Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Trys receptai su jūros gėrybėmis

Lietuviai vis dažniau mėgaujasi jūros gėrybėmis: žuvimi, moliuskais, krabais, langustais, krevetėmis, kalmarais ir t.t. Jūros gėrybės yra mažai koloringos, jose yra gausu Omega-3 riebiųjų rūgščių, vitaminų bei mineralų.
Jūrų gėrybės
Jūrų gėrybės / Fotolia nuotr.

Jūros gėrybes galima ruošti su daržovėmis, makaronais, ryžiais, vaisiais, gardinti alyvuogių aliejumi ir pan. Jūros gėrybes galima kepti, virti, iš jų gaminti salotas. Kai kurias galima valgyti ir termiškai neapdorotas, tuomet išlieka visos maistingosios medžiagos.

Partnerio nuotr./Palink pataria

  • Reikia žinoti, kad sudėtos į vandenį šviežios midijos nuskęsta, o visas vandens paviršiuje likusias midijas būtina išmesti. 
  • Labai svarbu įsidėmėti, jog moliuskų neapdorotų valgyti negalima: midijas, razorus ir t.t. būtina paruošti. 
  • Aštuonkojus galima valgyti ir šviežius (carpacho), ir pagamintus. Šį jūros gyvį virti reikia apie valandą, į vandenį įdėjus druskos, citrinos, pipirų. Svarbiausia neišimti per anksti, bet ir nepervirti. Jį taip pat galima kepti orkaitėje. 
  • Valgymui jūros gėrybės patiekiamos šviežios, šaldytos, džiovintos, marinuotos, rūkytos – priklausomai nuo jų rūšies, įpročių, pomėgių ir skonio.

Midijos su vynu

Fotolia nuotr./Midijos su vynu
Fotolia nuotr./Midijos su vynu

Ingredientai

  • Midijos 600 g šaldytų arba šviežių
  • Aitrioji paprika 1 vnt. nedidelis gabalėlis
  • Imbieras 1 vnt. nedidelis gabalėlis šaknies
  • Vynas 200 ml balto sauso
  • Svogūnai 1 vnt.
  • Česnakai 2 skiltelės
  • Citrinos 1 vnt. pagal skonį citrinų sulčių
  • Sviestas 1 valg. š.
  • Druska 1 arbat. š. pagal skonį
  • Pipirai 1 arbat. š. pagal skonį
  • Petražolės 1 arbat. š. pagal skonį

Kaip gaminti

  1. Šviežias midijas su geldelėmis šepetėliu švariai nuplaukite po tekančiu vandeniu, kad neliktų jokių nešvarumų, nuplėškite plaušelius, kabančius ties geldelių sandūra. Jeigu naudosite šaldytas midijas, jas atšildykite kambario temperatūroje ir gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu.
  2. Midijas sumeskite į storasienį puodą su verdančiu vandeniu, puodą uždenkite ir truputį pakaitinkite, kad jos lengvai atsivertų. Geldeles, kurios neprasivėrė, išmeskite.
  3. Visas daržoves ir prieskonius susmulkinkite.
  4. Pirmiausia didelėje keptuvėje svieste pakepinkite svogūnus ir česnakus, tada sumeskite aitriąsias paprikas ir imbierus, po penkių minučių supilkite vyną ir kaitinkite apie 5 min., sudėkite midijų geldeles, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, citrinų sultimis, apie 5 min. patroškinkite ir tiekite.

Krevetės su makaronais

Fotolia nuotr./Krevetės su makaronais
Fotolia nuotr./Krevetės su makaronais

Ingredientai

  • Makaronai 300 g plonų makaronų
  • Krevetės 300 g šviežių
  • Svogūnai 1 vnt.
  • Česnakai 2 skiltelės
  • Aliejus 50 ml kepimui
  • Vynas 100 ml baltojo sauso
  • Grietinėlė 300 ml riebios
  • Druska 1 žiupsnelis
  • Juodieji pipirai 1 žiupsnelis
  • Petražolės 1 valg. š. kapotų

Kaip gaminti

  1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje su trupučiu aliejaus, kaip nurodyta ant pakuotės, bet nepervirkite, kad neištižtų.
  2. Svogūną ir česnako skilteles nulupkite, smulkiai sukapokite ir kepinkite aliejuje ant vidutinės ugnies, kol dailiai pagels.
  3. Supilkite vyną ir virkite, kol pusė jo nugaruos. Tada supilkite grietinėlę, viską gerai išmaišykite ir kaitinkite, kol padažas šiek tiek sutirštės, tada pagardinkite druska ir pipirais.
  4. Į atskirą keptuvę įpilkite aliejaus ir jame iškepkite išlukštentas krevetes, tada suverskite jas į padažą ir pagardinkite kapotomis petražolėmis.
  5. Makaronus išdalykite į lėkštes, tada apliekite krevečių padažu. Salotas tiekite karštas.

Kulinaro patarimas. Jei padažui rinksitės krevetes sūryme, jų nekepinkite – iškart sumeskite į padažą ir tik truputėlį pakaitinkite.

Paelija su jūros gėrybėmis

Fotolia nuotr./Paelija
Fotolia nuotr./Paelija

Ingredientai

  • Ryžiai 300 g
  • Vištiena 100 g filė
  • Česnakai 4 skiltelės
  • Svogūnai 2 vnt.
  • Pomidorai 2 vnt.
  • Šaldyti žirneliai 125 g
  • Rozmarinai 1 arbat. š. pagal skonį
  • Raudonėliai 1 arbat. š. pagal skonį
  • Šafranas 1 arbat. š. pagal skonį
  • Vištienos sultinys 500 ml
  • Alyvuogių aliejus 4 valg. š.
  • Citrinos 1 vnt. kelios skiltelės
  • Maišelis šaldytų jūrų gėrybių 1 vnt.
  • Druska 1 arbat. š. pagal skonį
  • Pipirai 1 arbat. š. pagal skonį

Kaip gaminti

  1. Jūrų gėrybes atšildykite ir apie 2 min. pavirkite vištienos sultinyje, tada sultinį perkoškite į atskirą indą, o jūrų gėrybes nuvarvinkite.
  2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite aliejuje didelėje gilioje plokščiadugnėje keptuvėje dviem rankenomis. Tokioje ruošiamą paeliją galėsite lengvai pakratyti, nes jos maišyti nepatartina.
  3. Kai svogūnai pasidarys permatomi, sumeskite smulkintą vištienos filė.
  4. Pomidorų galus įpjaukite, juos nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę, minkštimą susmulkinkite ir sumeskite į keptuvę su svogūnais ir vištiena. Viską kiek pakaitinkite, tada suberkite žirnelius, pagardinkite šafranu, keletą kartų krestelėkite ir dar 3 min. pakepkite.
  5. Daržoves išgriebkite, sudėkite į atskirą indą, o į nuo daržovių likusį skystį suberkite ryžius, juos kepkite, kol pasidarys permatomi, tada supilkite nuo jūrų gėrybių likusį sultinį, keptuvę uždenkite ir kaitinkite ant silpnos ugnies apie 35 min.
  6. Į išvirtus ryžius įmaišykite vištieną su daržovėmis, jūrų gėrybes, berkite visas prieskonines žoleles, paeliją pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, vėl pakratykite, tada dar apie 8 min. pakaitinkite, kol išgaruos visas skystis.
  7. Tiekite apšlakstytą citrinų sultimis.

Daugiau idėjų šventiniam stalui rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos