Kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Savaitienė, šviežiomis uogomis šiuo metu populiaru gardinti natūralų jogurtą, košes, ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingus, įvairius blynelius, varškėčius ar tiesiog varškę. Žinoma, uogos naudojamos ruošiant ir įvairius desertus, keksiukus, tortus ar kitus konditerijos gaminius.
Pasak J.Sabaitienės, vis dažniau uogomis paskaninamos ir įvairios salotos, padažai, kurie tinka ir toms pačioms salotoms, ir mėsos patiekalams. Na, ir žinoma, uogos puikiai tinka tirštiesiems kokteiliams su vandeniu, ledukais, augaliniu pienu ar kefyru. Ekspertė siūlo ir porą receptų, kuriuose išradingai panaudosite uogas.
Varškės keksiukai su speltų miltais ir uogomis
Ingredientai:
- 150 g speltų miltų;
- 75 g sviesto;
- 160 g cukraus;
- 180 g varškės;
- 2 kiaušiniai;
- 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 300 g juodųjų ir raudonųjų serbentų.
Gaminimas:
1. Sviestą ir cukrų elektriniu arba rankiniu plakikliu suplakite iki vientisos masės, sudėkite varškę ir gerai išmaišykite. Į gautą masę įmuškite du kiaušinius ir viską darsyk gerai suplakite.
2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir berkite į gautą varškės masę.
3. Nuplaukite uogas ir jas sudėkite į tešlą bei viską kruopščiai išmaišykite. Tačiau taip, kad uogos nesusitrintų.
4. Po truputį tešlos dėkite į kepimo formeles, ant keksiukų viršaus dar galite uždėti po keletą vienos ir kitos rūšies serbentų.
5. Keksiukus pašaukite į iki 170 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30 min., kol gražiai patamsės ir ims skleisti malonų aromatą.
Tirštasis uogų kokteilis
Ingredientai:
- 1 stiklinė braškių;
- 1 stiklinė gervuogių;
- 1 stiklinė aviečių;
- 1 bananas;
- kelios stiklinės migdolų pieno;
- šiek tiek graikiško jogurto.
Gaminimas:
Pirmiausia supjaustykite bananą ir sudėkite į elektrinį trintuvą. Tuomet suberkite ir braškes, gervuoges, avietes, supilkite pieną ir jogurtą. Viską sutrinkite. Jei norisi, į kokteilį galite įdėti ledukų.