15 diena važiuoja! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užgavėnėms – ne tik blynai: įvairiausi sotūs patiekalai šiai smagiai šventei

Užgavėnės be blynų ir blynelių neįsivaizduojamos, tačiau niekas nedraudžia tąsdien pasisotinti ir kitais patiekalais. Sotūs, šilti, jei patinka – rieboki, juk vieną dieną galima pamiršti visas dietas. Rinkitės receptą ir – skanaus!
Kugelis
Kugelis / Vida Press nuotr.
Žirnienė su šonkauliukais
Receptas: Žirnienė su šonkauliukais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.2 / 25
Receptas
Ingredientai
Mėsa: 300.00 g (juosta neriebių rūkytų šonkauliukų)
Vanduo: 2500.00 ml
Svogūnai: 1.00 vnt.
Bulvės: 2.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Žirniai: 1.00 st. (skaldyti džiovinti žirniai (norint tirštesnės sriubos – daugiau))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 3.00 valg. š. (sauja krapų, petražolių)
Kaip gaminti

1.Į verdantį vandenį sudėkite nuplautus žirnius ir mažesniais gabalėliais (po vieną kauliuką) pjaustytus šonkaulius. Uždengę virkite ant mažos ugnies. Tuo metu paruoškite sriubai užpilą.

2.Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Morką nuskuskite ir stambiai sutarkuokite. Keptuvėje su įkaitintu aliejumi iš pradžių apkepkite svogūną, tuomet suberkite tarkuotą morką ir dar pakepkite kelias minutes.

3.Kai žirniai bus beveik išvirę, sudėkite dvi nedideliais kubeliais pjaustytas luptas bulves. Pagardinkite druska, pipirais. Virkite, kol žirniai ir bulvės bus minkšti.

4.Pabaigoje į sriubą įmaišykite keptus svogūnus su morkomis ir smulkintus žalumynus.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Perlinių kruopų košė
Receptas: Perlinių kruopų košė su žirniais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 61
Receptas
Ingredientai
Perlinės kruopos: 200.00 g
Žirniai: 150.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Čiobreliai: 2.00 valg. š. (susmulkintų)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Žirnius ir kruopas atskirai išmirkykite per naktį. Ryte išvirkite, nukoškite, kruopas išplaukite ir viską kartu virkite apie 15–20 minučių pasūdytame vandenyje ant vidutinio kaitrumo ugnies.

2. Kai išvirs, nuo viršaus nupilkite vandenį ir suberkite su sviestu apkepintą, smulkiai supjaustytą svogūną bei toliau pavirkite, kol kruopos taps minkštos.

3. Paskaninkite košę sviestu, čiobreliais, viską gerai išmaišykite ir pavirkite dar penkias minutes.

Suskleisti
Soti žirnių košė su faršu
Receptas: Soti žirnių košė su faršu
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.8 / 60
Receptas
Ingredientai
Žirniai: 1.00 st.
Faršas: 400.00 g (400 - 500 kiaulienos)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Bulvės: 2.00 vnt. (didelės)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Aštrūs maltos mėsos prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 20.00 g (smulkinti)
Kaip gaminti

1. Žirnius pamerkite bent kelioms valandoms (geriau per naktį) ir išvirkite sūdytame vandenyje. Tik nepervirkite, jie turi būti kietoki. Bulves ir morkas stambiai sutarkuokite ir sudėkite į pravėsusius žirnius.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintus svogūnus, faršą ir apkepkite. Pagardinkite mėsos prieskoniais, čiobreliais, pipirais ir druska. Faršą sukrėskite ant žirnių ir gerai išmaišykite.

3. Į aliejumi pašlakstytą kepimo indą (geriausiai tinka molinis) sudėkite žirnių košę ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių. Tiekdami apibarstykite smulkintais žalumynais.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė  

Suskleisti
Svogūnų ir bulvių košė
Receptas: Svogūnų ir bulvių košė
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 24
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 750.00 g
Svogūnai: 500.00 g
Pienas: 60.00 ml
Sviestas: 1.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 1.00 vnt. (kubelis tirpaus sultinio)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 – 3 šaukštai citrinų sulčių)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Nuskustas bulves supjaustykite kubeliais, užpilkite šiek tiek pasūdytu vandeniu ir užkaiskite.

2. Po 10 min. sudėkite skiltelėmis supjaustytus svogūnus, įmeskite sultinio kubelį ir virkite 30 min.

3. Tada bulves nusunkite, supilkite pieną, įdėkite sviesto ir sutrinkite maišikliu ar grūstuvu. Pasūdykite, įberkite pipirų, pagardinkite citrinų sultimis.

Suskleisti
Perlinių kruopų košė su riešutais
Receptas: Perlinių kruopų košė su riešutais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 54
Receptas
Ingredientai
Perlinės kruopos: 200.00 g
Pienas: 3.00 st.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Riešutai: 100.00 g (žemės ar lazdynų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Gerai nuplautas ir išbrinkintas kruopas suberkite į verdantį vandenį ir 5–10 min. pavirkite. Paskui vandenį nupilkite, o apvirusias kruopas suberkite į verdantį pasūdytą pieną ir ant mažos ugnies virkite, kol kruopos sugers visą skystį ir suminkštės.

2. Paruoškite padažą: smulkiai sukapotą svogūną pakepinkite svieste. Kai svogūnų gabalėliai pasidarys skaidrūs, suberkite sukapotus riešutus ir dar truputį pakepinkite.

3. Košę patiekite užpiltą riešutų padažu.

Suskleisti
Dzūkiškos bandos
Receptas: Dzūkiškos bandos
12 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.8 / 39
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 6.00 vnt. (6 džiovinti, nuplauti kopūsto lapai)
Bulvės: 5.00 kg (didelis kibiras nuluptų žalių ir 2 kg virtų bulvių)
Grietinė: 250.00 g (rūgšti)
Druska: 2.00 valg. š.
Sūdyti lašiniai (padažui) 100.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (padažui)
Pienas: 1.00 st. (padažui)
Krakmolas: 1.00 valg. š. (padažui)
Kaip gaminti

1. Kai bulvės nuluptos, o kitos verda, metas kurti krosnį, kuri kūrenasi apie 1 val. Tinka tik lapuočių malkos - jos kaitresnės. Virtas bulves sutrinkite, žalias sutarkuokite, dalinai nusunkite. Suberkite druską, grietinę ir visą masę gerai išmaišykite. Tešlą klokite ant kopūsto lapo.

2. Malkos krosnyje per tą laiką virsta žarijomis. Jas žarstekliu - „kačerga“ subraukite prie krosnies durelių. Bandas dėkite ant ližės ir pašaukite į krosnį. Kepkite apie 1 val. Bandas valgykite su šaltiena, vištiena, varške, sviestu ar spirgučių padažu.

Autorės nuotr./Dzūkiškos bandos
Autorės nuotr./Dzūkiškos bandos

Mamos vaikystėje šios bandos visada buvo valgomos tik su dažiniu.

Į užvirusį pieną reikia supilti šalto pieno šlakelyje ištirpintą krakmolą, įberti trupučiuką druskos ir užvirti. Padažą supilti į tą indą, kuriame patieksime. Tuomet šaukšo galu tame grietinės tirštumo padaže reikia pribadyti daug skylučių. Ant viršaus supilti spirgučius su svogūnais. Padažas pamažu teka į tas skylutes, o jos, „prarijusios“ padažą, užsitraukia. Romantiška tai stebėti! Į tą dažinį seniau dažydavo ne pjaustytas, o sudraskytas bandas, bet mes pasielgėme šiuolaikiškiau.

Likusias bandas galima sumerkti į sviesto - grietinėlės padažą, sudėti į puodą ir įdėti į dar karštą krosnį. Jos ten sušunta, turite beveik kitą patiekalą :)

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Grikių apkepas su šonine
Receptas: Grikių apkepas su šonine
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
3.7 / 96
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 375.00 g
Varškė: 400.00 g
Kiauliena: 300.00 g (parūkyta šoninė)
Grietinė: 150.00 g (riebi)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Sviestas: 3.00 valg. š.
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis
Mairūnas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Grikius nuplaukite ir nuvarvinkite sietelyje. Suberkite į puodą su 3 stiklinėmis verdančio sūdyto vandens ir ant silpnos ugnies virkite apie 20 minučių, kol vanduo išgaruos.

2.Kiaulienos šoninę supjaustykite kubeliais ir maišydami pakepinkite keptuvėje be riebalų. Sukrėskite į puodą su grikiais ir išmaišykite. Svogūną nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais, pakepinkite įkaitintame svieste ir sukrėskite į varškę.

3.Supilkite grietinę, pasūdykite, pabarstykite pipirais, mairūnais, malta saldžiąja paprika ir gerai išmaišykite. Į sviestu pateptą molinį kepimo indą dėkite sluoksnį grikių masės, ant jo – varškės ir vėl grikių masės.

4.Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Kokorai su troškintais raugintais kopūstais
Receptas: Kokorai su troškintais raugintais kopūstais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 83
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g (virtos su lupenomis)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Krakmolas: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį tešlai ir įdarui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį tešlai ir įdarui)
Bulvių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Kopūstai: 400.00 g (rauginti)
Morkos: 2.00 vnt.
Paprikos: 100.00 g (keptos marinuotos arba paprastos)
Svogūnai: 1.00 vnt. (arba 2)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kaip gaminti
  1. Bulves išvirkite (geriausiai tai padaryti iš vakaro), nulupkite ir sumalkite per mėsmalę. Suplokite dubenėlyje ir padalinkite į 4 dalis (tiesiog perbrėžkite pirštu).
  2. Išimkite vieną dalį ir ją dėkite ant likusių bulvių, o į tuščią vietą pilkite bulvių krakmolo tiek, kad susilygintų su likusiomis bulvėmis. Įberkite prieskonių, įmuškite kiaušinį.
  3. Kopūstus užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų ir troškinkite, kol baigsis vanduo ir kol kopūstai taps minkštesni. Keptuvėje pakepkite svogūną, sutarkuotą morką, šoninę ar spirgučius (jeigu juos naudosite), smulkintą česnaką ir pjaustytą papriką. Visas daržoves šiek tiek patroškinkite, kol suminkštės ir pagardinkite druska bei pipirais.
  4. Sudėkite troškintus kopūstus ir viską gerai išmaišykite, patroškinkite su daržovėmis apie 5 min. Įdarui leiskite atvėsti.
  5. Formuokite blynus, dėkite įdaro ir kepkite aliejuje, kol gražiai apskrus. Valgykite su grietine, pagardinta druska ir pipirais.

P. S. Kepant įdarą galima įdėti šoninės ar spirgučių

Skanaus!

Receptas iš tinklaraščio „remember every moment“

Suskleisti
Švilpikai
Receptas: Švilpikai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 179
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 800.00 g (virtų)
Miltai: 100.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Rūkyta šoninė: (kiaulienos - padažui) 400.00 g
Grietinė: 4.00 valg. š. (padažui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (padažui)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 vnt. (žiupsnelis pagal skonį - padažui)
Kaip gaminti
  1. Bulves išvirkite, sutrinkite, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus ir viską gerai išmaišykite.
  2. Tešlą padalinkite į keletą dalių, iš kiekviens dalies suformuokite po " dešrą " ir supjaustykite norimo dydžio gabaliukais.
  3. Kepimo skardą ištepkite sviestu, sudėkite švilpikus ir kepkite iki 230 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Maždaug po 15min iš kiekvienos pusės.

Padažas:

  1. Šoninę supjaustykite gabaliukais, pakepinkite.
  2. Įdėkite smulkiai pjaustytą svogūną.
  3. Riebalus išpilkite. Dėkite grietinę, žalumynus.

Skanaus!

Recepto autorė: Ernesta B.

 

Suskleisti
Šonine įdarytos bulvės
Receptas: Šonine įdarytos bulvės
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 110
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Šalto rūkymo šoninė: 150.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Rikotos sūris: 100.00 g
Grietinėlė: 65.00 ml
Paprikos: 4.00 g (malta rūkyta)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Sūris: 100.00 g (fermentinis)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
  2. Bulves nuplaukite, gerai nušveiskite odeles. Keliose vietose subadykite šakute, ištepkite aliejumi ir kepkite įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 45–60 min., kol bulvės bus iškepusios ir minkštos.
  3. Kol jos kepa, paruoškite šoninės įdarą. Supjaustykite šoninę nedideliais gabalėliais ir pakepinkite. Į tą pačią keptuvę suberkite smulkintus svogūnus ir pakepinkite, kol taps skaidrūs. Išimkite iš keptuvės, nusausinkite riebalus ir atvėsinkite. Sumaišykite su rikota, grietinėle. Pagardinkite malta rūkyta paprika, druska ir pipirais.
  4. Iškepusias bulves šiek tiek atvėsinkite. Nupjaukite jų viršūnėles ir išskobkite bulves, palikdamos maždaug 0,5 cm storio bulvės „dubenėlio“ sieneles. Išskobtą bulvių masę sutrinkite šakute ir įmaišykite į šoninės įdarą.
  5. Paruoštu šoninės įdaru pripildykite bulvių puseles. Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.
  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min., kol įdaras sušils, o sūris išsilydys ir gražiai apskrus. Tiekite karštas. Skanaus!
Suskleisti
Virtiniai su spirgučių įdaru
Receptas: Virtiniai su spirgučių įdaru
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 50
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Vanduo: 300.00 ml (kambario temperatūros)
Sėlenos: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Rūkyti lašinukai su mėsos intarpais (200–300 g): 200.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt. (dideli)
Petražolės: 1.00 sauja (lapeliai)
Krapai: 1.00 sauja (lapeliai)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys)
Kaip gaminti

1. Į dubenį suberkite miltus, supilkite kambario temperatūros vandenį, įberkite žiupsnį druskos ir sėlenų. Iš visų šių produktų užminkykite tešlą. Minkykite, kol tešla taps vientisa ir nelipni. Jeigu matote, kad tešla limpa ir sunkiai minkosi, įberkite dar šiek tiek miltų. 

2. Įdarui lašinukus ir svogūnus supjaustykite mažais kubeliais. Susmulkinkite krapus ir petražoles. Visus įdarui skirtus produktus – lašinukus, svogūnus, žoleles, juoduosius pipirus ir kiaušinio trynį – sumaišykite.

3. Iš tešlos suformuokite teniso dydžio rutuliukus. Kiekvieną rankomis išplokite iki plono apvalaus apskritimo. Dėkite įdaro, užspauskite kraštus ir užraitykite juos. Jei norite, galite ruošti ir šiek tiek didesnius virtinius: ant tešlos apskritimo dėkite šaukštelį įdaro, uždenkite kitu tešlos apskritimu, kraštus užspauskite ir užraitykite.

4. Paruoštus virtinius dėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Nuo akimirkos, kai jie iškils į vandens paviršių, virkite apie 15–20 minučių.

5. Patiekite virtinius su grietinės ir šviežių krapų padažu.

Iš šio kiekio paruošite apie 60 mažų arba 30 vidutinio dydžio virtinių.

Plačiau skaitykite: „Pažintis su Aukštaitijos virtuve“

Suskleisti
Švilpikai kitaip
Receptas: Kitokie švilpikai
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.1 / 23
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 800.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelio - plakto)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (malto)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Miltai: 300.00 ml
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Aliejus: 5.00 ml (šlakelis)
Kaip gaminti
  1. Bulves nuplaukite ir išvirkite su lupenomis.
  2. Atvėsinkite ir nulupkite.
  3. Sumalkite ir įmaišykite druską, muskatą bei paplaktą kiaušinį.
  4. Suberkite pusę miltų, kepimo miltelius ir šlakelį aliejaus, viską išmaišykite.
  5. Suberkite likusius miltus ir suminkykite gana lipnią tešlą.
  6. Drėgnomis rankomis formuokite kamuoliukus ir dėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi.
  7. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 210 laipsnių, kol bulvinukai tolygiai paruduoja. Valgykite karštus.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
Medžiotojų troškinys su grikiais
Receptas: Medžiotojų troškinys su grikiais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 54
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt.
Pomidorai: 6.00 vnt.
Vištos širdelės: 500.00 g
Vištos skrandukai: 500.00 g
Grikiai: 2.00 st. (virtų)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 20.00 g
Petražolės: 20.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pomidorus supjaustykite į 8 dalis, svogūnus – pusžiedžiais. Nuplaukite ir nusausinkite širdeles ir skrandelius, skrandelius pasmulkinkite kąsnio dydžio gabaliukais.

2. Įkaitinkite keptuvę (arba troškintuvą) storu dugnu be riebalų. Suberkite pomidorus, ant jų – svogūnus ir troškinkite nemaišydami keletą minučių, kol išsiskirs pomidorų sultys.

3. Įpilkite aliejų, sudėkite širdeles ir skrandelius. Pagardinkite druska, pipirais ir troškinkite uždengę ant vidutinio kaitrumo liepsnos 30 minučių.

4. Ant troškinio paskleiskite virtus grikius (nemaišykite). Į vidurį įspauskite sviesto gabalą, uždenkite ir troškinkite dar 15 minučių.

5. Suberkite kapotas petražoles, išmaišykite ir iškart patiekite.

Suskleisti
Plikytas kugelis
Receptas: Plikytas kugelis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 221
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 2.00 kg
Pienas: 500.00 ml
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 100.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite, sutarkuokite ir nusunkite kuo daugiau skysčio (bet ne tiek daug, kaip gaminant cepelinus).

2. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite svieste.

3. Pieną užvirinkite, užplikykite bulvių tarkius, supilkite karštus riebalus, pasūdykite ir gerai išmaišykite.

4. Masę sukrėskite į skardą arba išdėliokite į vienos porcijos molinius indelius ir 180`C karštumo orkaitėje kepkite maždaug 1 val. Patiekite su grietine arba kitokiu mėgstamu padažu.

Suskleisti
Sotusis bulvių apkepas
Receptas: Sotusis bulvių apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.9 / 38
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pienas: 200.00 ml
Miltai: 100.00 g
Sviestas: 25.00 g
Virtas kumpis 100.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Į plakiklio indą įmuškite kiaušinius, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išplakite. Plakdami supilkite pieną, po šaukštą suberkite miltus. Plakite, kol masė pasidarys vienalytė ir neliks sausų miltų gumulėlių.

2. Bulves nuskuskite, supjaustykite plonais griežinėliais, perplaukite tekančiu vandeniu ir gerai nuvarvinkite. Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite bulvių griežinėlius ir kepkite maždaug 10 min. Sudėkite pusžiedžiais supjaustytus svogūnus, kubeliais supjaustytą mėsą, pagardinkite muskatais, gerai išmaišykite ir dar truputį pakepinkite.

3. Apskritą apie 30 cm skersmens skardą išklokite kepimo popieriumi (jo negailėkite – bus lengviau išimti gatavą patiekalą), sukrėskite apkeptą mišinį, supilkite kiaušinių plakinį. 200°C karštumo orkaitėje kepkite 25–30 min.

Patarimas. Šiam apkepui tinka bet kokia virta ar kepta mėsa: kiauliena, jautiena, veršiena, paukštiena. Vegetarai šį apkepą gali gaminti su sojų kubeliais.

Suskleisti
Sotus šiupinys
Receptas: Sotus šiupinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.8 / 58
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 500.00 g (be kaulų (krūtininės, uodeginės arba kumpio))
Bulvės: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli)
Sultinys 200.00 ml
Pomidorai: 100.00 g (trintų)
Vynas: 50.00 ml (baltojo sauso)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kmynai: 1.00 arbat. š. (trintų)
Mairūnas: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Nuplaukite mėsą, nupjaustykite plėves, supjaustykite maždaug 2 cm dydžio kubeliais.

2. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, dalimis apkepkite mėsos kubelius. Iškepusi dalį mėsos, iššluostykite keptuvę popieriniu rankšluosčiu.

3. Stambiai supjaustykite svogūnus, taip pat trumpai pakepinkite svieste.

4. Sudėkite mėsą ir svogūnus į puodą, pabarstykite malta paprika ir druska, išmaišykite, supilkite sultinį, užvirinkite šiupinį, sumažinkite ugnį, uždenkite puodą.

5. Nulupkite ir kubeliais supjaustykite daržoves, sudėkite į puodą su mėsa, suberkite likusius prieskonius, išspauskite česnaką. Virkite ant silpnos ugnies, kol suminkštės mėsa, – apie 35 minutes. Įmaišykite pomidorų tyrę ir vyną, pasūdykite, jei reikia, pagardinkite pipirais.

Suskleisti
Sotusis bulvių pyragas
Receptas: Sotusis bulvių pyragas
7 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 23
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Pienas: 1.00 st.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Špinatai: 1.00 sauja (šviežių)
Pomidorai: 6.00 vnt.
Svogūnai: 3.00 vnt.
Jautiena: 400.00 g (maltos)
Daržovių sultinys: 200.00 ml
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Paprikos: 2.00 vnt. (skirtingų spalvų)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Miltai: 2.00 valg. š.
Parmezano sūris: 200.00 g (tarkuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Bulves nulupkite, nuplaukite, didžiąją dalį supjaustykite vidutinio storio griežinėliais, kelias didesnes sutarkuokite kaip bulvių plokštainiui – iš masės paruošite užpilą pyragui. 
  2. Pomidorų galus įpjaukite ir nuplikykite verdančiu vandeniu. Nulupusi odelę, susmulkinkite. 2 svogūnus susmulkinkite ir pakepinkite šaukšte aliejaus, suverskite maltą mėsą, sumaigykite ją šakute ir apkepkite iš visų pusių.
  3. Sudėkite šiaudeliais pjaustytas išvalytas paprikas, berkite saujelę špinatų (kelis gražesnius lapelius palikite papuošti), viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir dar kelias minutes pakaitinkite.
  4. Miltus paskrudinkite keptuvėje su sviestu, supilkite daržovių sultinį, išmaišykite ir kelias minutes pavirusi suberkite pusę tarkuoto sūrio.
  5. Į sviestu išteptą kepimo formą sluoksniais dėkite bulves, mėsos ir daržovių troškinį, paskirstykite padažą. Taip paruoškite kelis sluoksnius.
  6. Tarkuotas bulves užplikykite karštu pienu, supilkite aliejų, įmuškite kiaušinį, įtarkuokite likusį svogūną, suberkite likusį sūrį, viską pasūdykite ir užpilkite ant pyrago.
  7. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje apie 40 min.
  8. Tiekite pyragą papuoštą špinatų lapeliais.
Suskleisti
Karka su raugintais kopūstais
Receptas: Karka su raugintais kopūstais
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.6 / 73
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1200.00 g (rūkytos kiaulės karkos)
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kopūstai: 1.00 kg (raugintų)
Bulvės: 6.00 vnt. (6 - 8)
Majonezas: 3.00 valg. š.
Laurų lapai: 1.00 vnt. (1 - 2)
Česnakai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Karką nuplaukite, dėkite į puodą su vandeniu ir užvirkite.
  2. Įdėkite svogūną, morkas, laurų lapelius, pipirus ir virkite 2–2,5 valandos.
  3. Kitame puode troškinkite kopūstus tol, kol jie suminkštės (apie 1,5 valandos).
  4. Paragaukite – jei kopūstai labai rūgštūs, įberkite šiek tiek cukraus.
  5. Atskirai išvirkite bulves, tik nukaiskite šiek tiek anksčiau, kad būtų kiek kietokos.
  6. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Į kepimo indą sudėkite kopūstus, karką ir bulves.
  7. Užpilkite majonezu, pagardintu česnaku ir pipirais. Šaukite į orkaitę ir kepkite 40 minučių.

Kulinaro patarimas. Troškinamus kopūstus galite pagardinti džiovintais grybais arba šaukštu pomidorų pastos.

Suskleisti
Veršienos kulninės troškinys
Receptas: Sotus, burnoje tirpstantis veršienos kulninės troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.8 / 19
Receptas
Ingredientai
Veršiena: 1.00 kg (kulninės)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis; supjaustytas kubeliais)
Salierų stiebai: 2.00 vnt. (supjaustyti griežinėliais)
Česnakai: 3.00 skiltelės (sukapotos)
Morkos: 2.00 vnt. (supjaustytos griežinėliais)
Vynas: 200.00 ml (sauso baltojo; galima keisti pora šaukštų baltojo vyno acto)
Sultinys: 500.00 ml (ne jautienos, švelnesnio)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Pomidorų pasta: 3.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (smulkiai nutarkuota žievelė)
Petražolės: 1.00 sauja (kapotų šviežių; patiekimui)
Kaip gaminti

1. Mažame indelyje sumaišykite šiek tiek druskos ir juodųjų pipirų. Mėsą pabarstykite ir įtrinkite šiuo mišiniu.

2. Plačiame storadugniame puode įkaitinkite porą šaukštų aliejaus, o tada sudėkite kulninę ir apkepinkite iš visų pusių – karštis turi būti nemažas, kad mėsa apskrustų, o ne pradėtų troškintis. Apkepusią mėsą išimkite ir kuriam laikui atidėkite į šalį.

3. Į tą patį puodą įpilkite dar šiek tiek aliejaus, suberkite svogūnus, pakepinkite, kol taps perregimi ir pakvips, sudėkite morkas, salierus ir pakepinkite 5–7 minutes, tada suberkite česnakus ir pakepinkite minutę-kitą.

4. Į puodą grąžinkite apkepintą kulninę, supilkite sultinį, pomidorų pastą, įberkite apie pusę šaukštelio druskos, čiobrelius, citrinos žievelę, lauro lapus. Uždenkite puodą dangčiu, kaitrą sumažinkite iki minimalios ir troškinkite apie 1,5–2 val. Retkarčiais pradenkite ir patikrinkite, ar neišgaravo visas skystis, jei reikia, dar įpilkite šiek tiek sultinio.

5. Išvirusiam troškiniu leiskite 15–20 min. ramiai pastovėti nukeltam nuo kaitros. Patiekdami pabarstykite kapotomis šviežiomis petražolėmis, derinkite su bulvių koše, polenta ar balta duona.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais