Užburiantis skanėstas: sluoksniuotos tešlos pyragėliai su obuoliais ir karamele

Obuolių atsargos dar neišseko, jų tikrai užteks iki Kalėdų ir dar ilgiau. Kepiniai su obuoliais idealiai tinka ne tik rudenį, tačiau ir beprasidedant žiemai, dera jie ir ant šventinio stalo. Šįkart siūlome pažaisti su jau paruošta sluoksniuota tešla ir iškepti iš jos pyragėlių, paskanintų obuoliais, prieskoniais ir karamele!
Sluoksniuotos tešlos pyragėliai
Sluoksniuotos tešlos pyragėliai / Vida Press nuotr.

Ingredientai (10–12 pyragėlių):

pyragėliams:

  • 1 pakuotė jau paruoštos šaldytos sluoksniuotos tešlos;
  • 2 obuoliai, nulupti, be sėklų, supjaustyti plonais žiedais;
  • 3 valg. šaukšt. muskovado arba paprasto rudojo cukraus (ir dar šiek tiek viršui pabarstyti);
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto muskato riešuto;
  • pora žiupsnių druskos;
  • 40 g sviesto;
  • 1 didelis kiaušinis, lengvai paplaktas.

karamelei:

  • 4 valg. šaukšt. cukraus;
  • 2 valg. šaukšt. vandens;
  • 2 valg. šaukšt. auksinio sirupo;
  • 2 valg. šaukšt. klevų sirupo;
  • 60 ml plakamosios grietinėlės;
  • 40 g sviesto;
  • didelis žiupsnis druskos.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C laipsnių temperatūros. Dvi dideles kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi. Išimkite tešlą iš šaldymo kameros ir leiskite jai pabūti kambario temperatūroje 15–20 min., kad kiek atšiltų.

2. Pabarstykite vietą, ant kurios kočiosite tešlą, miltais ir išdėliokite tešlos lakštus. Vos vos juos pakočiokite, kad išsilygintų. Imkite stiklinę plonais kraštais ar kitą ovalios formos indą ir išspauskite / išpjaukite 20–24 apskritimus (skersmuo – 8–10 cm).

3. Ant pusės gautų apskritimų dėkite po porą obuolio žiedų, pabarstykite obuolius cukrumi, muskatu, cinamonu ir uždėkite po mini gabaliuką sviesto. Kiekvieno apskritimo su įdaru kraštelius švelniai patepkite kiaušiniu, o tada visus juos uždenkite likusiais tešlos apkritimais. Pirštais apspaudykite kraštelius, kad jie gerai suliptų, jei norite patvaresnio sukibimo, galite kraštelius sulipinti lyg virtinukus, juos spaudydami šakute. Kiekvieno suformuoto pyragėlio viršuje aštriu peiliuku įpjaukite kryželius, kad kepant būtų per kur išeiti garui.

4. Atsargiai perkelkite pyragėlius į paruoštas kepimo skardas. Kiekvieno jų viršų patepkite kiaušiniu ir pabarstykite atidėtu cukrumi.

5. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 15–18 min., ko viršus taps auksiškai rudas, o per skylutes bus matyti, jog įdaras burbuliuoja.

6. Kol pyragėliai kepa, paruoškite karamelės padažą (beje, pyragėliai skanūs ir be jo, bet kodėl gi nepasilepinus?). Į nedidelį prikaistuvį berkite karamelei skirtą cukrų, druską, pilkite vandenį bei sirupą, leiskite užvirti ant vidutinės kaitros ir pavirkite kelias minutes, kol skystis paruduos. Nepamirškite pamaišyti ir neleiskite skysčiui pradėti svilti. Nuimkite nuo ugnies ir iškart supilkite klevų sirupą, grietinėlę, dėkite sviestą, labai gerai išmaišykite. Galite iškart aplaistyti padažu iškeptus ir kiek pravėsusius pyragėlius, o jei mėgstate tirštesnę karamelę, perpilkite ją į dubenėlį, uždenkite maistine plėvele ir dėkite kokiai valandai į šaldytuvą.

Vida Press nuotr./Sluoksniuotos tešlos pyragėliai
Vida Press nuotr./Sluoksniuotos tešlos pyragėliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų