Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Unikalus receptas: taip lašišą kepa žymiausi pasaulio šefai

Lašiša – riebi, skani, sultinga žuvis, tačiau kartais kepant ji linkusi išsausėti. Nuo to apsidrausti galima įvyniojant žuvį į foliją ar kepimo popierių. Tačiau galima panaudoti ir paprasčiausią druską. Kaip tai padaryti, pranešime žiniasklaidai dalinasi Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Kepta lašiša
Kepta lašiša / Shutterstock nuotr.

Lašišą, užklotą sodriu druskos sluoksniu, kepa ir žymiausi pasaulio šefai. Toks metodas turi daug privalumų – jis nereikalauja daug darbo, reikia vos kelių paprasčiausių ingredientų, o žuvis būna sultinga ir neriebi. Pasak Gailės Urbonavičiūtės, taip kepama lašiša neišsausėja, kaip kartais nutinka ruošiant kitais būdais, ir jai paruošti net nereikės jokių riebalų.

„Šiame recepte druska tampa natūraliu barjeru, kuris lašišoje sulaikys drėgmę, skonį, aromatą. Tikrai nereikia baimintis, kad žuvis bus per sūri. Iš pradžių druskos mišinys bus drėgnas, o kepant išdžius, todėl druska pluta neįsigers į pačią mėsą“, – pažymi maisto gamybos žinovė.

Lašiša patraukli ir tuo, kad šios žuvies mėsa pati savaime yra skani, todėl nereikia daug priedų, kurie pabrėžtų natūralų skonį ir aromatą. Pasak G. Urbonavičiūtės, šiam receptui visiškai pakanka tik druskos, tačiau lašišą galima paskaninti ir šviežiais žalumynais, pavyzdžiui, krapais, petražolėmis, ir keliomis šviežios citrinos riekelėmis. Toks patiekalas bus gaivus, vasariškas ir atrodys įspūdingai.

Druskoje kepta lašiša su šviežiomis žolelėmis

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: apie 50 min. (5 min. ruošti ir apie 40-60 min. kepti)

Reikės:

  • 1 šviežios skrostos lašišos su galva ir uodega,
  • 2 kg druskos,
  • pipirų.
  • Taip pat papildomai, jeigu norite: šviežių krapų, šviežių petražolių, rozmarinų, 1 citrinos, 1 česnako skiltelės.

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę arba kepsninę iki 200 °C temperatūros. Paruoškite pakankamai didelį kepimo indą, kad jame tilptų žuvis ir nesiliestų prie šonų.

Žuvį iš vidaus ir išorės patrinkite pipirais. Jei norite, į jos pilvą pridėkite šviežių žalumynų, citrinos skiltelių, česnako, nors žuvis bus skani ir be šių priedų.

Kepimo indo dugną išklokite maždaug 1,5 cm druskos sluoksniu. Ant jo padėkite žuvį ir ją visą gausiai užklokite druska, kad nesimatytų nė trupučio odos. Druską lengvai apipurkškite vandeniu. Arba, kad druska būtų lengviau užkloti žuvį, ją iš pradžių sumaišykite su šiek tiek vandens, kad gautumėte į drėgną smėlį panašų mišinį ir juo aplipdykite žuvį.

Kepkite apie 40-60 minučių, priklausomai nuo žuvies dydžio. Leiskite pravėsti, tuomet įpjaukite druskos plutą ir nuimkite nuo žuvies, taip pat nulupkite odą. Skanu taip iškeptą lašišą valgyti tiek karštą, tiek šaltą.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas