Smidrų skonis toks švelnus ir subtilus, kad nereikia iš jų gaminti jokių įmantrių patiekalų. Smidrų ūgliai paprastai švariai nuplaunami, stati sustatomi į puodą (viršūnėlės neturi būti apsemtos) ir keletą minučių paverdami.
Paskui išgriebiami iš puodo, apšlakstomi alyvuogių aliejumi ir pabarstomi tarkuotu brandintu sūriu. Virtus smidrus galima valgyti ir su įvairiais mėgstamais padažais, gardinti jais salotas.
- Šparagai turi dvi valgomas dalis: storą šaknį ir gležną, liesą stiebą.
- Šparaguose yra įspūdingas kiekis kalio, daug folio rūgšties, vitamino B, vitamino K, turi vitamino A, C.
- Virtų šparagų puodelyje yra net 3,6 g skaidulų ir tik 40 kalorijų.
Nesaldus pyragas su smidrais, kumpiu ir sūriu
Ingredientai
- Sviestas 100 g tešlai
- Aliejus 2 valg. š. 1 - tešlai ir 1 - įdarui
- Vanduo 3 valg. š. tešlai
- Druska 2 arbat. š. 1 arbat. š. - tešlai ir ¼ arbat. š. - įdarui
- Cukrus 1 valg. š. tešlai
- Miltai 170 g tešlai
- Svogūnai 1 vnt. įdarui
- Kumpis 150 g mėgstamo - įdarui
- Kiaušiniai 2 vnt. didelių arba 3 maži - įdarui
- Grietinėlė 125 ml riebios - įdarui
- Pienas 85 ml įdarui
- Juodieji pipirai 1 arbat. š. ¼ maltų - įdarui
- Itališkos džiovintos žolelės (mėgstamų - įdarui) 1 žiupsnelis
- Sūris 100 g tarkuoto, kietojo - įdarui
- Smidrai 6 vnt. 6 - 8 - įdarui
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo indą.
- Paruoškite pyrago tešlą. Į dubenį sudėkite sviestą, supilkite aliejų, vandenį, suberkite druską ir cukrų.
- Pakaitinkite dubenį mikrobangų krosnelėje (arba orkaitėje), kol masė ims burbuliuoti.
- Suberkite į dubenį miltus ir išmaišykite.
- Paruošta tešla išklokite pasiruošto kepimo indo dugną ir sieneles.
- Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10–15 minučių, kol tešla taps gražiai auksinės spalvos.
- Pasiruoškite įdarą. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite smulkiai sukapotus svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
- Į tą pačią keptuvę sudėkite kubeliais pjaustytą kumpį ir pakepinkite, kol gražiai apskrus. Taip pat išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
- Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, grietinėlę, pieną, druską, juoduosius pipirus ir žoleles. Įmaišykite tarkuotą kietąjį sūrį.
- Kietuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Jei smidrai storesni, bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies. Sudėkite smidrus į sietelį, o šį uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu. Uždenkite dangtį ir pagarinkite smidrus apie 5–7 minutes, kol suminkštės. Tuomet perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite.
- Pyrago pagrindui iškepus, išimkite iš orkaitės. Ant dugno paskleiskite kepintus svogūnus ir kumpį.
- Ant viršaus užpilkite kiaušinių ir sūrio plakinį. Išdėliokite smidrus.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 minutes, kol pyrago įdaras sutvirtės ir gražiai apskrus. Išjunkite orkaitę ir palikite pyragą pastovėti dar apie 5–10 minučių.
- Pjaustykite gabalėliais ir patiekite dar šiltą.
Bulviniai sklindžiai su lašiša
Ingredientai
- Bulvės 3 vnt. 3 - 4 - vidutinio dydžio
- Kiaušiniai 2 vnt. trynių
- Sūris 1 valg. š. tarkuoto kietojo sūrio
- Krakmolas 1 valg. š.
- Česnakai 2 skiltelės 1 - sklindžiams ir 0,5 smulkintos - sūrio masei
- Druska 1 žiupsnelis
- Aliejus 100 ml kepimui
- Kreminė varškė 180 arbat. š. tepamo sūrelio - sūrio masei
- Krapai 1 valg. š. smulkintų - sūrio masei
- Citrinos 1 vnt. 0,5 arbat. š. - sulčių - sūrio masei
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis sūrio masei
- Lašiša 15 vnt. sūdytos 15 - 18 plonai pjaustytų juostelių
- Smidrai 4 vnt. konservuoti ūgliai
Kaip gaminti
- Bulves sutarkuokite plonais šiaudeliais, palikite 10 minučių, nuspauskite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Sudėkite likusius produktus, išmaišykite. Įkaitintame aliejuje iškepkite nedidelius blynelius. Sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
- Sūrio masei sumaišykite visus produktus.
- Patogiausia sūrio masę spausti ant blynelių pro tūtelę, taip pat ją galima dėti ir šaukštu.
- Ant viršaus iš lašišų susukite gėlytes.
- Puoškite smidrais, pabarstykite krapais.
Smidrų ir špinatų „Tortino“
Ingredientai
- Smidrai 225 g
- Špinatai 2 sauja
- Kiaušiniai 5 vnt. dideli
- Laiškiniai svogūnai 1 vnt.
- Sviestas 10 g
- Čiobreliai 1 arbat. š. smulkinto
- Pienas 1 valg. š.
- Parmezano sūris 1 valg. š. tarkuoto
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis malti
Kaip gaminti
- Nuvalytus smidrus supjaustykite 2,5 cm ilgio gabalėliais, svogūnėlį smulkiai sukapokite, nuo špinatų nupjaustykite kietesnius kotelius.
- Smidrus sumeskite į verdantį vandenį, 3 min. pavirkite, nukoškite, perliekite šaltu ir nuvarvinkite.
- Keptuvėje išlydytame svieste trumpai pakepinkite svogūnus, sudėkite špinatus, įberkite čiobrelių. Troškinkite, kol špinatų lapai suglebs.
- Masę sukrėskite į apkepo indą, ant viršaus paskleiskite apvirtus smidrus.
- Kiaušinius išplakite su pienu, suberkite sūrį, pagardinkite pipirais, išmaišykite ir supilkite ant paruoštų daržovių. Indą kelis kartus krestelėkite, kad kiaušinių plakinys tolygiai pasiskirstytų. Kepkite 200 °C orkaitėje 15 min.
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė