Universaliosios garstyčios – ir salotoms, ir mėsos marinatui. Kaip išsirinkti kokybiškas?

Garstyčios vadinamos vienu iš seniausių prieskonių, jos buvo naudojamas dar Kinijoje prieš 3000 metų. Dabar garstyčioms tenka iškęsti negailestingą vis naujai sukuriamų pagardų ir padažų konkurenciją, todėl neretai jos nepelnytai nustumtos į šalį. Kasmet pirmąjį rugpjūčio šeštadienį pasaulyje minima garstyčių diena. Tai gera proga prisiminti šį įvairiems patiekalams tinkantį prieskonį.
Sumuštinis su garstyčiomis
Sumuštinis su garstyčiomis / Vida Press nuotr.

Pasak kulinarų, lietuviai garstyčių vartoja labai nedaug, ypač, jei palyginsime, pavyzdžiui, su prancūzais ar kaimynais lenkais. „Lenkijoje garstyčiomis dažnai gardinami mėsos patiekalai. Ten jos yra švelnios ir jas galima kabinti šaukštais. Lietuvoje gi populiariausios aštrios garstyčios, dar vadinamos lietuviškomis ir šiek tiek primenančios garsiąsias prancūzų Dižono garstyčias“, – pasakoja pagardų gamintojas ir skonio meistras Algis Kairys.

Lietuvoje karaliauja vos dvi garstyčių rūšys – švelnesnės ir aitresnės, o štai Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje galima rasti net apie 20 garstyčių rūšių. Ten jos maišomos ir su medumi, ir su riešutais, ir su spanguolėmis. Ne veltui istorinėje literatūroje teigiama, kad garstyčias išpopuliarino būtent prancūzai. Žinoma, kad IX a. iš šio prieskonio specialius padažus gamindavo prancūzų vienuoliai.

Vida Press nuotr./Grūdėtosios garstyčios
Vida Press nuotr./Grūdėtosios garstyčios

Norint, kad kepta mėsa būtų minkšta, ją dar žalią patariama gerai įtrinti garstyčiomis.

Garstyčios – itin universalus pagardas, juo tinka paskaninti beveik visas mėsos rūšis – kiaulieną, vištieną, jautieną. Jos tinka ir prie keptų dešrelių, ir prie dešrainių, ir marinuojant šašlyką – mėsa įgauna gražesnę spalvą ir pikantiškesnį skonį. Norint, kad kepta mėsa būtų minkšta, ją dar žalią patariama gerai įtrinti garstyčiomis.

„Garstyčios dera ir prie jau paruoštų patiekalų. Tik skanauti jų rekomenduojama nedideliais kiekiais, nes jos dažniausiai pasižymi aitriu ir aštriu skoniu. Be to, svarbu naudoti tik geros kokybės garstyčias – jos neturėtų kvepėti actu, turėtų būti vienalytės konsistencijos, negali turėti augalui būdingo kvapo, neturėtų būti karčios ir rūgščios“, – pastebi „Daumantų“ pagardų gamintojas A.Kairys.

Vida Press nuotr./Didkepsnis su garstyčių padažu
Vida Press nuotr./Didkepsnis su garstyčių padažu

Pastaruoju metu garstyčios tapo neatsiejama populiariųjų mėsainių padažų sudedamąja dalimi, taip pat neretai jomis pagardinamos pikantiškos salotos.

Šiandien minimos Garstyčių dienos proga pateikiame sotaus jautienos mėsainio receptą.

Ingredientai:

mėsainiui:

  • 1 mėsainio bandelė;
  • 1 jautienos mėsos paplotėlis;
  • 3-4 karšto rūkymo šoninės griežinėliai;
  • 1 kiaušinis;
  • kelių stambiai pjaustyti raudonojo svogūno griežinėliai;
  • saujelės mėgstamų salotų lapų.

naminiam BBQ padažui:

  • 1 puodelis pomidorų padažo su pomidorų gabaliukais;
  • 2 arbat. šaukšt. grūdėtųjų garstyčių;
  • 2 valg. šaukšt. balzaminio acto;
  • 1 valg. šaukšt. Vorčesterio padažo;
  • 1-2 skiltelės tarkuoto česnako;
  • žiupsnelis rūkytos paprikos miltelių.

Gaminimas:

1. Padažo sudedamąsias dalis gerai sumaišykite.

Svogūnus, šoninę ir kiaušinį apkepkite kepsninėje arba keptuvėje (kiaušinis turi būti skystu tryniu).

2. Ant apatinės bandelės puselės dėkite mėsos paplotėlį, keptą kiaušinį, užpilkite padažo ir uždėkite kitą mėsainio bandelės dalį.

Vida Press nuotr./Mėsainiai
Vida Press nuotr./Mėsainiai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų