Džiovintas ir šviežias imbieras stipriai skiriasi savo skoniu ir aromatu. Iš esmės – tai net skirtingi prieskoniai.
Džiovintas imbieras naudojamas konditerijoje ir suteikia kepiniams stiprų aromatą, o šviežias puikiai tinka į salotas, karštus patiekalus ir arbatos gamybai.
- Imbieras yra turtingas vitaminais C, B1, B2, A, jame daug magnio, fosforo, kalcio, taip pat aptinkama geležies, kalio, natrio ir cinko.
- Imbieras suteikia malonų kvapą žuvienei, avienos, vištienos sultiniams
- Jo dedama į avienos, jautienos, veršienos, vištienos, kalakutienos, žąsienos patiekalus.
- Į mėsos ir žuvies patiekalus jis beriamas likus 20 min. iki gaminimo pabaigos (kartais prieš gaminimą), į saldžius patiekalus - likus 5 min.
Naminis imbierinis vynas
Ingredientai
- Rudasis cukrus 500 g
- Imbieras 1 vnt. vidutinio dydžio šaknis
- Vanduo 2 l
- Citrinos 3 vnt. geriausia būtų ekologiškos
- Cinamonų lazdelė 1 vnt.
Kaip gaminti
- Cukrų suberkite į puodą ir maišydami kaitinkite. Kai jis pradės lydytis, pamažu, vis maišydami, supilkite vandenį.
- Citrinas švariai nuplaukite ir su visomis žievelėmis supjaustykite gabalėliais.
- Imbiero šaknį sutarkuokite smulkesne tarka.
- Citrinas, imbierus pamaigykite, kad išsiskirtų šiek tiek sulčių ir suberkite į verdantį vandenį su cukrumi. Įmeskite į puodą ir cinamono lazdelę.
- Retkarčiais pamaišydami virkite apie 20 minučių.
- Nukaitę palikite puodą su imbieriniu vynu kelioms valandoms atvėsti ir prisigerti skonio bei aromato.
- Paskui nukoškite supilkite į stiklo butelį ir pastatykite šaltai.
- Patiekite mažose taurelėse. Tinka pagardinti ir žolelių arbatai.
Imbierinė pomidorų ir lęšių sriuba
Ingredientai
- Alyvuogių aliejus 2 valg. š.
- Svogūnai 1 vnt. vidutinio dydžio
- Morkos 2 vnt. vidutinio dydžio
- Česnakai 2 skiltelės
- Imbieras 2 valg. š. šviežiai tarkuotos šaknies
- Pomidorų pasta 1 valg. š.
- Kuminai 2 arbat. š.
- Paprikos 1 arbat. š. milteliai
- Kalendros 1 arbat. š.
- Cinamonas 1 arbat. š. ½
- Rudieji lęšiai 2 puodeliai
- Pomidorai 200 ml trinti arba pomidorų tyrė
- Daržovių sultinys 5 puodeliai
- Druska 1 žiupsnelis pagal skonį
- Pipirai 1 žiupsnelis pagal skonį
Kaip gaminti
- Supjaustykite svogūną, sutarkuokite morkas, supilkite alyvuogių aliejų ir sudėkite į puodą storu dugnu. Troškinkite 5-7 minutes.
- Sudėkite trintas česnakų skilteles, imbierą, pomidorų pastą, prieskonius ir palikite dar kelioms minutėms.
- Į sriubą supilkite lęšius, trintus pomidorus, daržovių sultinį, pagardinkite pipirais ir druska. Virkite 45 minutes. Galite paskaninti liesu jogurtu.
Marinuoti imbierai
Ingredientai
- Imbieras 100 g šaknų
- Druska 1 arbat. š.
- Cukrus 1 valg. š.
- Actas 100 ml ryžių acto vanduo
Kaip gaminti
- Imbierų šaknis nulupkite ir ištrinkite druska. Palikite per naktį.
- Ryte nuplaukite šaltu vandeniu, nusausinkite ir supjaustykite labai plonais griežinėliais. Tai galima padaryti daržovių skustuku. Į dubenėlį supilkite ryžių actą. Suberkite cukrų ir įpilkite du šaukštus vandens.
- Maišykite, kol ištirps cukrus. Imbierus sumeskite į stiklainiuką, užpilkite marinatu, užsukite dangtelį ir laikykite kambario temperatūroje šešias– septynias dienas, imbieras taps švelniai rožinis.
- Vėliau laikykite šaldytuve – iki mėnesio.
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė