Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turtinga istorija ir puikus skonis: sluoksniuotas obuolių, aguonų ir riešutų pyragas

Savaitgalis – pats tas metas kepti įmantresnį pyragą, kuris leis pamedituoti minkant, malant ir maišant, o vėliau apdovanos nekasdieniu skanėstu. Pyragas, kurio receptą siūlome, išties neeilinis. Jo istorija skaičiuoja bent šimtmetį, driekiasi per kelias valstybes, o ingredientai nors ir nėra sudėtingi, taip suderinami ir susluoksniuojami, jog gimsta neprilygstamas rezultatas.
Sluoksniuotas obuolių, aguonų ir riešutų pyragas
Sluoksniuotas obuolių, aguonų ir riešutų pyragas / Vida Press nuotr.

Šio pyrago istorija skaičiuoja mažų mažiausiai 100 metų, o šiais laikais jo galima rasti kai kuriose Austrijos sostinės Vienos kavinėse, kur jis vadinamas „fächertorte“. Tai aukštas sluoksniuotas kepinys, kuriame trapios tešlos apvalkale sugulę keli sluoksniai, papildantys vienas kitą skoniu, aromatais ir drėgnumu. Šis kepinys iki karo buvo populiarus šventinis skanėstas žydų namuose, kur jis keptas Jom Kipuro šventei.

Beje, panašus pyragas randamas ir Vengrijos žydų virtuvėje, jo ingredientai panašūs, tik tešlos ten atsiranda ir pyrago viduje, o ir vadinamas jis kitaip – „flódni“.

Susiruošus kepti šį pyragą, daugiausia laiko atims įdaro ir tešlos paruošimas, tačiau galutinis rezultatas vertas įdėto laiko ir pastangų, juolab jog Lietuvos kavinėse ir kepyklose nieko panašaus nerasite, tad belieka kepti namie.

Ingredientai (2022 cm skersmens kepimo formai nusegamais kraštais):

tešlai:

  • 250 g miltų;
  • 100 g cukraus;
  • 125 g šalto sviesto;
  • 1 didelis kiaušinis;
  • žiupsnis druskos;
  • 0,5 citrinos nutarkuota žievelė.

obuolių sluoksniui:

  • 3 dideli kieti obuoliai (pvz., „Granny Smith“ rūšies);
  • 50 g cukraus;
  • 50 g razinų;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus ar vanilės pastos;
  • 2 valg. šaukšt. kokybiško romo ar brendžio.

aguonų sluoksniui:

  • 150 g aguonų, sumaltų (galite pirkti iškart sumaltas arba sumalti patys);
  • 30 g cukraus;
  • 1 valg. šaukšt. medaus;
  • 60 ml pieno;
  • 0,5 citrinos nutarkuota žievelė;
  • 1 valg. šaukšt. kokybiško romo ar brendžio;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus ar vanilės pastos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais