Jautiena (raumenys) būna supjaustoma į steikus, file, šonines su kaulais ir kt. arba gali būti naudojama malta. Kitos valgomos dalys yra uodega, liežuvis, skrandžio žarnokai, kepenys, inkstai, širdis, kasa, žarnos, tešmuo. Iš galvijų kaulų verdami sultiniai.
• Jautienai suminkštinti puikiai tinka ir kiviai ne tik citrina, tik jokiu būdu negalima jų padauginti. Kilogramui mėsos visiškai užteks dviejų kivių.
• Kivius paprasčiausiai sutarkuokite ir patepkite jais mėsą, patepus ją laikyti reikėtų maždaug 6 valandas, ne ilgiau, nes jei padauginsite kivių arba jais pateptą mėsą laikysite per ilgai, iš jautienos gali likti tik košė.
• Nepatariama kiviais marinuoti jautienos išpjovos ar nugarinės su T formos kaulu, su tokiu marinatu ruošti galite nugarinės dalis be kaulo ar jautienos kumpį.
• Vertėtų nepamiršti, kad marinuojant jautieną ar ruošiant faršą į jį druskos geriau nedėti, ją barstykite mėsai jau kepant. Dar geriau, jei druskos išvis nenaudosite, – kai mėsa iškeps, išspauskite ant jos citrinos sulčių ir palikite kiek pastovėti. Citrina mėsai suteiks reikiamo sūrumo.
Jautienos didkepsnis su prieskoniniu sviestu
Ingredientai
- Jautiena 300 g išpjova
- Alyvuogių aliejus 2 valg. š. šlakelis
- Sviestas 100 g
- Citrinos 1 vnt. žievelės ir sultys
- Česnakai 4 skiltelės
- Krapai 1 arbat. š. kapotų
- Petražolės 1 arbat. š. kapotos
- Bazilikai 1 arbat. š. kapotų
- Druska 1 žiupsnelis
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis malti
Kaip gaminti
Kepsnys turi būti 2,5–3 cm storio ir sverti apie 300 g, kad kepdamas neišsausėtų.
- Mėsą iš abiejų pusių įtrinkite pipirais, aptepkite aliejumi ir palikite 6 val. pasimarinuoti.
- Į smulkintuvą sudėkite sviestą, citrinos žievelę ir sultis, česnakus, prieskonines žoleles, pasūdykite ir įberkite pipirų, viską susmulkinkite.
- Sviestą susukite į maistinę plėvelę ir apie valandą pašaldykite. Marinuotą mėsą kepkite labai įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių po tris minutes. Be reikalo nevartykite, nebadykite. Iki norimo iškepimo laipsnio kepsnį baikite kepti 160 C karštumo orkaitėje.
- Paruoštą patiekalą pasūdykite ant viršaus uždėkite sviesto gabalėlį. Prie didkepsnio tinka paduoti sojų padažo, gruzdintų bulvyčių ir grilyje keptų daržovių.
Befstrogenas
Ingredientai
- Jautiena 500 g kryžinės
- Sultinys 500 ml naminio
- Morkos 1 vnt.
- Svogūnai 1 vnt.
- Pievagrybiai 200 g
- Marinuoti svogūnėliai 4 vnt.
- Miltai 1 valg. š.
- Garstyčios 1 valg. š.
- Pomidorų pasta 1 valg. š.
- Alyvuogių aliejus 2 valg. š. šlakelis
- Čiobreliai 1 žiupsnelis šviežių lapelių
- Druska 1 žiupsnelis
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis malti
Kaip gaminti
- Dideliame puode storu dugnu įkaitinkite aliejų. Mėsą supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais arba juostelėmis, pabarstykite miltais ir sudėkite į puodą, maišydami mentele kepinkite penkias minutes.
- Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, morką griežinėliais, sudėki teį puodą su mėsa, kepinkite, kol daržovės suminkštės. Supilkite sultinį, pasūdykite. Troškinkite apie 40 min.
- Troškinį pagardinkite garstyčiomis, pomidorų pasta, pipirais. Sudėkite į keturias dalis perpjautus pievagrybius, marinuotus svogūnėlius. Ant silpnos ugnies troškinkite dar dešimt minučių.
- Patiekiant pabarstykite sviežiais čiobreliais. Labai tinka valgyti su bulvių koše ir marinuotomis daržovėmis.
Receptas iš žurnalo „Virtuvės paslaptys“
Marokietiška jautiena su slyvomis
Ingredientai
- Alyvuogių aliejus 2 st.
- Jautiena 400 g kubeliais supjaustytos filė
- Raudonasis svogūnas 1 vnt. smulkiai supjaustytas
- Bulvės 1 vnt. kubeliais supjaustyta
- Morkos 1 vnt. kubeliais supjaustyta
- Cinamonas 4 g
- Kalendros 4 g maltų
- Kmynai 4 g maltų
- Pomidorai 400 g konservuotų
- Slyvos 16 vnt. šviežių
- Česnakai 3 skiltelės
- Sezamo sėklos 20 g
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 160 °С. Į didelę keptuvę supilkite alyvuogių aliejų. Įkaitus jam, dėkite gabaliukais supjaustytą jautieną ir suberkite prieskonius. Kepkite kelias minutes pamaišydami, kol mėsa apskrus.
- Apkeptą su prieskoniais mėsą dėkite į karščiui atsparų indą. Paskui kelias minutes keptuvėje pakepkite susmulkintą svogūną, morką, sudėkite česnaką, konservuotus pomidorus, kubeliais supjaustytą bulvę ir patroškinkite.
- Sumaišykite mėsą su daržovėmis, išdėliokite ant viršaus nuplautas, nusausintas ir per pusę perpjautas be kauliukų slyvas odele į viršų. Uždenkite indą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 30 minučių. Paskui ištraukite ir užbarstykite sezamų sėklų, vėl dėkite į orkaitę ir kepkite dar apie 30–40 min., kol mėsa suminkštės.