„Užgavėnės pas mus turi tikrai gilias tradicijas. Tai žiemos virsmas į vasarą, saulės pergalė prieš tamsą, paskutinis sotus pavalgymas iki Velykų. Senovėje blynai buvo gana dažnas patiekalas mūsų virtuvėje. Blynai buvo panašūs į dabartinius lietinius“, – pasakojo T.Rimvydis.
Tiesa, nors blynai, atrodytų, visiškai elementarus patiekalas, vieną kitą gudrybę verta žinoti. „Maišant tešlą lietiniams, svarbu, kad visi ingredientai būtų tos pačios temperatūros, tuomet tešla gausis tolygi, neišsisluoksniuos. Kitas svarbus dalykas – nereikia labai įkaitinti keptuvės, ji turi būti drungna. Vienam blynui užtenka pusantro šaukšto tešlos“, – patarimais dalinasi virtuvės šefas.
Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad norint, jog keptuvė ilgai tarnautų, jos jokiu būdų negalima plauti indaplovėje, naudoti cheminių valiklių ar aštrių kempinėlių. Keptuvei išvalyti pakanka karšto vandens. O dabar metas receptui:
Rausvi blyneliai su mėlynių padažu ir morkų uogiene
Ingredientai:
blyneliams:
- 200 g kefyro;
- 100 g miltų;
- 50 g cukraus;
- 2 kiaušiniai;
- 5 g vanilės;
- 5 g džiovintų burokėlių miltelių (nebūtina, bet suteikia spalvą);
- 1 g cinamono;
- aliejaus (kepimui).
padažui:
- 100 g natūralaus jogurto;
- 100 g mėlynių uogienės.
Gaminimas:
1. Kiaušinių tryniai atskiriami nuo baltymų. Tryniai gerai išplakami drauge su cukrumi, vanile, cinamonu ir burokėlių milteliais.
2. Į trynių masę pilamas kefyras, išmaišoma. Sudedami miltai, gerai išmaišoma.
3. Baltymai išplakami iki standumo ir įmaišomi į tešlą.
4. Keptuvėje įkaitinamas aliejus. Dedama po šaukštą tešlos ir kepami blynai, gražiai juos apkepant iš abiejų pusių.
5. Padažui mėlynių uogienė sutrinama elektriniu trintuvu drauge su natūraliu jogurtu. Padažas perkošiamas per sietelį.
6. Blyneliai patiekiame pagardinus mėgiama uogiene (žemiau – pagamintos iš morkų receptas) ir padažu. Galite dar papuošti rūgštynių ar mėtų lapeliais.
Morkų uogienė
Ingredientai:
- 200 g kubeliais pjaustytų morkų;
- 150 g cukraus.
Gaminimas:
Puode ištirpinti cukrų ir kaitinti, kol karamelizuojasi iki gintarinės spalvos. Suberti morkas, išmaišyti, kad morkos pasidengtų cukrumi. Tada užpilti litrą vandens ir virti ant nedidelės ugnies, kol uogienė sutirštėja (apie 60-90 minučių).