Datulėse yra beveik 70 proc. cukraus, tačiau tai natūralus cukrus, susidedantis iš gliukozės ir fruktozės. Būtent todėl galite drąsiai valgyti datules be baimės priaugti antsvorio. Netgi atvirkščiai – būtent datulės leis jums atsikratyti papildomų apimčių.
- Viename puoduke datulių yra apie 400 kalorijų, 27% kalio ir 48% skaidulų rekomenduojamo dienos normos kiekių.
- Juose taip pat yra gausu kalcio, cinko, vario, magnio, kalcio ir kitų mineralų.
- Alergiškų datulėms žmonių labai retai pasitaiko.
- Mažas vandens ir didelis cukraus kiekiai lemia vaisių ilgaamžiškumą (ilgas vartojimui tinkamas naudoti laikas).
Imbierinis pudingas su padažu
Ingredientai
- Datulės 175 g
- Imbieras 85 arbat. š. sirupe konservuoti
- Soda 1 arbat. š.
- Vanduo 300 ml verdančio
- Kiaušiniai 2 vnt.
- Sviestas 50 g
- Miltelinis cukrus 175 g
- Kepimo milteliai 1 arbat. š.
- Druska 1 žiupsnelis
- Miltai 175 g
- Vanilė 1 arbat. š. ekstrakto
- Sutirštintas pienas 100 g "Rududu" - padažui
- Grietinėlė 100 ml plakamos - padažui
Kaip gaminti
- Iš datulių išimkite kauliukus, minkštimą susmulkinkite. Imbierus supjaustykite mažais gabalėliais. Viską sudėkite į indą, įberkite sodos, užpilkite verdančiu vandeniu. Kai atvės, sutrinkite trintuvu.
- Kitame inde, po vieną muškite kiaušinius, sviestą išsukite su milteliniu cukrumi.
- Į kiaušinių masę įmaišykite su kepimo milteliais ir druska išsijotus miltus, datulių ir imbierų masę, vanilės ekstraktą.
- Tešlą sukrėskite į sviestu išteptus karščiui atsparius keraminius indelius. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes. Jei iš kepinio vidurio ištrauktas pagaliukas yra švarus – pudingas gatavas.
- Į puodą supilkite sutirštintą pieną ir grietinėlę. Maišant kaitinkite, kol suskystės, ir apipilkite pudingą indeliuose.
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Kepsniai su sūriu, datulėmis ir persikais
Ingredientai
- Kiauliena 700 g nugarinės
- Mėlynųjų pelėsių sūris 200 g
- Datulės 50 g sauja džiovintų
- Persikai 1 vnt. konservuotas
- Druska 1 žiupsnelis
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis maltų
- Džiūvėsiai 100 g maltų
Kaip gaminti
- Mėsą supjaustykite kepsniais, išmuškite, įtrinkite prieskoniais.
- Kiekvieną mėsos gabaliuką įdarykite gabalėliu mėlynojo pelėsinio sūrio ir žiupsneliu smulkintų datulių bei persiko. Perlenkite pusiau, apvoliokite džiūvėsiuose ir kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
Datulių pyragas su namine karamele
Ingredientai
- Datulės 200 g džiovintų
- Vanduo 200 ml verdančio
- Sviestas 100 g 50 g - kambario temperatūros - pyragui ir 2 v. š. - karamelei
- Rudasis cukrus 2 valg. š.
- Kiaušiniai 2 vnt. didelių
- Druska 1 žiupsnelis
- Cinamonas 1 žiupsnelis
- Miltai 150 g
- Grietinėlė 100 ml riebios - karamelei
- Likeris 1 valg. š. saldaus - karamelei
Kaip gaminti
- Datules susmulkinkite peiliu, užpilkite verdančiu vandeniu, palikite apie pusvalandį pastovėti, tada nukoškite ir atidėkite.
- Sviestą išsukite su cukrumi, druska ir cinamonu.
- Įplakite kiaušinius. Įmaišykite miltus ir datules.
- Tešlą sukrėskite į nedidelę kepimo popieriumi išklotą skardelę.
- Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių. Kepkite apie gerą pusvalandį.
Ruošiame karamelę
- Sviestą ištirpinkite nedideliame puodelyje.
- Sudėkite cukrų, supilkite grietinėlę ir likerį.
- Ant vidutinės kaitros virkite, kol pasidaro norimos konsistencijos. Virdami pamaišykite.
- Palikite pravėsti ir patiekite su pyragu.
Receptas iš: g-blogas.lt