Veršiena yra liesa mėsa, ypač tinkama dietinei mitybai. Vertingiausios jos dalys – nugarinė ir kumpis, kurias patartina kepti arba troškinti. Kalbant apie veršienos mentę, krūtininę ar galūnių mėsą – ji yra kietesnė, tad ją reikia ilgiau virti. Ji puikiai tinka troškinio gaminimui.
- Nuplautą mėsą gerai nusausinkite, nes šlapia prastai kepa.
- Jei norite skaniai paruošti veršieną, porą valandų mirkykite ją piene.
- Vertingiausios veršienos dalys – nugarinė ir kumpis, kurias patartina kepti arba troškinti.
Veršienos kepsnys
Ingredientai
- Veršiena 600 g filė arba nugarinės
- Penkių rūšių pipirų mišinys 3 valg. š.
- Alyvuogių aliejus 50 ml
- Vynas 400 ml raudonojo sauso
- Bruknės (šviežios) 100 g
- Cukrus 3 valg. š.
- Imbieras 1 arbat. š. žiupsnelis
- Druska 1 arbat. š. pagal skonį
Kaip gaminti
- Nuplautą ir popieriniu rankšluosčiu nusausintą mėsą supjaustykite maždaug 2 cm storio porcijos dydžio gabalais.
- Pipirus suberkite į specialų grūstuvą ir kiek pasmulkinkite.
- Mėsos gabalus aptepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, apvoliokite pipirais, dėkite ant virš karštų žarijų įtaisytų grotelių ir kepkite iš abiejų pusių 5–7 minutes.
- Kol mėsa kepa, paruoškite padažą. Į keptuvę supilkite vyną, suberkite cukrų, sudėkite bruknes ir kaitinkite, kol uogos suminkštės. Gautą masę perpilkite per sietelį, jame likusias uogas pertrinkite. Vėl supilkite padažą į keptuvę, įberkite žiupsnelį imbiero ir pakaitinkite, kol kiek sutirštės (jei reikia, dar įberkite cukraus, druskos).
- Karštus didkepsnius dėkite į pašildytas lėkštes ir apliekite karštu padažu.
Veršienos „medalionai“
Ingredientai
- Veršiena 800 g veršiuko kumpio
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis šviežiai maltų
- Muskatas 1 arbat. š. pagal skonį
- Itališkų žolelių mišinys 1 žiupsnelis
- Druska 1 žiupsnelis
- Citrinos 2 vnt. sulčių
- Vynas 100 ml sauso rausvojo
- Alyvuogių aliejus 100 ml
- Medus 150 g 0,5 stiklinės skysto dirbtinio
- Balzaminis actas 6 valg. š. 0,5 stiklinės
- Špinatai 100 g šviežių
- Pievagrybiai 150 g šviežių
Kaip gaminti
- Nuplautą ir popieriniu rankšluosčiu nusausintą mėsą supjaustykite dviejų trijų kąsnių dydžio gabalėliais.
- Apibarstykite maltais juodaisiais pipirais, muskatais, itališkų žolelių mišiniu, apšlakstykite citrinų sultimis, sausu rausvuoju vynu, alyvuogių aliejumi. Kiek pamaigiusi švariomis rankomis, palikite porai valandų marinuotis.
- Mėsos gabalėlius vieną šalia kito išdėliokite kepimo maišelyje, jį užriškite ir kiškite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 40 min.
- Nuplautus ir nusausintus pievagrybius supjaustykite griežinėliais ir kelias minutes pakepinkite svieste.
- Išgriebusi į keptuvę sukrėskite medų, supilkite balzaminį actą ir maišydama kaitinkite, kol masė sutirštės (apie 20 min.). Įmaišykite pievagrybius.
- Karštu padažu apliekite lėkštėse išdėliotus mėsos gabalėlius. Tiekite su aliejumi ir citrinų sultimis apšlakstytais šviežiais špinatais.
Kiufta
Ingredientai
- Veršiena 500 g
- Svogūnai 1 vnt. mažas
- Kiaušiniai 1 vnt.
- Konjakas 50 ml
- Vanduo 1 st. 3/4 st. vandens arba pieno
- Druska 1 žiupsnelis
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis malti
- Aitrioji paprika 1 žiupsnelis
- Sviestas 100 g
Kaip gaminti
- Ruošdami šį patiekalą armėnai mėsą išmuša ant akmens – iki faršo konsistencijos. Tačiau mėsą galima ir sumalti.
- Maldami po truputį supilkite vandenį (arba pieną). Faršą sudėkite į dubenį, supilkite konjaką, įmuškite kiaušinį, sudėkite smulkintus svogūnus, pagardinkite pipirais, pasūdykite ir tada 20–25 min. maišykite.
- Turi išeiti vienalytė apyskystė mėsos masė. Iš jos suformuokite du didelius kukulius ir dėkite į puode verdantį vandenį.
- Virkite apie pusvalandį (nugraibant putas). Patiekti galima atpjautą gabalėlį įvyniojus į lavašą su sviesto padažu.
Receptas iš žurnalo "Virtuvės paslaptys".
Daugiau idėjų šventiniam stalui rasite čia.