį mitybos racioną. Didžioji avokado riebalų dalis yra lengvai įsisavinami mononesotieji riebalai.

Partnerio nuotr./Palink pataria

  • Avokadas yra aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis.
  • Norint išlaikyti prapjautą vaisių, kad jis neparuduotų ir neprarastų biologiškai veiklių medžiagų, jo minkštimą reikia suvilgyti citrinos sultimis.
  • Sumaltas avokadas su morkų sultimis – naudingas ir originalus salotų užpilas.
  • Nusipirkus dar neprinokusias kietas avokadas, reiktų jas prinokinti. Geriausia tai padaryti suvyniojant jas į popierių ir laikant kambario temperatūroje tol, kol jos suminkštės.
  • Vertėtų žinoti, jog avokadai – subtropiniai vaisiai, todėl jų negalima laikyti šaldytuve.

Avokadų grūstienė („Guacamole“) su kukurūzų traškučiais

Fotolia nuotr./Avokadų grūstienė (Guacamole)
Fotolia nuotr./Avokadų grūstienė (Guacamole)

Ingredientai

  • Kukurūzų traškučiai pakelis 1 vnt.
  • Avokadai 3 vnt. sunokusių
  • Citrinos 1 vnt. pusės žaliosios citrinos sulčių
  • Svogūnai 1 vnt. pusė
  • Česnakai 1 skiltelės
  • Meksikietiškas pomidorų padažas 125 g
  • Druska 1 arbat. š. žiupsnelis
  • Juodieji pipirai 1 arbat. š. žiupsnelis
  • Kalendros 1 arbat. š. maltos

Kaip gaminti

Guacamole – prieskoniais pagardinta avokadų minkštimo tyrė Meksikoje vartojama kaip mirkalas, įdaras arba padažas prie mėsos, paukštienos patiekalų.

  1. Nulupkite avokadus, perpjaukite perpus, išimkite kaulus, išskobkite minkštimą ir sudrėbkite į dubenį. Kuo greičiau įmaišykite žaliosios citrinos sulčių, antraip avokadų tyrė patamsės.
  2. Minkštimą sugrūskite bulvių grūstuvu arba elektriniu plakikliu. Pasūdykite, suberkite prieskonius, sudėkite tarkuotą česnaką ir smulkiai pjaustytą svogūną, supilkite pomidorų padažą. Gerai išmaišykite, kad masė taptų vientisa.
  3. Guacamole padažą sukrėskite į dubenėlį ir patiekite su kukurūzų traškučiais arba paskrudinta duona. Į šį padažą galima mirkyti ir įvairias žalias daržoves: juostelėmis pjaustytus agurkus, saldžiąsias paprikas ar salierų stiebus.

Lavašo suktinukai su avokadų sviestu ir saliamiu

Shutterstock nuotr./Lavašo suktinukai su avokadų sviestu ir saliamiu
Shutterstock nuotr./Lavašo suktinukai su avokadų sviestu ir saliamiu

Ingredientai

  • Lavašas 1 vnt.
  • Avokadai 1 vnt. gerai prinokęs
  • Salotos 1 sauja mėgstamų
  • Agurkai 1 vnt.
  • Paprikos 1 vnt. raudona saldžioji
  • Česnakai 2 skiltelės
  • Citrinos 1 vnt. 2 valg. š. – sulčių
  • Druska 1 žiupsnelis
  • Juodieji pipirai 1 žiupsnelis
  • Saliamis 200 g arba kitos mėgstamos rūkytos dešros

Kaip gaminti

  1. Avokadą nulupkite, padalinkite į kelias dalis ir suberkite į elektrinį smulkintuvą. Taip pat suberkite smulkintą česnaką, supilkite citrinų sultis, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai išplakite iki vientisos masės.  
  2. Avokadų sviestu ištepkite lavašą. Ant viršaus dėkite sluoksnį salotų, tada plonais šiaudeliais supjaustyto saliamio (gali būti ir kitokia mėgstama rūkyta dešra), galiausiai šiaudeliais supjaustytų paprikų ir agurko.
  3. Susukite lavašą į ritinėlį ir suraikykite vienodo dydžio gabalėliais.

Peruietiška sevičė („ceviche“)

Viktorijos Ramašauskaitės nuotr./Pasaulio skoniai: peruietiška „Ceviche“
Viktorijos Ramašauskaitės nuotr./Pasaulio skoniai: peruietiška „Ceviche“

Ingredientai

  • Menkė 400 g šviežia žalia arba kita baltoji jūros žuvis
  • Citrinos 12 vnt. 12-15 žaliųjų
  • Pomidorai 2 vnt.
  • Agurkai 150 g pusė ilgo agurko
  • Kalendros 20 g mažas ryšulėlis šviežių
  • Svogūnai 2 vnt.
  • Avokadai 1 vnt.
  • Kukurūzų traškučiai 10 vnt.
  • Majonezas 1 valg. š. atskiroms užkandėlėms paruošti

Kaip gaminti

  1. Supjaustykite mažais kvadratėliais menkę ir sudėkite į dubenį.
  2. Išspauskite citrinų sultis ir užpilkite ant menkės kvadratėlių. Visi menkės kvadratėliai turi būti paskendę sultyse, priešingu atveju, žuvis neišsimarinuos. 3–4 val. padėkite marinuotis į šaldytuvą.
  3. Gerai užmarinuota žuvis turi pabalti. Jei nenorite rizikuoti, galite pakepti užmarinuotą žuvį ant keptuvės. Tik nepilkite jokio aliejaus. Kepama žuvis praras dalį citrinų sulčių ir nebebus tokia sultinga, bet žaliųjų citrinų skonis žuvyje vis tiek išliks.
  4. Supjaustykite kvadratėliais pomidorus, svogūnus ir nuluptą agurką. Viską sudėkite į dubenį. Stambiai sukapokite kalendrų lapelius ir dėkite į dubenį su daržovėmis ir marinuota žuvimi. Įberkite druskos, pipirų ir sumaišykite. Jūsų patiekalas paruoštas!
  5. Galite patiekalą pateikti dubenėlyje su avokadais, skrudintomis tortilijomis ir žaliųjų citrinų skiltelėmis. Kitas variantas – kukurūzų traškučius aptepkite majonezu ir ant viršaus uždėkite mažą šaukštelį jūsų paruoštos sevičės. Bus puiki užkandėlė.

Daugiau idėjų šventiniam stalui rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis