Pasak kulinarų, lietuviai garstyčių vartoja labai nedaug, ypač, jei palyginsime, pavyzdžiui, su prancūzais ar kaimynais lenkais. „Lenkijoje garstyčiomis dažnai gardinami mėsos patiekalai. Ten jos yra švelnios ir jas galima kabinti šaukštais. Lietuvoje gi populiariausios aštrios garstyčios, dar vadinamos lietuviškomis ir šiek tiek primenančios garsiąsias prancūzų Dižono garstyčias“, – pasakoja pagardų gamintojas ir skonio meistras Algis Kairys.
Lietuvoje karaliauja vos dvi garstyčių rūšys – švelnesnės ir aitresnės, o štai Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje galima rasti net apie 20 garstyčių rūšių. Ten jos maišomos ir su medumi, ir su riešutais, ir su spanguolėmis. Ne veltui istorinėje literatūroje teigiama, kad garstyčias išpopuliarino būtent prancūzai. Žinoma, kad IX a. iš šio prieskonio specialius padažus gamindavo prancūzų vienuoliai.
Norint, kad kepta mėsa būtų minkšta, ją dar žalią patariama gerai įtrinti garstyčiomis.
Garstyčios – itin universalus pagardas, juo tinka paskaninti beveik visas mėsos rūšis – kiaulieną, vištieną, jautieną. Jos tinka ir prie keptų dešrelių, ir prie dešrainių, ir marinuojant šašlyką – mėsa įgauna gražesnę spalvą ir pikantiškesnį skonį. Norint, kad kepta mėsa būtų minkšta, ją dar žalią patariama gerai įtrinti garstyčiomis.
„Garstyčios dera ir prie jau paruoštų patiekalų. Tik skanauti jų rekomenduojama nedideliais kiekiais, nes jos dažniausiai pasižymi aitriu ir aštriu skoniu. Be to, svarbu naudoti tik geros kokybės garstyčias – jos neturėtų kvepėti actu, turėtų būti vienalytės konsistencijos, negali turėti augalui būdingo kvapo, neturėtų būti karčios ir rūgščios“, – pastebi „Daumantų“ pagardų gamintojas A.Kairys.
Pastaruoju metu garstyčios tapo neatsiejama populiariųjų mėsainių padažų sudedamąja dalimi, taip pat neretai jomis pagardinamos pikantiškos salotos.
Šiandien minimos Garstyčių dienos proga pateikiame sotaus jautienos mėsainio receptą.
Ingredientai:
mėsainiui:
- 1 mėsainio bandelė;
- 1 jautienos mėsos paplotėlis;
- 3-4 karšto rūkymo šoninės griežinėliai;
- 1 kiaušinis;
- kelių stambiai pjaustyti raudonojo svogūno griežinėliai;
- saujelės mėgstamų salotų lapų.
naminiam BBQ padažui:
- 1 puodelis pomidorų padažo su pomidorų gabaliukais;
- 2 arbat. šaukšt. grūdėtųjų garstyčių;
- 2 valg. šaukšt. balzaminio acto;
- 1 valg. šaukšt. Vorčesterio padažo;
- 1-2 skiltelės tarkuoto česnako;
- žiupsnelis rūkytos paprikos miltelių.
Gaminimas:
1. Padažo sudedamąsias dalis gerai sumaišykite.
Svogūnus, šoninę ir kiaušinį apkepkite kepsninėje arba keptuvėje (kiaušinis turi būti skystu tryniu).
2. Ant apatinės bandelės puselės dėkite mėsos paplotėlį, keptą kiaušinį, užpilkite padažo ir uždėkite kitą mėsainio bandelės dalį.