Šio pyrago istorija skaičiuoja mažų mažiausiai 100 metų, o šiais laikais jo galima rasti kai kuriose Austrijos sostinės Vienos kavinėse, kur jis vadinamas „fächertorte“. Tai aukštas sluoksniuotas kepinys, kuriame trapios tešlos apvalkale sugulę keli sluoksniai, papildantys vienas kitą skoniu, aromatais ir drėgnumu. Šis kepinys iki karo buvo populiarus šventinis skanėstas žydų namuose, kur jis keptas Jom Kipuro šventei.
Beje, panašus pyragas randamas ir Vengrijos žydų virtuvėje, jo ingredientai panašūs, tik tešlos ten atsiranda ir pyrago viduje, o ir vadinamas jis kitaip – „flódni“.
Susiruošus kepti šį pyragą, daugiausia laiko atims įdaro ir tešlos paruošimas, tačiau galutinis rezultatas vertas įdėto laiko ir pastangų, juolab jog Lietuvos kavinėse ir kepyklose nieko panašaus nerasite, tad belieka kepti namie.
Ingredientai (20–22 cm skersmens kepimo formai nusegamais kraštais):
tešlai:
- 250 g miltų;
- 100 g cukraus;
- 125 g šalto sviesto;
- 1 didelis kiaušinis;
- žiupsnis druskos;
- 0,5 citrinos nutarkuota žievelė.
obuolių sluoksniui:
- 3 dideli kieti obuoliai (pvz., „Granny Smith“ rūšies);
- 50 g cukraus;
- 50 g razinų;
- 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus ar vanilės pastos;
- 2 valg. šaukšt. kokybiško romo ar brendžio.
aguonų sluoksniui:
- 150 g aguonų, sumaltų (galite pirkti iškart sumaltas arba sumalti patys);
- 30 g cukraus;
- 1 valg. šaukšt. medaus;
- 60 ml pieno;
- 0,5 citrinos nutarkuota žievelė;
- 1 valg. šaukšt. kokybiško romo ar brendžio;
- 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus ar vanilės pastos.