- Smulkiai sutarkuokite sūrį.
- Iki standumo suplakite kiaušinių baltymus, atsargiai įmaišykite sūrį. Masė turi būti pakankamai kieta, kad būtų galima suformuoti rutuliukus.
- Gruzdintuvėje arba puode įkaitinkite aliejų iki 180 ºC temperatūros. Jei neturite kulinarinio termometro, įmeskite į puodą baltos duonos kubelį. Jei gabalėlis per minutę pagelto ir tapo traškus, temperatūra tinkama, jei suskrudo greičiau – aliejus per karštas.
- Patepkite delnus aliejumi, arbatiniu šaukšteliu pakabinkite sūrio masės ir suformuokite rutuliuką. Dėkite po kelis sūrio rutuliukus į įkaitintą aliejų ir gruzdinkite, kol gražiai pagels. Išgriebkite ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų. Sūrio rutuliukai skaniausi, kol karšti. Kad neatvėstų, sudėkite į skardą ir laikykite šiltoje orkaitėje.
- Gruzdintus sūrio rutuliukus tiekite kaip garnyrą arba kaip užkandį prie alaus.
1. Batoną ir sūrį supjaustykite vienodo dydžio kubeliais. Česnakus sugrūskite. Petražoles, rozmarinus ir mairūnus susmulkinkite.
2. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, apskrudinkite batono kubelius. Prieš nukeliant nuo ugnies sudėkite česnakus, suberkite žalumynus ir išmaišykite.
3. Batono ir sūrio gabalėlius pramaišiui suverkite ant iešmelių, apibarstykite aitriųjų paprikų milteliais. Ant nelabai karštų žarijų kepkite apie 5 min. Patiekite ant salotų lapų.
1. Bemielės tešlos lakštus atšildykite ir norimo dydžio apvalia formele išspauskite apskritimus.
2. Tešlos gabalėlius išdėliokite karščiui atsparioje kepimo skardoje, ant viršaus dėkite griežinėliais supjaustytą ožkų pieno sūrį.
3. Ant sūrio griežinėlių berkite kumino sėklų ir saldžiosios paprikos miltelių mišinio. Užkandėlę 15 min. pašaukite į orkaitę.
4. Gražgarstes nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite lėkštėse ir pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Tada apšlakstykite balzaminio acto ir aliejaus mišiniu, šalia berkite nuvarvintų saulėje džiovintų pomidorų.
5. Galiausiai dėkite po karštą ir medumi apšlakstytą užkandėlę su ožkų sūriu.
1. Apelsiną labai gerai nuplaukite šepetėliu po tekančiu vandeniu, tada nutarkuokite žievelę, o iš vaisiaus išspauskite sultis.
2. Apelsinų sultis ir žievelę sumaišykite su romu.
3. Datules labai gerai nuplaukite po karštu vandeniu ir maždaug valandai pamerkite į apelsinų sulčių ir romo mišinį.
4. Rikotą sumaišykite su išspausta česnako skiltele.
5. Sūrį supjaustykite nedideliais kubeliais.
6. Mirkytas datules nusausinkite, įpjaukite ir praskleiskite. Į kiekvieną krėskite po šiek tiek rikotos, tada dėkite mėlynųjų pelėsių sūrio kubelių.
7. Datules gerai atšaldykite šaldytuve. Prieš tiekdama papuoškite čiobrelių lapeliais.
Paruošite per 10 min. (neskaičiuojant datulių mirkymo laiko).
1. Atskirkite trynius nuo baltymų. Trynius ištrinkite su sviestu ir sumaišykite su tarkuotu „Džiugo“ sūriu (50 g).
2. Suberkite varškę, miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, smulkintus petražolių, bazilikų lapelius, kmynus, pasūdykite, pabarstykite pipirais, galiausiai sukrėskite išplaktus kiaušinių baltymus ir viską dar kartą išmaišykite.
3. Sudėkite į formeles (mums labai patinka silikoninės karvutės) ir kepkite apie 30 min. vidutinio karštumo orkaitėje.
4. Prieš kepimo pabaigą kepinį ištraukite iš orkaitės, apibarstykite likusiu tarkuotu „Džiugo“ sūriu ir kelioms minutėms vėl pašaukite į orkaitę.
5. Užkepėles taip pat galima kepti ir parduotuvėje pirktuose krepšeliuose.
Labai skanu su pomidorais ar jų salotomis!
Skanaus!
Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė
1. Išsijokite miltus, druską ir karį. Dėkite kambario temperatūros sviestą ir sukapokite peiliu, kol nebeliks sviesto gabalėlių.
2. Suberkite sūrį ir išmaišykite. Galiausiai dėkite 3/4 kiaušinio (likusią dalį pasilikite užtepimui). Išmaišykite kiaušinį. Geriausia naudoti tą patį kapojimo būdą. Kai masė taps vientisa, padarykite rutuliuką ir dėkite maždaug pusvalandžiui į šaldytuvą.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
4. Tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų iškočiokite tešlą. Supjaustykite juostelėmis ir dėkite ant kepimo popieriumi dengtos skardos. Aptepkite kiaušiniu ir pabarstykite aguonomis. Kepkite maždaug 15-20 minučių.
Vietoj aguonų galima naudoti ir kmynus, sezamo sėklas. Tiesa, bandžiau su juodosiomis sezamo sėklomis, bet gavosi kartoki, todėl kitą kartą dariau jau tik su aguonomis :)
Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“
1. Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių.
2. Indą ištepkite alyvuogių aliejumi. Įverskite rikotos sūrį ir apšlakstykite aliejumi, kad geriau priliptų prieskoniai.
3. Apibarstykite druska ir pipirais (aš naudoju mišinį: raudonų, žalių, baltų, juodų). Namuose pati džiovinau rozmariną ir aštriuosius pipirus, jei neturite, galima naudoti ir pirktinius. Tik žinoma, naminiai visada suteikia savą skonį. :)
Taigi, užtarkuokite džiovintą raudonąjį pipiriuką (tik jo kiekį jau tikrai reiktų reguliuoti patiems) ir sulaužykite rozmarino lapelius. Apskrudę man jie labai skanūs!
4. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 15-20 min. Palaukite, kol šiek tiek apskrus ir dar karštą dėkite ant stalo.
Skanaus! :)
Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“
1. Kiaušinius išplakite su druska ir cukrumi, berkite miltus, pilkite šiltą vandenį ir užmaišykite vienalytę skystą masę. Palikite valandai, kad išbrinktų miltai.
2. Pilkite aliejų, gerai išmaišykite. Įkaitinkite keptuvę ir kepkite blynelius.
3. Sūrį ir kriaušes supjaustykite riekelėmis, išdėliokite ant blynelių, užberkite riešutų ir sulankstykite.
4. Blynelius dėti į keptuvę ir lengvai apkepkite, kad sūris taptų skystas.
Skanaus!
Recepto autorius Martynas Kaštelianovas
1. Mocarelos ritinėlius supjaustykite griežinėliais ir apvoliokite miltuose, kiaušinių plakinyje bei džiūvėsėliuose. Keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų ir iš abiejų pusių apkepkite mocarelos griežinėlius, kol gražiai parus.
2. Padažui skirtus produktus sumaišykite.
3. Į lėkštes sudėkite nuplautas ir nusausintas salotas, pjaustytus pomidorus, žiedais raikytą svogūną, alyvuoges, keptą mocarelą ir užpilkite padažu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Baklažanus, cukinijas ir pomidorus supjaustykite centimetro storio griežinėliais, apibarstykite druska, pipirais, bazilikais ir grūstais česnakais. Palikite 10 minučių pastovėti.
2. Daržovių griežinėlius apvoliokite kiaušinio plakinyje ir miltuose, sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite orkaitėje 8–10 minučių.
3. Daržoves susluoksniuokite su mocarela ir vėl šaukite į 170 laipsnių orkaitę 5–7 minutėms arba kol išsilydys sūris.
4. Kol kepa ritinėliai, sumaišykite visus padažui skirtus produktus. Jei padažas pasirodys saldokas, įpilkite dar šiek tiek citrinų sulčių (arba balzaminio acto) ir aliejaus.
5. Iškeptus ritinėlius sudėkite į lėkštę ir apšlakstykite padažu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Varškę ir pelėsinį sūrį sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
2. Pasiruoškite riešutus ir sėklas, kuriuose apvoliosite sūrio rutuliukus. Džiovintas spanguoles supjaustykite kuo smulkiau, saulėgrąžas ir sezamų sėklas galite šiek tiek apkepti. Visus produktus suberkite į atskirus indelius, kad juose būtų lengviau apvolioti sūrio rutuliukus.
3. Rankas sudrėkinkite vandeniu, į saują su šaukšteliu dėkite varškės masę, ant jos – alyvuogę, iš visų pusių apspauskite ir gautą rutuliuką apvoliokite pasirinktuose prieduose. Valandą arba kelias palaikykite šaldytuve, kad šiek tiek sustingtų.
Galite tiekti vienus arba su įvairiomis duonelėmis, trapučiais ar traškučiais.
Skanaus!
Plačiau skaitykite: „Džiazuojame“ virtuvėje: sūrio rutuliukai su staigmena viduje
1. Tešlą atitirpinkite, iškočiokite ir supjaustykie mažais stačiakampiais.
2. Parmezano sūrį sutarkuokite, mocarelą supjaustykite kubeliais ir dėkite ant tešlos.
3. Viršų užbarstykite bazilikais, užpilkite pomidorų padažo ir pašaukite į orkaitę 20 min.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant tešlos šaldymo laiko).
1. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, maltus riešutus, cukrų ir druską. Sudėkite kambario temperatūros sviesto gabalėlius, pusę nurodyto kiekio susmulkinto sūrio.
2. Elektriniu plakikliu pulsuojančiu režimu sukite, kol liks tik trupiniai. Įpilkite grietinėlės, suminkykite tešlą, valandą laikykite šaldytuve. Atvėsintą tešlą padėkite tarp dviejų kepimo popieriaus atraižų ir kočiokite, kol gausite maždaug pusės centimetro storio lakštą.
3. Specialia formele išspauskite skritulėlius, išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje. Kepkite 180 C karščio orkaitėje 15–25 minutes (kol gražiai apskrus). Likusį sūrį gerai išsukite su tepamuoju sūreliu. Po šaukštelį pikantiško kremo užkrėskite ant atvėsusių sausainėlių, ant viršaus uždėkite po kelis smulkintų konservuotų kriaušių gabalėlius.
- Į prikaistuvį supilkite pieną, grietinėlę, suberkite druską. Statykite ant vidutinio stiprumo ugnies ir maišydama kaitinkite, kol skysčio paviršiuje pamatysite smulkius burbuliukus (neužvirinkite!). Stipriai maišydama supilkite citrinų sultis ir kaitinkite apie porą minučių. Nukelkite nuo ugnies. Maždaug po penkių minučių sukrekėjusią masę sukrėskite į marle ištiestą kiaurasamtį.
- Avokadus nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite kaulus. Minkštimą supjaustykite gabalėliais, apšlakstykite citrinų sultimis, pamaišykite. Suplakite tyrę. Sudėkite smulkintus svogūnus, trintus česnakus, naminę rikotą ir dar sykį viską suplakite. Suberkite tarkuotą parmezaną, grūstus riešutus, išmaišykite. Pagardinkite maltais pipirais, pasūdykite.
- Tešlai skirtus produktus sumaišykite ir suminkykite elastingą tešlą. Porą valandų palaikykite šiltoje vietoje, kad pakiltų.
- Padalykite tešlą į dvi dalis, abi iškočiokite, kad gautumėte plonus (iki 5 mm storio) stačiakampius ar kvadratinius lakštus. Palikite 20 minučių kilti. Vieną tešlos lakštą įtieskite į skardą ir šaukite į iki 250 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 5 minutes.
- Ištraukę dėkite ant medinės lentelės, užklokite drėgnu švariu rankšluostėliu ir palikite vėsti. Taip pat iškepkite ir atvėsinkite likusį tešlos lakštą.
- Ant vieno kepinio tolygiai paskirstykite su šviežiais žalumynais sumaišytą smulkintą ožkų pieno sūrį, ant viršaus uždėkite likusį kepinį, švelniai prispauskite.
- Supjaustykite kvadratėliais, juos paskrudinkite keptuvėje su keliais šlakeliais riebalų (kol išsilydys sūris).