Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Tyrimas parodė, kad daugiau nei pusė lietuvių Kalėdoms patiekalus gamina patys

Daugeliui tautiečių džiaugsmą teikia ne tik pačios metų pabaigos šventės, bet ir pasiruošimas joms. Ir vyresnės, ir jaunesnės kartos atstovai su malonumu ruošia tradicinius šventinius patiekalus, taip pat nebijo ir naujovių. Tiesa, vyresni žmonės labiau nei jaunimas yra linkę maistą šventėms gamintis patys.
Kepta višta
Kepta višta / Vida Press nuotr.

Tai matyti ir iš prekybos tinklo IKI užsakymu atliktos visuomenės nuomonės apklausos. Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad 54 proc. šalies gyventojų visus reikiamus produktus nusiperka parduotuvėse ir iš jų patys namuose gamina šventinio stalo patiekalus.

Prekybininkai pažymi, kad daugelyje šeimų Lietuvoje patiems ruošti maistą šventėms yra tapę tradicija, tačiau vis dažniau perkami ir jau paruošti gaminiai.

Atliktos apklausos duomenimis, dažniausiai jau pagamintus lietuviai perka konditerijos gaminius – tortus, pyragus, vyniotinius ir pyragaičius.

Daugiau nei trečdalis (34 proc.) lietuvių jų nesiryžta, nemoka ar neturi laiko pasigaminti patys. 18 proc. šalies gyventojų švenčių stalui perka paruoštus mėsos gaminius – įdarytą paukštieną, žuvį, mėsos vyniotinius, šaltieną, o daugiau nei dešimtadalis (11 proc.) tokiu būdu švenčių stalą papildo parduotuvėse pagamintomis mišrainėmis ar silkių patiekalais.

„Dažna šeimininkė turi savus, dažnai netgi iš kartos į kartą perduodamus įvairių šventinių patiekalų receptus, todėl nelaužo tradicijos ir daugelį švenčių stalo skanėstų gamina namuose. Tam paprastai ruošiamasi iš anksto – sudaromas sąrašas reikalingų produktų, planuojami didesni apsipirkimai parduotuvėse“, – sako prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.

Vida Press nuotr./Moteris ruošia maistą
Vida Press nuotr./Moteris ruošia maistą

Vis tik, anot prekybos tinklo atstovės, šventėms vis labiau artėjant išauga ir jau paruoštų gaminių pardavimai. Tai lemia, jog daugelis Kalėdų laikotarpiu turi įvairiausių šventinių reikalų ir rūpesčių, todėl ne visus norimus patiekalus spėja ar turi galimybes pasigaminti namuose patys.

„Bendra tendencija yra tokia, kad lietuviai ant savo švenčių stalo apskritai nori įvairesnio maisto, todėl vis dažniau šalia tradicijų laikymosi nebijo ir paeksperimentuoti, naujai interpretuoti įprastus patiekalus“, – pastebi B.Čaikauskaitė.

Labiausiai visus šventinius patiekalus namuose pasigaminti patys yra linkę Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio gyventojai.

Įdomu, kad labiausiai visus šventinius patiekalus namuose pasigaminti patys yra linkę Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio gyventojai. Net 68 proc. jų atskleidė nusiperkantys visus reikalingus produktus ir iš jų pasigaminantys maistą šventėms. Taip elgiasi ir 54 proc. kaimo, 51 proc. Vilniaus bei 46 proc. likusių miestų gyventojų.

Vida Press nuotr./Kepti paruošta višta
Vida Press nuotr./Kepti paruošta višta

Be to, apklausos duomenimis, vyresni gyventojai labiau nei jaunimas yra linkę maistą šventėms gamintis patys. Tik 44 proc. 18–29 metų amžiaus lietuvių visus šventinius patiekalus pasigamina namuose. Palyginimui, tai daro pusė 30–39 metų amžiaus lietuvių ir 54 proc. 40–49 metų amžiaus tautiečių. Ši dalis dar didesnė tarp 50–59 (55 proc.) ir 60–69 (63 proc.) metų amžiaus lietuvių. Taip elgiasi ir 60 proc. vyriausių (70–74 metų amžiaus) Lietuvos gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos