Orkaitėje kepta kiaulienos mentė su medumi ir garstyčiomis
123RF.com nuotr./Kiaulienos kepsnys
Ingredientai:
- 1,5–2 kg kiaulienos mentės (arba kumpio)
- 4 šaukštai medaus
- 3 šaukštai Dižono garstyčių
- 4 česnako skiltelės, sutrintos
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštelis džiovinto rozmarino
- 1 šaukštelis džiovinto čiobrelio
- Druska ir pipirai pagal skonį
Paruošimas:
- Sumaišykite medų, garstyčias, česnaką, alyvuogių aliejų, rozmariną, čiobrelį, druską ir pipirus. Šiuo mišiniu įtrinkite kiaulienos mėsą. Marinuokite šaldytuve bent 2 valandas (geriausia palikti per naktį).
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Sudėkite kiaulieną į kepimo skardą, uždenkite folija ir kepkite apie 2 valandas. Paskutines 30 minučių foliją nuimkite, kad mėsa apskrustų.
- Supjaustykite plonomis riekelėmis ir patiekite su keptomis bulvėmis arba šventinėmis daržovėmis. Skonis nuostabus, o mėsa – sultinga ir kvapni.
Kepti kiaulienos šonkauliai su slyvų padažu
„Maxima“ nuotr./Kiaulienos šonkauliai
Ingredientai:
- 1,5 kg kiaulienos šonkaulių
- 200 g slyvų (galite naudoti džiovintas arba šviežias)
- 1 stiklinė raudono vyno
- 2 šaukštai sojų padažo
- 2 šaukštai medaus
- 3 česnako skiltelės, sutrintos
- 1 šaukštas džiovinto raudonėlio
- Druska ir pipirai pagal skonį
Paruošimas:
- Į dubenį sudėkite vyną, sojų padažą, medų, česnaką, raudonėlį, druską ir pipirus. Šiuo marinatu įtrinkite šonkaulius, uždenkite ir palikite šaldytuve bent 2 valandas.
- Įkaitinkite orkaitę iki 170°C. Šonkaulius sudėkite į kepimo skardą, uždenkite folija ir kepkite apie 1,5 valandos.
- Slyvas smulkiai supjaustykite ir sudėkite į puodą kartu su šiek tiek vyno, sojų padažu ir medumi. Troškinkite ant silpnos ugnies, kol padažas taps tirštas ir slyvos suirs.
- Kai šonkauliai iškeps, nuimkite foliją, patepkite slyvų padažu ir kepkite dar 15 minučių, kol apskrus.
- Patiekite šonkaulius su padažu. Šis patiekalas yra saldžiarūgštis, puikiai derantis prie šventinio stalo.
Kiaulienos kepsnys su obuolių ir cinamono glazūra
Shutterstock nuotr./Kiaulienos kepsnys
Ingredientai:
- 1,5 kg kiaulienos nugarinės arba sprandinės
- 3 obuoliai, supjaustyti skiltelėmis
- 3 šaukštai medaus
- 1 šaukštas cinamono
- 2 šaukštai sviesto
- 1 šaukštas balzaminio acto
- Druska ir pipirai pagal skonį
Paruošimas:
- Kiaulieną įtrinkite druska, pipirais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus. Įkaitinkite keptuvę ir apskrudinkite mėsą iš abiejų pusių, kol ji įgaus auksinę spalvą.
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite obuolių skilteles, apibarstykite cinamonu, supilkite medų ir balzaminį actą. Troškinkite kelias minutes, kol obuoliai taps minkšti ir aromatingi.
- Sudėkite mėsą į kepimo skardą, užpilkite dalį obuolių glazūros. Kepkite orkaitėje 180°C temperatūroje apie 1,5 valandos. Kas 30 minučių aptepkite glazūra, kad mėsa įgautų skonį ir būtų sultinga.
- Patiekite su obuolių skiltelėmis ir papildoma glazūra. Šis patiekalas turi subtilų saldumo ir prieskonių skonį, puikiai tinkantį šventėms.